Kelepçe bağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kelepçe bağı Kurtarma oturağı bağı ile aynı bağdır. Her ikisinde de amaç güvenilir bir kavrama, gevşemeden tutmadır. Kurtarmada birer ilmek göğüs ve bacakları kavrar, kelepçede iki bileği kavrarlar.

Kelepçe bağı ya da Kurtarma oturağı bağı
Kelepçe bağı
Kurtarma oturağı bağı olarak kulllanılışı

Daha sonra birer Yarım kazık bağı halka genişliklerini sabitleştirmek için birer kilit gibi kullanılırlar.

Bağlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Üst üste iki döngü atılmışken her döngünün diğerinin üstüne gelen kısmını diğerinin içinden çekerek çifte foralı ilmek oluşturmakla başlanır, her iki uçla ilmekler üzerinde birer Yarım kazık bağı atarak bitirilir.

İki püf noktası vardır:

  • Başlangıçtaki üst üste iki döngü bir Tam kazık bağı oluşturuyor iken kenarlar karşı halka içinden çekilmelidir. Eğer iki döngü sadece yan yana ya da peş peşe ise önce öndekini diğerinin arkasına alıp Tam kazık bağını oluşturmak, sonra kenarları karşı halka içinden çekmek gerekir. Bu püf noktasına dikkat edilmediğinde de benzer ama başka bir düğüme 23 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ulaşılır ama yapılan kelepçe kilit tutmaz. Doğru yapılmış mı diye şöyle kontrol edilebilir:
    • Uçlar ilmeğe ortadaki adi düğümün içinden karşıya geçmeden, girip, öbür uca dolanıp geri çıkarak ulaşmalıdırlar.
    • Uçlar ortadaki adi düğümün içinden yan yana birbirlerine paralel bir şekilde düğümün öbür tarafına geçiyorlarsa düğüm yanlıştır, Tam kazık bağı ile başlanmamıştır, zorlayınca gevşer.
  • Düğümü bitiren iki Yarım kazık bağı düğümün kalanıyla birer Tam kazık bağı oluşturacak yönde bağlanmalıdır. Bu iki Yarım kazık bağı olmazsa kelepçe kilitlenmemiştir, ya da Yarım kazık bağı yanlış yönde bağlanmışsa kelepçe kusurludur, zorlayınca gevşer.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Uç gerekmeden, ip ortasına bağlanabilir, o zaman kelepçede eller (ya da kurtarmada göğüs ve bacaklar) uçlardaki halkalardan geçirilip, önce ilmekleri, sonra da her iki Yarım kazık bağını sıkıştırmak gerekir.

Uç kullanılabiliyorsa, önce kelepçede eller (ya da kurtarmada göğüs ve bacaklar) çifte foralı ilmeklerden geçirilip, sıkıştırılır, daha sonra uçlar düğüm etrafında dolaştırılarak her iki Yarım kazık bağı atılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]