Teks

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tex
Yayım bilgileri
YayımcıSergio Bonelli Editore
İlk görünüm(vol. 1) #15 (Eylül 1948)
YaratanGianluigi Bonelli,
Aurelio Galleppini
Hikâyedeki bilgileri
Tam adıTex Willer
Takım üyelikleriTeksas Ranger'i
PartnerleriLilith (öldü)
YardımcılarıKit Carson, Kit Willer, Tiger Jack
Önemli takma adlarıGece Kartalı
Ceylan Yayınları tarafından 1978'den itibaren yayımlanan 186'lık Teks çizgi roman serisinin 4. kitabının kapağı.

Türkiye'de ilk yayınlandığı adıyla Teks, 90'lardan sonra ise yurt dışındaki özgün adı olan Tex adıyla yayınlanan, western tarzı İtalyan çizgi roman serisi. Yazar Gianluigi Bonelli ve çizer Aurelio Galleppini (Galep) tarafından yaratıldı. Seri, adını çizgi romanın baş kahramanı Teks Willer'den alır.

Teks Willer bir ranger'dir ve Arizona Eyaleti'ndeki Navajo kızılderililerinin şefidir. Kızılderililer arasında Gece Kartalı adıyla tanınır. Ayrımcılık ve önyargı karşıtı, şiddete başvurmaktan kaçınmayan, kural ve kanunlardan çok kendi doğrularına önem veren bir kişiliğe sahiptir.

Teks, maceraların çoğunda kızılderili haklarını korumak için çaba gösterir. Öte yandan siyahi Amerikalılar kimi zaman Vudu tarikatı üyesi kötü kişiler olarak tasvir edilir. Başlıca arkadaşları Kit Carson, oğlu Kit Willer ve Navajo savaşçısı Tiger Jack'dir. Bunlar dışında bilge El Morisco ya da Kanadalı dostları Gros-Jean ve Albay Jim Brandon gibi daha seyrek karşılaştığı çok sayıda dostu vardır. Başlıca düşmanlarıysa kara büyücü Mefisto ve oğlu Yama'dır, diğer önemli düşmanları ise El Muerto ve Kara Kaplan'dır.

İlk Teks macerası 1948'de İtalya'da yayımlandı. Bu ülkede 20. yüzyılda en çok satan çizgi roman serisi oldu. 70'li yıllarda Türkiye'de yaygınlaştı. 90'lı yıllarda Doğan Holding grubunun İtalyan ortaklığıyla kurduğu Doğan Egmont Yayıncılık AŞ tarafından yeniden yayımlandı. Teks, 2010'larda üç farklı seri içinde Oğlak Yayınları tarafından yayımlandı.

Dünyanın pek çok diline çevrilen Tex özellikle Hindistan, İsrail, Norveç, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Sırbistan, Brezilya ve Türkiye'de popüler oldu.[1]

Türkiye'de Teks[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe Teks maceralarını basan yayınevleri şunlardır:

Sinema uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgi roman Teks her ne kadar western filmlerinden fazlasıyla esinlenmiş olsa da, kendisi sadece bir kez sinemaya uyarlandı.[2] 1985 tarihli İtalyan filminde Tex Willer'ı Giuliano Gemma canlandırmıştı. Film, Tex'in özgün serisindeki 101-103. sayılarında yer alan aynı adlı maceraya dayandırılmıştır.[3]

Yıl Film Ülke Yönetmen Tex Willer rolü Diğer oyuncular
1985 "Tex e il signore degli abissi"
("Tex and the Lord of the Deep")
İtalya Duccio Tessari Giuliano Gemma William Berger, José Luis de Vilallonga

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İngilizce Vikipedi, Tex maddesi, 10 Haziran 2007, 11:55 sürümü
  2. ^ Kutlukhan Kutlu (11 Kasım 2011). "Fumetti'nin Bulutları Karardı". Sinema. ss. Sayfa 33. 
  3. ^ "Tex in the cinema" (İngilizce). texwillerticino.it. 2 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]