İçeriğe atla

Komando Harekatı (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Komando Harekatı (film)
Missing in Action
Komando Harekatı film posteri[1]
YönetmenJoseph Zito
YapımcıMenahem Golan
Yoram Globus
SenaristJames Bruner
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikJay Chattaway
Görüntü yönetmeniJoão Fernandes
KurguJoel Goodman
Daniel Loewenthal
StüdyoThe Cannon Group
DağıtıcıMetro-Goldwyn-Mayer
Çıkış tarih(ler)i16 Kasım 1984 (1984-11-16)
Süre100 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Vietnamca
Bütçe$1.5 milyon[2] veya $3 milyon[3]
Hasılat$22,812,411[4]

Komando Harekatı (İngilizce özɡün adıylaː Missing in Action), Joseph Zito'nun yönettiği, Chuck Norris'in başrol oynadığı 1984 yapımı Amerikan aksiyon filmidir. Vietnam Savaşı POW/MIA meselesi bağlamında geçiyor. On yıl önce Vietnam bir savaş esiri kampından kaçan Albay Braddock, Vietnam'a dönerek Vietnam Savaşı sırasında kayıp olarak listelenen Amerikan askerlerini bulur. Filmi, Missing in Action 2: The Beginning (1985) adlı bir ön bölüm ve Braddock: Missing in Action III (1988) adlı bir devam filmi izledi. İlk iki Missing in Action bölümü, ilk filmin Braddock'un (Lance Hool tarafından yönetilen) savaş esiri yıllarını içermesi amacıyla arka arkaya çekilmişti. Ancak Zito'nun yönettiği, savaş esirlerinin kurtarılmasını konu alan filmle ticari beklentinin daha güçlü olduğu belirlendi. Bu nedenle Hool'un filmi Missing in Action 2'ye dönüştürüldü ve Missing in Action'dan önceki olayları ayrıntılı olarak anlatan bir ön film olarak etiketlendi.

Yapımcılığını Menahem Golan ve Yoram Globus'un üstlendiği ve Norris'in uzun bir profesyonel ilişkiye sahip olacağı Cannon Films markası altında gösterime giren, Vietnam Savaşı POW/MIA sorunu temalı bir dizi filmden ilkidir Norris daha sonra bu filmleri küçük kardeşi Wieland'a ithaf etti. 101'inci Hava İndirme Tümeni'nde bir er olan Wieland, Haziran 1970'te Vietnam'da Firebase Ripcord'un savunmasında devriye gezerken öldürülmüştü.[5] Ancak film, Rambo serisine önleyici bir nakit girişi olduğu için ağır bir şekilde eleştirildi ve hem birinci hem de ikinci Missing in Action filmleri, ikinci Rambo filminden sadece aylar önce gösterime girdi.[6][7]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Albay James Braddock (Chuck Norris), 10 yıl önce kaçtığı Kuzey Vietnam esir kampında 2 buçuk yıl geçiren ABD'li bir subaydır. Savaştan sonra Braddock, hâlâ tutuklu bulunan ABD askerlerine ilişkin raporları araştırmak için Ho Chi Minh Şehri'ne giden bir hükümet soruşturma ekibine eşlik eder. Braddock kanıtları elde eder ve ardından Tayland'a gider ve burada karaborsa kralı olan eski bir Ordu arkadaşı olan Jack "Tuck" Tucker ile tanışır Birlikte, ABD savaş esirlerini General Tran'dan kurtarmak için ormanın derinliklerine doğru bir görev başlatırlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Braddock'un adı, Dustin Hoffman'ın canlandırdığı The Graduate karakteri Benjamin Braddock'tan ilham aldı Yapımcıların fikri Kaliforniyalı tembel bir öğrencinin adını taşıyan bir Vietnam Savaşı kahramanı yaratmaktı.

Filmin konsepti, James Cameron'un 1983 yılında Hollywood'da dolaşan Rambo: First Blood Part II filmi için yazdığı bir incelemeden kaynaklandı.[8][9] Bu, Rambo serisi ile Missing in Action film serisi arasındaki benzer olay örgüsünü açıklıyor .

