Into the West (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Into the West"
Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü film müzikleri albümünden Annie Lennox şarkısı
YayımlanmaKasım 2003 (2003-11)
KaydedilmeYeni Zelanda
Süre4:35
ŞirketReprise Records
Söz yazarıAnnie Lennox, Fran Walsh, Howard Shore[1]
BesteciHoward Shore
YapımcıHoward Shore

"Into the West", Annie Lennox tarafından seslendirilen ve 2003 yapımı Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filminin kapanış jeneriğinde çalan bir şarkıdır. Şarkının sözleri Annie Lennox, Kralın Dönüşü filminin yapımcısı ve senaristi Fran Walsh ve filmin bestecisi Howard Shore tarafından yazılmış ve Shore tarafından bestelenmiştir.[1] Parçanın tamamı Kralın Dönüşü'nün bitiş jeneriğinde duyuluyor olsa da filmdeki Gri Limanlar bölgesinin temasını oluşturan enstrümantal hali filmin çeşitli noktalarında çalınmaktadır.[1]

Şarkı daha sonraki dönemlerde Amerikalı şarkıcı Peter Hollens ile Yeni Zelandalı şarkıcılar Yulia Townsend ve Will Martin tarafından yeniden yorumlanmıştır. 2014 yılında, Alman akapella metal grubu van Canto, Dawn of the Brave adlı beşinci stüdyo albümlerinde bu şarkıya yer vermiştir.[2]

Tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin kapanış jeneriğinde çalması için başlangıçta Howard Shore tarafından yazılan "Frodo's Song" isimli bir şarkı planlanmaktaydı. Bu parça daha sonra "Use Well the Days" adını aldı. Frodo, Orta Dünya'dan ayrılırken Sam'e bu şarkıyı söylüyordu ve şarkıda kitaptaki “Gri Limanlar” bölümünde yer alan Frodo'nun ağıdı da bulunuyordu. Ancak filmin yönetmeni Peter Jackson, şarkının seriyi noktalamak için yeteri kadar iyi olmadığını düşündü. Bu yüzden Shore, kapanış jeneriği için yeni bir şarkı yazmaya başladı. Yeni şarkıyı yazmaya başladığı sırada, çalışmalarıyla Peter Jackson ve ekibini etkilemiş olan 16 yaşındaki genç bir film yapımcısı Cameron Duncan, kanserden ölmek üzereydi. Onun yaklaşan ölümü Shore'u, Annie Lennox'ı ve filmin yazarı Fran Walsh'i derinden etkiledi ve bu şarkıyı yazmalarına ilham verdi.[3] Şarkının halka açık ilk performansı Duncan'ın cenaze töreninde yapıldı.[4]

Şarkının melodisi, film için yazılan müziklerde kullanılan müzikal temalardan biridir ve Gri Limanlar'ı ve onun ötesindeki Valinor ülkesini temsil eder. Şarkının müziği Gandalf'ın Minas Tirith'te Pippin'e Valinor'u tarif ettiği sahnede hafif bir melodiyle; Sam'in Frodo'yu Hüküm Dağı'na taşıdığı sahnede ise coşkulu bir şekilde duyulmaktadır. Gri Limanlar'daki sahnelerde ise şarkı, çellolar ve uğultulu vokallerle kullanılmıştır. Şarkı daha sonra belirgin bir gitar solosu ve alttan alta duyulan ve kalp atışlarını andıran bodhrán davullarıyla devam etmektedir.

Şarkının sözleri ağırlıklı olarak Legolas'ın kitaptaki "Cormallen Kırları'" bölümünde yer alan ağıdından, Gri Limanlar'daki ayrılış sahnesinden ve Frodo'nun kitaptaki "Gri Limanlar" bölümünün sonunda Eressea ve Valinor'a yaklaşma deneyiminden gelmektedir.

Farklı versiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının, Kralın Dönüşü filminde kullanılan (orkestral son) versiyonuna ek olarak beş farklı versiyonu bulunmaktadır. Şarkının tüm versiyonları Kasım 2003'ün sonlarında yayınlanmıştır.

  • "Into the West" (albüm versiyonu) – 4:35
  • "Into the West" (radyo düzenlemesi) – 3:59
  • "Into the West" (akustik düzenleme) – 4:05
  • "Into the West" (akustik versiyon) – 4:39
  • "Into the West" (orkestral son olmadan) – 4:34
  • "Into the West" (orkestral sonlu film versiyonu) - 5:48

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı, Kralın Dönüşü filminin on bir Oscar ödülüne aday olduğu ve aday olduğu tüm ödülleri kazandığı 76. Akademi Ödülleri'nde En İyi Özgün Şarkı dalında Oscar ödülü kazanmıştır.[1] Annie Lennox, törende şarkıyı canlı olarak seslendirmiştir. Lennox'un performansının takdimi filmde Arwen rolünü canlandıran Liv Tyler tarafından yapmıştır.

Tören Ödül Sonuç
61. Altın Küre Ödülleri En İyi Orijinal Şarkı Kazandı
76. Akademi Ödülleri En İyi Özgün Şarkı Kazandı
Dünya Film Müziği Ödülleri 2004 Bir Film Yazılan En İyi Özgün Şarkı Adaylık
47. Grammy Ödülleri En İyi Görsel Medya Şarkısı Kazandı

Emeği geçenler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Annie Lennox - vokal
  • John Parricelli - gitar
  • Dermot Crehan - Hardanger kemanı, keman
  • Ulrich Herkenhoff - flüt

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d British Hit Singles & Albums. 19th. Londra: Guinness World Records Limited. 2006. s. 137. ISBN 1-904994-10-5. 
  2. ^ "Van Canto: 'Dawn Of The Brave' Album Preview". Blabbermouth.net. 16 Ocak 2014. 23 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2014. 
  3. ^ Howard Shore, Paul Broucek ve Peter Jackson (2004). Extended Edition Appendices, Part 6, "Music for Middle-earth" ve "Cameron Duncan: The Inspiration for 'Into the West'" (DVD). New Line Cinema. 
  4. ^ Peter Jackson, Fran Walsh ve Philippa Boyens (2004). Director/Writers' Special Extended Edition commentary (DVD). New Line Cinema.