Giancarlo Alessandrini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Giancarlo Alessandrini
Doğum20 Mart 1950 (74 yaşında)
Iesi, İtalya
MeslekÇizgi romancı
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste

Giancarlo Alessandrini (Jesi, 20 Mart 1950), 1982'den beri Sergio Bonelli Editore tarafından çizgi roman serisi yayınlanan Martin Mystère karakterinin grafik yaratıcısı olarak tanınan İtalyan bir çizgi romancıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ancona Sanat Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra, illüstratör Silvano Marinelli'nin tavsiyesi üzerine 1972 yılında Corriere dei Ragazzi dergisinin çizer kadrosuna katıldı. Burada çeşitli yazarların senaryoları üzerine Uomini contro, Fumetto Verità, Anni 2000 ve Lord Shark gibi seriler yayınladı. Yayınlanan ilk öyküsü, Mino Milani'nin senaryosunu yazdığı Dal Nostro Inviato nel Tempo serisine aitti. Alberto Giolitti'nin stüdyosuyla yaptığı işbirliği, İngiltere pazarı için Fleetway tarafından yayınlanan öyküler yaratmasına yol açtı.[1]

Alfredo Castelli ve Gomboli'nin metinleriyle, 1976'da Cosmopolitan dergisinin İtalyanca edisyonunda yayınlanan 8 bölümlük kısa dizi Eva Kant'ı resimledi, daha sonra bu maceralar Arnoldo Mondadori Editore tarafından yayınlanan Eva Kant - Lontano da Diabolik başlıklı bir albümde toplandı.

1977'de Sergio Bonelli Editore ile çalışmaya başladı ve senaristliğini Giancarlo Berardi'nin yaptığı Ken Parker serisinin altı bölümünü ve Un Uomo, Un Avventura serisinin L'Uomo di Chicago başlıklı macerasını çizdi.

1978'de, kısa bir süre için Mondadori yayın grubu ile SuperGulp! dergisinde işbirliği yaptı ve Alfredo Castelli tarafından yazılan Allan Quatermain serisini (gelecekteki Martin Mystère'in embriyonik bir versiyonu) ve Tiziano Sclavi tarafından yazılan Steve Vandam serisini de çizdi.

1980'de haftalık çocuk dergisi Il Giornalino'nun kadrosuna katıldı ve 1983'e kadar burada kalarak Claudio Nizzi tarafından yazılan Rosco & Sonny serisinin; konusu İtalyan film yönetmeni Folco Quilici'nin belgesellerinden alınan ve metinleri Sanmauro tarafından yazılan Ai Confini dell'Avventura serisinin bazı bölümlerinin ve Renata Gelardini tarafından yazılan Storie di Tutti i Tempi'nin çizerliğini üstlendi.

Martin Mystère'in doğumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfredo Castelli ile olan birlikteliği, 1982 yılında, grafik yaratıcısı, uzun süre ana çizeri ve tüm kapakların yazarı olduğu Martin Mystère karakterinin doğmasına yol açtı.

Giancarlo Alessandrini'nin çizgisini geliştirebildiği dönem, tam da Martin Mystère üzerindeki çalışmaları sırasında oldu. 70'li yıllardan 80'lerin ikinci yarısına kadar olan bu dönem, güçlü tarama ve yoğun siyah kullanımıyla karakterize edilmiştir. Alessandrini, bu dönemde Fransız çizgi romancı Moebius'un çalışmalarını örnek alarak, Fransız-Belçika kökenli Ligne claire olarak adlandırılan tipik temiz çizim tarzına yaklaştı. Bu etki, özellikle Vincenzo Beretta'nın metinleriyle Zona X'te yayınlanan Magic Patrol mini serisi için çizdiği fantastik öykülerde belirgindir.

Diğer işleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Alessandrini, 1990 yılında Roberto Dal Prà ile ACME yayın grubunun Torpedo dergisi için, daha sonra Fransa'da da yayınlanan L'Uomo di Mosca'yı yarattı; ayrıca ACME için Splatter ve Mostri dergilerinde yayınlanan bazı kısa öyküler çizdi.

1991'de L'Eternauta dergisinde yine Dal Pra'nın metinleriyle dedektif Anastasia Brown'un öyküleri ve metinlerini Antonio Serra'nın yazdığı bir Martin Mystère spin-off'u olan Zona X Presents serisinin bir bölümünü çizdi ve 1992'de En İyi İtalyan Çizer dalında prestijli Yellow Kid Ödülü'nü kazandı.

2004 yılında Dylan Dog Gigante serisinin 13'üncü cildini ve 2006 yılında Texone serisinin (her yıl yayınlanan ve Tex karakterine adanmış özel bir dev formatlı albüm) 20'nci cildini çizdi. Türkiye'de Maceraperest Çizgiler tarafından yayınlanan bu özel Tex albümü, Altın Kalyonu! adıyla basıldı.[2]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Gallerani, Fabrizio. "Giancarlo Alessandrini". UBC Fumetti (İtalyanca). 30 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2024. 
  2. ^ a b c d e Contro, Gianmaria (2010). Giancarlo Alessandrini: Macera İçin Doğmuş (Tex Özel Sayı:20, Altın Kanyonu!). İstanbul: Maceraperest Çizgiler. s. 6. ISBN 9753296630. 
  3. ^ "Premi Assegnati dall'ANAF dal 1974 al 1991" (PDF). Amici del Fumetto (İtalyanca). Associazione Nazionale Amici del Fumetto e dell’Illustrazione. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ocak 2024. 
  4. ^ a b "Albo d'Oro dei Premi ANAFI" (PDF). Amici del Fumetto (İtalyanca). Associazione Nazionale Amici del Fumetto e dell’Illustrazione. 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Ocak 2024.