Gus Grissom

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gus Grissom
Grissom 1964 yılında
Grissom 1964 yılında
Grissom 1964 yılında
Doğum Virgil Ivan Grissom
3 Nisan 1926(1926-04-03)
Mitchell, Indiana, ABD
Ölüm 27 Ocak 1967 (40 yaşında)
Cape Kennedy, Florida, ABD
Eğitimi
Rütbesi Yarbay, ABD Hava Kuvvetleri
Meslek
Görev adı
Uzayda geçirdiği süre 5sa 7d
Ödülleri
  • ABD Üstün uçuş madalyası
  • Kongre Uzay Onur Madalyası
  • NASA Üstün Hizmet Madalyası

Virgil Ivan "Gus" Grissom (3 Nisan 1926 - 27 Ocak 1967), Amerikalı bir mühendis, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde pilot ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Proje olarak seçilen Merkür 7'lisi grubunun bir üyesiydi. Merkür astronotları, uzaya çıkan ilk Amerikalılar olacaktı. Gemini Projesi ve Apollo programı astronotuydu. NASA Astronot Birliği'nin bir üyesi olarak, 1961'de uzayda uçan ikinci Amerikalı oldu. Ayrıca uzayda uçan 3.insan ve uzayda iki kez uçan ikinci Amerikalıydı, ondan önce yalnızca X-15 alt yörüngesel uçuşlarıyla Joe Walker vardı.

Grissom, İkinci Dünya Savaşı ve Kore Savaşı gazisi, makine mühendisi ve USAF test pilotuydu. ABD Üstün uçuş madalyası, Hava madalyası, iki NASA Üstün Hizmet Madalyası ve ölümünden sonra Kongre Uzay Onur Madalyası ile onurlandırıldı.

2.Dünya Savaşı sırasında, ABD Ordusu Hava Kuvvetleri'ne havacılık öğrencisi olarak kaydoldu. Terhis olduktan sonra, Purdue Üniversitesi'ne gitti ve 1950 yılında makine mühendisliği alanında lisans derecesi ile mezun oldu. ABD Hava Kuvvetleri'ne yeniden katıldı, 1951'de havacı brövesini kazandı ve Kore savaşı sırasında 100 muharebe görevinde uçtu. Amerika Birleşik Devletleri'ne döndükten sonra, Teksas'taki Bryan Hava Kuvvetleri Üssü'nde uçuş eğitmeni olarak görevlendirildi. Bir yıl boyunca ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'ne giderek gazlar mekaniği alanında lisans derecesi aldı ve Ohio'daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde test pilotu olarak görevlendirilmeden önce Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde test pilotluğu eğitimi aldı.

Merkür yedilisi astronotlarından biri olarak seçilen Grissom, 21 Temmuz 1961'de ikinci Amerikan alt yörüngesel uçuşu olan Mercury-Redstone 4'ün (Liberty bell 7) pilotuydu. Uçuşun sonunda, Atlantik Okyanusu'na indikten sonra kapsülün kapağı erken patladı. Grissom kurtarma helikopterleri tarafından alındı, ancak patlayan kapak geminin suyla dolmasına ve batmasına neden oldu. 1999 yılına kadar da oradan çıkartılamadı. Bir sonraki uçuşu, 23 Mart 1965'te başarılı bir üç yörünge görevi olan Gemini 3'ün (Molly Brown) komuta pilotu olarak Gemini Projesi programındaydı. AS-204'ün (Apollo 1) komutanı olarak atanan Grissom, 27 Ocak 1967'de Cape Kennedy, Florida'daki Apollo 1 görevi için yapılan fırlatma öncesi testi sırasında, astronot arkadaşları Ed White ve Roger B. Chaffee ile birlikte çıkan kabin yangınında öldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sen, Nina (4 Eylül 2012). "What Happened to NASA's Apollo 1 Mission?". LiveScience. Purch. 3 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2021.