Alfredo Castelli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alfredo Castelli
Alfredo Castelli, elinde Martin Mystère 292 "Kara Güneş" (Il Sole Nero) adlı macera ile
DoğumAlfredo Giuseppe Castelli
26 Haziran 1947
Milano, İtalya
Ölüm7 Şubat 2024 (76 yaşında)
Milano, İtalya
MeslekÇizgi romancı, yazar
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
Önemli eserMartin Mystère
Önemli ödülleritam liste

Alfredo Giuseppe Castelli (26 Haziran 1947, Milano - 7 Şubat 2024[1] - Milano), İtalyan çizgi romancı ve edebiyat eleştirmenidir.[2]

1982 yılında en başarılı serisi olan ve halen Sergio Bonelli Editore tarafından yayınlanan Martin Mystère'i tasarlamasıyla tanınır. Kendisi aynı zamanda bir çizgi roman ve popüler kültür tarihçisidir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgi roman dünyasına ilk adımını henüz 18 yaşındayken, 1965 yılında, linus dergisi için yazarak attı. Aynı yıl, metinleri ve çizimlerini yaptığı ve Astorina Yayınevi tarafından yayınlanan Diabolik'e ek olarak yayınlanan hiciv-mizah türünde bir çizgi roman serisi olan Scheletrino karakterini yaratarak ilk profesyonel çıkışını yaptı. Aynı yayıncı için daha sonra Diabolik serisi için konular ve ardından senaryoları hazırladı.

1966'da İtalyan çizgi romanları üzerine bir amatör dergi olan Comics Club 104'ü tasarladı, bu daha sonra Tilt gibi diğer dergilerde daha büyük bir olgunluk ve derinlikle tekrarlayacağı bir deneydi. Ayrıca 1966'dan itibaren Edizioni Alpe için çok sayıda Cucciolo e Tiramolla öyküsü ve Mondadori için çeşitli Topolino öyküleri üretti. Alfredo Castelli 1960'lar ve 1970'ler arasında bazı RAI televizyon dizilerinin ve bazı çizgi filmlerin metinlerini de yazdı.

Corriere dei Ragazzi dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1969'da Pier Carpi (Diabolik'in bir başka çizeri) ile birlikte ortak teması korku olan çizgi romanları, makaleleri, röportajları ve haberleri bir araya getiren Horror dergisini yarattı. Gino Sansoni ikilisinin Sansoni'si (Diabolik'in yaratıcısı Angela Giussani'nin kocası) tarafından yayınlanan dergi, film yönetmenleri Lamberto Bava ve Dario Argento ile yapılan röportajları ve İtalya dışı ve bağımsız sinemayla ilgili haberleri bir araya getiriyordu. Dergi, Castelli'nin dergi için özel olarak yarattığı ve bir korku çizgi roman serisinin kahramanı olan Zio Boris (Boris Amca) karakteri sayesinde, editör kadrosunun deneyimsizliğine rağmen iyi bir izleyici kitlesine ulaştı. Yine 1969'da Mario Gomboli, Marco Baratelli ve Carlo Peroni ile birlikte, sadece iki sayı süren bir fanzin olarak Tilt dergisini yarattı. Tilt ekibi sonrasında İtalyan çizgi roman tarihinin en önemli yayınlarından biri olan Corriere dei Ragazzi'nin yazı işleri kadrosu oldu.

1970 yılında Il Corriere dei Ragazzi dergisinde redaktör olarak[1] işe başladı ve bu dönemde Tiziano Sclavi, Franco Bonvicini, Ferdinando Tacconi, Daniele Fagarazzi ve Carlo Peroni gibi yeteneklerin çalıştığı, sıkı bir ironi ve bilgelikle canlandırılan tuhaf ve sıra dışı karakterlerin yer aldığı çok sayıda seri yarattı. Bu dönemde imza attığı en ilginç işlerden biri, Ferdinando Tacconi tarafından çizilen ve bir grup centilmen hırsızın başrolde olduğu Gli Aristocratici serisiydi.

Bonelli dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfredo Castelli, Martin Mystère'den önce Sergio Bonelli Editore bünyesinde, 1971 ve 1976 arasında Zagor için senaryolar yazdı. 1976'dan itibaren yayıncıyla istikrarlı bir işbirliğine başladı ve Ken Parker'ın çeşitli maceralarının senaryosunu yazmaya başladı. Bu dönemde Mister No için 60'tan fazla macerayı kaleme aldı.

