Geraint

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Geraint (/ˈɡɛraɪnt/), Galler folkloründe ve Kral Arthur efsanesindeki bir karakterdir. Geraint, Büyük Britanya adasının Güney-Batısında 4. yüzyıl sonu - 8. yüzyıl sonu arasındaki küçük Britonik Krallıklardan biri olan Dumnonia'nın kahraman kralıdır. Bazı tarihçiler onun varlığından şüphe etse de, tarihsel Kral Arthur'un saltanatı sırasında veya kısa bir süre önce yaşadığı düşünülebilir. Geraint sözcüğü, Latince "yaşlı adam" anlamında kullanılan Gerontiusdan kaynaklanır.

Tarihsel figür[değiştir | kaynağı değiştir]

Geraint'in babasının Erbin adında bir çoban olduğu söylenir.[1] Culhwch ve Olwen'e göre Geraint'in Ermind ve Dywel adlı iki kardeşi vardı.

Aneirin'e atfedilen Y Gododdin şiirinde Catraeth Savaşı'nda (yaklaşık 600) Güneyin Geraint'i görülür. Bu muhtemelen Erbin oğlu Geraint'e bir göndermedir.

Ayrıca Geraint, Galler Üçlemesi'ne (Welsh Triad) göre Büyük Britanya Adası'nın Üç Denizcisinden biriydi.

Geraint'in Llongborth Savaşı'ndaki yararlılıkları, muhtemelen 10. veya 11. yüzyılda yazılmış ve geleneksel olarak Llywarch Hen'e atfedilen Erbin'in Oğlu Geraint (Geraint Son of Erbin) başlıklı şiirinde övülür.[2] Bununla birlikte, diğer tarihçileri izleyen Derek Bryce, şiirin başlığına rağmen şiirde anılan kahramanın 710'da ölen tarihsel Dumnonia Geraint olduğunu öne sürer. Bryce, Geraint ile Sakson lideri Wessex'li Ine arasındaki Llongborth Savaşını 710 ile tarihlendirir. Kuzeydeki Strathclyde bölgesinde, aynı dönemde Geraint ve Erbin/Elfin adında hükümdar vardı ve Romano-İngiliz döneminde bölge, Dumnonii kabilesinden kaynaklanarak Damnonia olarak da biliniyordu ve bu nedenle Dumnonia/Devon ile kolayca karıştırıldı.

Büyük bir olasılıka Wessex’te 9. yüzyılda yazılan Anglo-Sakson kroniklerinde (Anglo-Saxon Choronicles) şöyle diyor: "Port ve iki oğlu Bieda ve Maegla, Portsmouth denilen yerde İngiltere'ye geldiler ve çok asil bir adam olan genç bir Galli'yi öldürdüler." Tarihçiler, Erbin'in oğlu Geraint şiirinde bahsedilen Llongborth'un Portsmouth olduğuna ve Geraint'in de orada öldürülen "genç Galli" olduğuna inanıyorlar.[3]

Arthur efsanesinde Geraint[değiştir | kaynağı değiştir]

Geraint, Enid'in sevgilisi olduğu Gal masalı Geraint ve Eniddeki kahraman olarak ünlüdür. Geraint ve Enid, Galcenin en eski öykü yazarı olarak bilinen Mabinogionun yazdığı düşünülen üç Galce Romans'tan biridir. Hikâyesi, Fransız yazar Chrétien de Troyes'in Erec ve Enideşiirine benzer.[1] Bazı akademisyenler, her iki eserin de ortak bir kayıp kaynaktan türetildiğini düşünüyor. Ancak birçoğu Galce versiyonunun doğrudan veya dolaylı olarak Chrétien'den türediğine inanıyor. Bu durumda, Chrétien'in kahramanı Erec'e aşina olmayan Galli izleyicilere uygun olması için ünlü Geraint figürü hikâyeye eklendi.

Geraint ve Enid teması, 19. Yüzyıl sonunda Alfred Tennyson tarafından Kralın Temiz Aşkı (Idylls of the King) kitabındakı Geraint’ın Evliliği (The Marriage of Geraint) ve Geraint ve Enid (Geraint and Enid) adlı şiirlerinde yeniden ele alındı.[4]

Daha sonraki eserlerde Kral Arthur efsanesindeki bu karakter genellikle Sir Geraint olarak anılır.

Aziz Geraint[değiştir | kaynağı değiştir]

Aziz Teilo'nun yaşam öyküsüne göre, 549'da, o zamanlar Büyük Britanya'yı kasıp kavuran sarı vebadan kaçınmak için Teilo, küçük bir keşiş grubuyla birlikte günümüz Fransa’sında Bretonya bölgesindeki Aziz Dol’lu Samson’a katılmak üzere Llandaff'tan ayrıldı. Dumnonia'dan geçerken Kral Geraint tarafından Din Gerrein'de misafirperver bir şekilde karşılandılar. Teilo, minnetle Kral'a ölüm saatinde manevi yardım vadetti. Yedi yıl sonra Teilo, Kral ile ayinler yapmak için geri döndü. Belki de onu Teilo'ya bağlayan ilişkilerden dolayı Kral Geraint de kutsal ilan edildi.[5]

Büyük Britanya adasının Güney-Batı sahilinde Falmouth yakınlarındaki, Gerran kilise bölgesinde Kral Geraint koruyucu bir halk azizi olarak tanınıyor. Yerel efsaneler, onun Veryan yakınlarındaki Carne Beacon'a gömüldüğünü iddia ediyor.[6] Aziz Geraint’in kutsal günü olan 10 Ağustos ile ilişkili olarak Ağustos ayının ikinci Pazar günü festival düzenleniyor.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "BBC Wales - History - Themes - Geraint and Enid". www.bbc.co.uk. 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2020. 
  2. ^ Bollard, John K. (1994). "Arthur in the Early Welsh Tradition". The Romance of Arthur: An Anthology of Medieval Texts in Translation. Routledge. ss. 14-15. 
  3. ^ ""Elegy for Geraint", Britannia.com". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  4. ^ "Lupack, Alan. "Enid and Geraint/Erec", The Camelot Project, University of Rochester". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  5. ^ a b "Salsano, Mario. "San Geraint II King of Cornwall", Santi e Beati, June 11, 2008". 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021. 
  6. ^ ""Porthscatho & Gerrans Bay", South West Coast Path National Trail". 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2021.