Mack Gordon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mack Gordon
Doğum adıMorris Gittler
UnvanıMack Gordon
Doğum21 Haziran 1904(1904-06-21)
Ölüm1 Mart 1959 (54 yaşında)
Başladığı yerVarşova, Polonya
Mesleklerbesteci,şarkı sözü yazarı
İlişkili hareketlerFrank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr., The Rat Pack, Etta James, Nat King Cole, Harry Warren, Mel Tormé, Rosemary Clooney, Barbra Streisand, Christina Aguilera, Harry Revel

Mack Gordon (diğer adıyla Morris Gittler, 21 Haziran 1904- 1 Mart 1959) sahne ve müzikaller için şarkı sözü yazan Amerikalı bestecidir. 11 yıl içinde 5'i art arda olmak üzere (1940-1944) 9 defa en iyi özgün şarkı dalında Oskar'a aday gösterildi ve "You'll Never Know" şarkısıyla bu ödüle bir defa sahip oldu. Bu şarkı onun devamlılığını kanıtladı ve günümüze dek filmlerde ve tv reklamlarında popüler olarak kalmasını sağladı. "At Last", onun en iyi bilinen bir diğer şarkısıdır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gordon, Varşova'da doğdu ve çocukken New York'a taşındı. 1920'lerin sonunda ve 1930'ların başında Varyete oyunculuğu ve şarkıcılık yaptı. Fakat şarkı yazma becerisi her zaman en önemli yeteneği olmuştur. 1930'larda İngiliz piyanist Harry Revel ile bir ortaklık kurdu. 1940'larda Harry Warren'ında aralarında bulunduğu bir dizi besteci ile birlikte çalışmıştır.

Internet Movie Database, Gordon'un şarkılarının 100'den fazla film müziğinde kullanıldığını ifade etmektedir. Bunların en az 50 tanesini özel olarak yazmıştır. Gordon'un kataloğunda 120'den fazla şarkı vardır ve bu şarkılar Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Etta James, Glenn Miller, Barbra Streisand, Christina Aguilera, Mel Tormé, Nat King Cole ve daha birçoğu gibi dünyanın en ünlü şarkıcıları tarafından seslendirilmiştir. Birçok artistle (Frank Sinatra ve Rat Pack gibi) olan yakın ilişkisi ve şarkı yazmadaki yeteneği sayesinde müzik ve beste dünyasının en tanınan efsanelerinden birisi olagelmiştir.

Seçkin şarkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Broadway için özel yaptığı çalışmalar.[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]