Inge Borkh

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Inge Borkh

Inge Borkh (26 Mayıs 1921 - 26 Ağustos 2018), Alman soprano ve opera sanatçısıdır.

Opera sanatçısı Inge Borkh 26 Mayıs 1921'de Mannheim, Almanya'da doğdu. Başlangıçta oyuncu ve dansçı olmak için eğitildi, ancak ses yoğunluğu ve kusursuz dramatizasyonu olduğu fark edildi.

Kariyeri ve yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Milan'da opera sanatçısı olarak 1940'ta Luzern'de Johann Strauss II tarafından Der Zigeunerbaron'da sahnelenenCzipra operasında sahneye çıktı. 1951 yılında İsviçre'de Gian Carlo Menotti'nin ilk Alman performansı olan Ela permaneceu na Suíça até adlı operada yer aldı.

Viyana, Münih, Berlin, Londra, New York ve San Francisco dahil olmak üzere Dünya'nın birçok şehrindeki büyük opera salonlarında sahneye çıkan sanatçı kariyerinde hızla tırmanmıştır.

Operada kendisine büyük başarı getiren yer aldığı çalışmalar arasında: Verdi'nin Aida ve Macbeth; Puccini'nin Tosca ve Turandot; Richard Strauss'un tanınmasını sağlayan Salome ve Elektra ile Beethoven'in bazı eserleridir.

Özel yaşamı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1950 ve 1960'ların en büyük sopranolarından birisi olan Inga Borkh Yugoslav gazeteci Alexander Welitsch (1906 - 1991) ile evliydi. Almanya'nın gelmiş geçmiş en büyük opera sanatçılarından birisi olan İnga Borgh 26 Ağustos 2018'de 101 yaşında ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]