Gish

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gish
The Smashing Pumpkins stüdyo albümü
Yayımlanma28 Mayıs 1991
KaydedilmeAralık 1990 - Mart 1991, Madison'daki Smart Studios, Wisconsin
TarzAlternatif rock, psychedelic rock, grunge
Süre45:45
ŞirketCaroline (ABD), Hut (İngiltere)
YapımcıButch Vig, Billy Corgan
The Smashing Pumpkins kronolojisi
Gish
(1991)
Siamese Dream
(1993)

Gish, Amerikalı alternatif rock grubu The Smashing Pumpkins'in ilk albümüdür. Grubun lideri Billy Corgan'ın "oldukça ruhsal bir albüm" olarak tarif ettiği Gish, her ne kadar Billboard 200'de 195. sıraya çıkmış olsa da, 1 milyon kopya satarak platin sertifikaya ulaşmıştır. Albüm, ayrıca eleştiriler açısından da büyük bir başarı yakalamıştır.

Kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Butch Vig ve Billy Corgan'ın yapımcı olarak çalıştığı Gish, yine Butch Vig'in sahip olduğu Smart Studios 'da 20.000$'lık bir bütçeyle kaydedilmiştir. Butch Vig, kaydı "benzersiz" olarak nitelendirmiştir çünkü kayıt sırasında o zamanlar hiçbir bağımsız grubun yakalayamadığı bir standart yakalanmaya çalışılmıştır. O zamanki çoğu albümde bateri sample'ları kullanılmış ve sesler işlemden geçirilmiş olmasına rağmen; Gish'de işlemden geçirilmemiş bateri kayıtları ve özgün gitar sesleri kullanılmıştır. Neredeyse tüm gitar ve bas gitar kısımları da Billy Corgan tarafından kaydedilmiştir.

Albümün kayıtları 30 gün sürmüştür. Bu, grubun standartlarına göre çok kısa bir süredir. Aynı zamanda kayıt işlemi, grup üyeleri üzerinde büyük bir stres yaratmış ve Billy Corgan'ın depresyon geçirmesine neden olmuştur. Bu durum, grubun o zamanki deneyim eksikliği ile ilişkilendirilebilir.

Konsept ve Albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Gish, Billy Corgan'ın psychedelic rock'dan etkilendiği ve grubun New Wave köklerinin tamamıyla yok olduğu bir dönemde kaydedilmiştir. Billy Corgan, daha sonra bu albüm için "albümün acı ve spiritüellikle ilgili kişisel bir eser olduğunu ve anlatmaya çalıştıklarına daha çok albümün sözlerinden ziyade müziğin kendisiyle ifade etmeye çalışmış olduğunu" söylemiştir.

"I Am One", "Rhinoceros", "Daydream" ve "Bury Me" grubun daha önceki demolarında kaydedilmiş olmakla birlikte, bu albüm için yeniden kaydedilmiştir.

Şu şarkılar da albüm için yazılmasına ve kaydedilmesine rağmen albüme koyulmamıştır: "Blue" (Lull and Pisces Iscariot'ta yayımlanmıştır)
"Obscured" ("Today"'in b-side'ındadır, Pisces Iscariot'ta yeniden yayınlanmıştır.)
"Slunk" (Lull'da yayımlanmıştır)
"Why Am I So Tired?" (Earphoria'da yayımlanmıştır)
"Jesus Loves His Babies" (Her ne kadar resmi olarak yayınlanmasa da, Billy Corgan'ın düzenlediği ve 1994 Noel'inde gruba ve çalışanlara dağıttığı 5 disklik Mashed Potatoes adlı resmi olmayan albümde bulunmaktadır)
"La Dolly Vita" ("Tristessa"'nın b-side'ındadır, Pisces Iscariot'ta yeniden yayımlanmıştır)
"Pulseczar" (Earphoria'da yayımlanmıştır)
"Smiley" (Peel Sessions'da yayımlanmış olup bir demosu Gish'in 2011'deki deluks edisyonunda bulunmaktadır)

Albümün İsmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümün ismi, sessiz film aktrisi Lillian Gish'den gelmektedir. Billy Corgan, albüme bu adı vermesinin nedeninin büyük annesinin başına gelen en büyük olayın Lillian Gish'ın kendi yaşadığı kasabaya trenle gelmesi olduğu söylemesidir.

Şarkı Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aksi belirtilmediği sürece tüm şarkılar Billy Corgan tarafından yazılmıştır.

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ı Süre
1. "I Am One"  Corgan, James Iha 4:07
2. "Siva"    4:20
3. "Rhinoceros"    6:32
4. "Bury Me"    4:48
5. "Crush"    3:35
6. "Suffer"    5:11
7. "Snail"    5:11
8. "Tristessa"    3:33
9. "Window Paine"    5:51
10. "Daydream"    3:08
11. ""I'm Going Crazy" (gizli parça)"    3:08

Albüm Çalışanları[değiştir | kaynağı değiştir]

The Smashing Pumpkins[değiştir | kaynağı değiştir]

Ek Müzisyenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Prodüksyon[değiştir | kaynağı değiştir]