Koynuköy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Koynuköy
Bonevo
Köy
Bulgaria üzerinde Koynuköy
Koynuköy
Koynuköy
ÜlkeBulgaristan
OblastDobriç
Yüzölçümü
 • Toplam7488 km²
Rakım202 m
Nüfus
 • Toplam84
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)

Koyunuköy (Bulgarca: Bonevo) Bulgaristan'ın Dobriç ilinin Tervel ilçesine bağlı, Tervel'e yaklaşık 7 km,Duştubak Köyüne 2 km, Dobriç'e yaklaşık 40 km, Sofya'ya yaklaşık 440 km olan köy.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Fakat Türklerin balkanlara geçişiyle köyün kurulduğu tahmin edilmektedir. Tarihinde büyük yangınlar geçiren köyün tamamına yakını yanmış ve yeri kaydırılıp yeniden inşa edilmiştir. Köyden, 1960'larda komşu köy olan ve köye 2 km uzakta olan Duştubak (Bulgarca: Полковник Савово / Polkovnik Savovo)'a ve Karakurt(Primortsi)'a bazı göçler olur ve köy 30 haneden oluşur. Göçler Tervel şehir meçlisinin teşvikleriyle gerçekleşmektedir. Asıl amaçları Koyunlu köyü boşaltmaktır. 1970'li yıllarda Anavatan'a göçenler de olmuştur. 1989 yılına gelindiğinde köy 103 haneye ulaşmıştır. 1985-1989'lerde Türklerin Bulgar hükûmetinin asimilasyonlarına karşı (zorla Bulgar ismi koyma, zorunlu göç vb.) yaptıkları direnişlere bu köyden de katılım olur. Bunun sonucunda 1989 yılının yazında 92 hane zorunlu olarak Türkiyeye gönderilmiştir.

Bir rivayete göre köydeki hane sayısı 100'ü bulduğunda köyün başına bir felaket gelmektedir ve köy dağılmaktadır. Köyün büyükleri, geçmişteki büyük yangından söz ederken bu rivayete mutlaka değinirler; hatta 1989 yılında yaşanan Türkiye'ye göç olayını da bu bağlamda değerlendirirler.

Etnik yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde ağırlıklı olarak Türkler yaşamaktadır. Köyde ikamet eden başka bir etnik grup yoktur. Bu köy, Koyunuköy olayı'nın yaşandığı yıllarda etnik bakımdan tamamen Türklerden mevcuttu.

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde sadece müslüman sünniler vardır. İbadet yeri olarak bu köyde bir tane cami bulunmaktadır. Bu cami ile ilgili köylüler arasında anlatılan bir rivayet bulunmaktadır. Bu rivayete göre camide ve köyün çeşitli yerlerinde 'Koyun Dede' diye adlandırılan ak sakalı uzun, beyazlar içinde bir zat görülmektedir. 'Koyun Dede'nin köyü koruduğu ve yaşattığı düşünülür.

Geleneksel yemekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel yemekleri genellikle hamur işi yapılan yemeklerdir.

Kırma, Dızmana, fıçıdibi, işmik ıslaması, gözleme, yarımca, pesmet (hamur kızartması) ve makane (bir çeşit erişte) sayılabilir.

Et yemeklerinden, tavuk eti ve pirinç ile yapılan 'pirinçli' ve özellikle yağnı (kuzu yahnisi) meşhurdur. Birçok yemeğin yapımında (tatlılar, hamur işleri ve başka birçok ana yemek dahil) süt ve süt ürünleri çok kullanılır.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

İklimi kışın soğuk, yazın sıcak ve kuraktır.

Bitki örtüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Etrafı ormanlarla,çayırlarla,düzlüklerle çevrilidir.

Geçim kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Yeryüzü şekilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy düzlük bir yapıya sahiptir.