Kripto anarşizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kripto-anarşizm büyük dalgalar ile yayılan ve dünyadaki birçok değişikliğe rağmen kendi içinde simule edilen bir fx trade sistemidir. Anarşizmin bilişim yöntemleri aracılığıyla uygulanmasıdır.

Terminoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

"Kripto-", "gizli" veya "gizli" anlamına gelen Grekçe κρυπτός kruptós'tan gelir.[1]

Motifler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kripto-anarşistlerin bir amacı, bilgisayar ağları iletişiminin gözetlenmesine karşı savunma yapmaktır. Kripto-anarşistler, PRISM, Tempora, telekomünikasyon verilerinin saklanması, NSA garantisiz gözetim tartışması, Room 641A, FRA ve benzeri gibi hükûmet kitlesel gözetimine karşı korumaya çalışırlar. Kripto-anarşistler, kriptografinin geliştirilmesini ve kullanımını bu tür sorunlara karşı ana savunma olarak görürler.[2]

Anonim ticaret[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitcoin, kripto-anarşik bir bağlamda kullanılabilecek sistem içindeki tüm işlemlerin ortak bir kaydını tutan eşler arası ağ bağlantılı cihazlar tarafından üretilen ve güvence altına alınan bir para birimidir. New York Times için yazan Adrian Chen, bitcoin'in arkasındaki fikrin Kripto Anarşist Manifestosu'na kadar izlenebileceğini söylüyor. Silk Road, bitcoin'in kabul edilen tek para birimi olduğu yasa dışı uyuşturucu pazarına bir örnekti.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ May 1994, section 19.4.29.
  2. ^ Albano, Alessandra (29 Eylül 2019). "Autonomous Distributed Networks: The Unfulfilled Libertarian Dream of Breaking Free from Regulations" (İngilizce). Rochester, NY. SSRN 3461166 $2. 
  3. ^ Chen, Adrian (26 Kasım 2013). "Much Ado About Bitcoin". International New York Times. 10 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.