Frodo Baggins

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Frodo Baggins
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
Unvanı/Diğer adıYüzük taşıyıcısı, Elf dostu, Maura Labingi, Dokuz Parmaklı Frodo
İsminin anlamıFrodo ismi, Cermen kökenli frod (bilge) kelimesinden türetilmiştir. J.R.R. Tolkien, romanlarında kurguladığı bazı Hobbit isimlerini Eski İngilizce kelimelerden uyarlamıştır.
IrkıHobbit
SilahıSting (elf yapımı bir kılıç)
Doğum tarihiÜ.Ç. 22 Eylül 2968
Ölüm tarihiDördüncü Çağ
Aman'a
göçü
Ü.Ç. 29 Eylül 3021'de Aman'a gitmek üzere Bilbo Baggins ile birlikte son gemiye binerek denize yelken açtı
ÜlkesiShire
Bahsedildiği
kitap(lar)
Yüzük Kardeşliği
İki Kule
Kralın Dönüşü
Silmarillion

Frodo Baggins, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreni 'ninde bir karakter.[1]

Frodo Baggins, Shire'lı bir hobbit ve "Yüzük Taşıyıcısı"dır.[2] Üçüncü Çağ 2968'de doğan Frodo, Drogo Baggins ile Primula Brandybuck'ın oğludur. Çocukluğunda yetim kalan Frodo, amcası Çıkın Çıkmazı'nda yaşayan Bilbo Baggins tarafından evlat edinilmiştir. Bir Hobbit için pek maceracı olan Bilbo, aynı zamanda çok iyi bir eğitim almıştı ve hem bir şarkı yazarı hem de Elf gelenekleri ile dili konusunda uzman sayılırdı.

3001 yılında Bilbo yeni maceralara atılmak için Shire'ı terk edeceği sırada Gandalf,[2] Bilbo'da ki yüzüğün tek yüzük olabileceğini düşündü ve giderken yüzüğü Frodo'ya bırakmasını istedi. Bu Bilbo için çok zor olsa da yüzüğü Frodo ya bırakmak zorunda kaldı. Gandalf Minas Tirith'e giderek yüzük hakkında bilgiler topladı. Artık emindi o yüzük İsildur'un Sauron'un parmaklarını kesip aldığı yüzüktü. Frodo'yu hemen Yüzük Seferi'ne yolladı.

Gandalf Frodo'ya onu Sıçrayan Midilli Han'ında bekleyeceğini söyledi ancak Gandalf Saruman tarafından alıkoyuldu. Frodo, Sam Merry ve Pippin ile hana varınca Gandalf'ı orada bulamadı. Orada onları Gandalf'ın dostu olan Yolgezer yani Aragorn buldu. Aragorn 4 hobbiti Nazgulların saldırısından son anda kurtardı. Aragorn, Frodo Merry Pippin ve Sam ile birlikte Ayrıkvadi'ye götürmek için yola çıktı. Frodo ona güvendi ve Ayrıkvadi'ye doğru yola çıktılar. Bir hayli yol kat ettikten sonra Aragorn Frodo ve diğerlerini dinlenmek için Amon Sul Kulesi'ne götürdü. Aragorn etrafı kollamaya gittiğinde Frodo uyumuştu, Sam, Merry, Pippin yemek yemek için ateş yakmışlardı ki Frodo birden uyanıp ateşi söndürdü tam o anda Kara Süvari'ler onları fark etti ve Nazgûl'lerin lideri Angmarlı Cadı Kral onu zehirli Minas Morgul hançeriyle bıçakladı.[3] Tam o sırada Aragorn 9 süvariyle baş edip, Frodo ve diğerlerini kurtardı. elf lordu Glorfindel yetişip Frodo'yu iyileştirmesi için Elrond'a götürdüler. Ayrıkvadi'deki yüce divana Frodo da katıldı. yüzüğü taşımaya gönüllü biri çıkmayınca gönüllü oldu ve Yüzük Kardeşliği'nin bir üyesi oldu. Daha sonra yolculuğa devam ettiler. Moria Madenleri'nden geçerken büyücü Gandalf'ı kaybettiler, daha sonra da Boromir'i... Merry ile Pippin kaçırıldı; Aragorn, Legolas ve Gimli onları takip ettiler. Sam ise onu hiç yalnız bırakmadı.

Tam Mordor'a gidecekken Faramir, Frodo, Gollum ve Sam'i esir aldı. Güç yüzüğünün Frodo da olduğunu öğrenen Faramir onları Osgiliath'a götürdü. Osgiliath'a Nazgul saldırısının ardından Faramir canı pahasına onları serbest bıraktı.

Frodo, Mordor yolunda devasa bir örümcek tarafından zehirlendi ve Sam, Frodo öldü sanıp yüzüğü ondan aldı. Ama orklar onları esir aldı. Frodo yüzüğü yok ettikten sonra Shire'a geri döndü. Sonra da ölümsüz diyar Aman'a yelken açtı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nast, Nast (6 Aralık 2012). ""The Hobbit": One Book to Rule Them All". The New Yorker. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021. 
  2. ^ a b Nast, Nast (29 Aralık 2003). "Full Circle". The New Yorker. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "YüzüklerinEfendisi2003" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Lindell, Lindell (8 Mayıs 2019). "The J. R. R. Tolkien Story That Makes the Case for Fantasy Fiction". The Atlantic (İngilizce). 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021.