El incesi cevizi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

El incesi cevizi, halatın ucundaki kollar ayrıştırılmadan yapılan, ceviz görünümlü, amacına hizmet edecek yuvarlak bir nesneyi de içine hapsederek yapılan bir düğümdür.

El incesi cevizi
İsimleriEl incesi cevizi, Maymun Yumruğu
KategoriSüsleme düğümleri
Kategori #2[[|]]
Etkinlik%50
Akrabalarıİp atma cevizi, Tek ipte düğme, Çift ipte düğme
ÇözülürlüğüÇözülmesi emek ister
Kullanımıİpi ağırlıklı veya yüzen bir topla bitirmek için
ABoK#2202
Bağlanışı[1]

Kullanım alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Bir tekneden kıyıya ya da başka bir gemiye fırlatılacak bir halatın ucunun daha ağır olmasını sağlamak için içine ağır yuvarlak bir nesne hapsedilebilir. Bu durumda ince hafif bir ip kullanılır onun öbür ucuna da asıl amaç için kullanılacak daha ağır ip İp atma bağı ile bağlanır.
  2. İçi taş ya da demir gülleli el incesi cevizi bir kavga ya da yakın döğüş silahı olarak da kullanılabilir.
  3. El incesi cevizinin içine suda batmayan bir nesne hapsederek yüzeye yakın bir balık ağının üst ipinin asılabileceği bir çeşit duba ya da denize düşen bir kişiye atmak için can topu yapılabilir.
  4. Yan yana iki küçük ipek ipten el incesi cevizi kol manşeti olarak kullanılabilir.
  5. Kıymetli taşlar bir el incesi cevizi içinde dikkat çekmeden taşınabilir.
  6. Yakın geçmişte dağcılıkta kaya çatlaklarına sıkıştırarak güvenilir askı noktaları oluşturmak için kullanılırdı.
  7. Eski zamanlarda çok maharet gerektiren zincir ucunda gürz ya da zincir ucunda ateş gibi savurmalı döğüş silahlarının taliminde ip ucunda el incesi cevizi kullanılırdı.

Bağlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

El incesi cevizinin bağlanışı

Bir nesne ya da parmaklar/el/boşluk çevresine ip istenilen sayıda gevşekçe döndürülür.

İkinci etapta ipin ucu ayni sayıda ama bu kez ilk sargılara dik ve onların dışına sarılır.

Üçüncü etapta uç, ilk her iki sargıya dik, dıştaki sargıların dışından, içteki sargıların içinden, sepet örgüsü biçiminde ve gene ilk ikisi ile aynı sayıda sarılır.

İp atma cevizi, tek dirsekli hafif tipi

El incesi cevizinin İp atma cevizi ile akrabalığı üçüncü etapta atılan sarmalların yerine sadece ucun sıkıştırılır olmasındandır. İlk etaptaki sarmallar da bir ya da bir buçuk olurlar; Ağırlık daha çok ikinci etaptaki sarmallardadır. Çift dirsekli ağırca ip atma cevizinde sarmallar geri sarılıp uç ip bedeni tarafındaki dirsekten, en basit ve daha hafif ip atma cevizinde ise sormallar ileri sarılıp uç ip bedeninden uzaktaki tek dirsekten geçirilerek sıkıştırılır.

El incesi cevizi yassı da bağlanabilir. Her bir diğer ikisinin içinden geçen (Odin veya savaşta şehit düşenleri temsil eden İskandinav sembolü valknut gibi, veya italyan aristokrat Borromeo ailesinin armasında görüldüğü gibi) üç yönde oluşan sargılar sepet örgüsü gibi ortadaki boşluğu her yandan çevrelerler. Bunları sarmak için her üç halka serisini de dıştan içe doğru sarmak, ikinci seriyi ilkinin üzerine az yan koymak, üçüncüsünü ilk ikisini sepet gibi örecek sekilde sarmak, ipin ucunu en ortada oluşan üçgen delikten çıkartmak gerekir. Sıkıştırmadan önce bu boşluğa ya ağır bir nesne (daha kolay savurabilmek için), veya sudan hafif ve su geçirmez bir nesne (suya batmaması için), ya da bir kıymetli taş (gizlemek için), ya da yumuşak bir nesne (acıtmaması için) koyulabilir. Gizlenen şey delikliyse ip bedeni nesne ortasındaki delikten, değilse, ucun çıktığı üçgen orta delik veya yakınından geçmelidir. En son, düğüm birkaç etapta ve düzenli bir şekilde sıkıştırılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]