Alfredo Castelli, iki yıl sonra, bilimsel gizemleri araştıran New York'lu bir araştırmacıya dayanan yeni bir seri fikrini Sergio Bonelli'ye sundu: iki yıllık gebelik döneminin ardından 1982'de Martin Mystère'i yarattı. Başlangıçta Giancarlo Alessandrini tarafından çizilen seri, İtalyan popüler çizgi roman tarihinde bir dönüm noktası oldu ve daha genç bir kitleye yönelik geleneksel maceraların hâkim olduğu bir pazarda modern ve sofistike temaları işlemeye başladı. Martin Mystère, hem Bonelli hem de diğer yayıncılarda birçok yeni ve farklı karaktere kapı açtı.

Son dönem işleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfredo Castelli, son yıllarda yazarlık ve editörlük faaliyetlerini çizgi roman tarihçiliği ile birleştirmiştir. Castelli, çizgi romanın kökenlerine adanmış kapsamlı tarihsel ve filolojik araştırmalar yürütmüş, özellikle 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başları arasındaki Amerikan çizgi romanlarına adanmış Eccoci Ancora Qui (2006) başlıklı kapsamlı bir resimli antoloji yayınlamıştır.

Çok yönlü bir sanatçı olan Alfredo Castelli, kendisini "tutkulu bir meraklı" olarak tanımlıyordu. Hayattaki her şey, hatta teorik olarak epey çirkin olanlar bile onun için fantastik maceralara dönüşebiliyordu. Örneğin, son döneminde geçirmek zorunda olduğu katarakt ameliyatı: "Doğal göz içi lensin alınarak, yerine yapay ve şeffaf göz içi merceği taktıkları o an inanılmaz. Tüm o renkler ve diğer gözümdekinden tamamen farklı bir renk yelpazesi! Bundan yola çıkarak hemen bir hikâye bile uydurdum".[3]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1970: Yellow Kid Ödülü, Lucca Uluslararası Çizgi Roman Festivali[2]
  • 1983: Premio ANAF, En iyi Senaryo[4]
  • 1985: Premio ANAF, En iyi Senaryo[4]
  • 1986: Premio ANAF, En iyi Senaryo[4]
  • 1989: Premio ANAF, En iyi Senaryo[4]
  • 1996: Yellow Kid Ödülü, Lucca Uluslararası Çizgi Roman Festivali[2]
  • 1998: Premio U Giancu
  • 1999: Premio Italia, En İyi İtalyan Yazar[5]
  • 2001: Attilio Micheluzzi Ödülü, Martin Mystère için
  • 1999: Premio Italia, En İyi İtalyan Yazar[5]
  • 2001: Romics d'Oro[6]
  • 2007: Premio ANAFI, En İyi Deneme, Eccoci Ancora Qui[7]
  • 2009: Premio Italia, Sanat Emekçisi kategorisi[5]
  • 2010: Premio ANAFI, En İyi Deneme, Gli Anni del Corriere dei Ragazzi (Gianni Bono ile birlikte)[7]
  • 2015: Premio Alberto Lisiero [8]
  • 2015: Premio ANAFI, Yaşam Boyu Başarı Ödülü[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "È Morto Alfredo Castelli, Sceneggiatore Simbolo del Fumetto Popolare Italiano". Fumettologica (İtalyanca). 7 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024. 
  2. ^ a b c "Addio ad Alfredo Castelli". SergioBonelli.it (İtalyanca). 8 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2024. 
  3. ^ Airoldi, Giacomo (7 Şubat 2024). "È Morto a Milano Alfredo Castelli, Creò Martin Mystère. In Ospedale Diceva: «Anche i Macchinari delle Terapie Mi Ispirano Storie»". Corriere Della Sera (İtalyanca). 8 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2024. 
  4. ^ a b c d "Premi Assegnati dall'ANAF dal 1974 al 1991" (PDF). Amici del Fumetto (İtalyanca). Associazione Nazionale Amici del Fumetto e dell’Illustrazione. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ocak 2024. 
  5. ^ a b c "Albo d'Oro del Premio Italia". Premio Italia (İtalyanca). 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024. 
  6. ^ "Alfredo Castelli, Romics d'Oro della I Edizione". Romics (İtalyanca). 27 Aralık 2022. 25 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 
  7. ^ a b c "Albo d'Oro dei Premi ANAFI" (PDF). Amici del Fumetto (İtalyanca). Associazione Nazionale Amici del Fumetto e dell’Illustrazione. 15 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Şubat 2024. 
  8. ^ "Alfredo Castelli Riceve il Premio Alberto Lisiero". Starcon Italia (İtalyanca). 7 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024.