Norris, Vietnam'daki Amerikan savaş esirleriyle ilgili bir senaryosu olan Lance Hool'un filmi yapması için kendisine başvurduğunu söylüyor. Norris, kardeşi Wieland'a saygı duruşunda bulunmak istediği için çok heyecanlıydı. Ancak o zamanlar Vietnam filmleri popüler değildi ve Norris ve Hool çok sayıda reddedildi.[10]

Norris, filmi yaparak Vietnam Savaşı hakkında "olumlu bir tutum aşılamaya" çalıştığını söyledi.[11] ama aynı zamanda Vietnam'ın trajik bir hata olduğunu da söyledi[12]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler Ocak 1984'te Saint Kitts'te başlayacaktı[3][13] ancak filmler Filipinler'de çekildi.[14]

Norris'e göre: "Ben Rambo kadar hükümet karşıtı değilim. Helikopter Rambo'yu ve Amerikan MIA'sını (hareket sırasında kaybolan) kurtarmaya geldiğinde ve onları mahsur bıraktığında, bunu gerçekçi bulmadım. Onları orada bırakan Amerikalı pilot hayatta kaldı. Onları almamı engellemek için beni vurmaları gerekirdi, çünkü bunu yapmasaydım içeride ölmüş olurdum."[12]

Film, Cannon'un şimdiye kadar yaptığı en başarılı filmlerden biri olarak gişede popülerdi. İlk haftasonunda 6 milyon dolar kazandı ve ABD'deki kiralamalardan 10 milyon doların üzerinde kazanç elde etti[15] Yalnızca ABD'de piyasaya sürülmesi baz alındığında Cannon'a 6,5 milyon dolar kar elde edildi.

1985'te 26 milyon dolar kazandı.[16]

Norris şunları söyledi: "Hayatımın en büyük heyecanlarından biri Missing in Action'ı izlemek için sahneye gittiğimde ve sonunda tüm insanlar ayağa kalkıp alkışladığında geldi. İşte o zaman karakterim yeni kurtardığı savaş esirlerinden bazılarını bir konferansa getiriyor. Politikacıların artık savaş esiri olmadığını söylediği Saygon'da".[12]

Diğer medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncesi niteliğinde[değiştir | kaynağı değiştir]

Missing in Action 2: The Beginning adlı bir ön bölüm 1985'te yayınlandı.

Devam filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Braddock: Missing in Action III adlı devam filmi 1988'de yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Missing in Action / One sheet / Teaser / USA". 27 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2024. 
  2. ^ Andrew Yule, Hollywood a Go-Go: The True Story of the Cannon Film Empire, Sphere Books, 1987 p58
  3. ^ a b WORK STARTS ON WAR FILM IN ST.
  4. ^ "Missing in Action, Box Office Information". Box Office Mojo. 28 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2012. 
  5. ^ "PFC Wieland Clyde Norris". The Virtual Wall. 24 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2024. 
  6. ^ "War Movie Mondays, Missing in Action Movie Review". The Flick Cast. 16 Mayıs 2011. 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. 
  7. ^ "Box Office Flashback, December 10, 1984". Pop Dose: Pop Culture News, Reviews and Discussion. 10 Aralık 2010. 29 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2012. 
  8. ^ "War Movie Mondays, Missing in Action Movie Review". The Flick Cast. 16 Mayıs 2011. 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  9. ^ "Movie Review: Missing in Action Trilogy". WordPress. 28 Eylül 2011. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  10. ^ Norris p 121
  11. ^ CHUCK NORRIS--AN ALL-AMERICAN HIT BROESKE, PAT H. Los Angeles Times, 19 May 1985: ac20.
  12. ^ a b c 'I really appreciate the acclaim' Norris basks in limelight KLEMESRUD, JUDY.
  13. ^ Sneed & Lavin INC.
  14. ^ Norris p 122
  15. ^ Chuck Norris: The Public Has Made Him a Star: FILM VIEW "'Code of Silence' is a first-rate action picture about a two-fisted, two-footed Chicago cop caught in the middle of a gang war".
  16. ^ CHUCK NORRIS SIGNS A 6-MOVIE CONTRACT Philadelphia Inquirer; Philadelphia, Pa., 17 Mar 1985: D.3.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]