Sir Ector

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sir Ector
Kral Arthur efsanesi karakteri
Sir Kay, mistik kılıcı Sir Ector'a gösteriyor, Howard Pyle'ın yazdığı The Story of King Arthur and His Knights adlı eserden (1903)
Bilgileri
CinsiyetErkek
ÇocuklarSir Kay

Sir Ector /ˈɛktɔːr, -ər/, bazen Hector, Antor ya da Ectorius, Sir Kay'in babası ve Matter of Britain'nde Kral Arthur'un koruyucu babasıdır. Bazen sadece bir lord yerine bir kral olarak tasvir edilir, Londra'da olduğu kadar ülkede de bir mülkü vardır.

Ortaçağ tasvirleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ector, Robert de Boron ve Lancelot-Grail'in eserlerinde ve Post-Vulgate Cycle ve Thomas Malory'nin Le Morte d'Arthur'u gibi daha sonraki uyarlamalarda ortaya çıkar. Bu versiyonlarda Merlin, Arthur'u biyolojik ebeveynleri Kral Uther Pendragon ve Igraine'den alır ve onu Ector'un malikanesine getirir. Merlin çocuğun gerçek kimliğini açıklamaz ve Ector onu alır ve Kay ile kendi oğlu olarak yetiştirir. Kay, şövalye unvanı alacak yaşa geldiğinde, Ector'un genç velisi onun yaveri olarak hizmet eder.

The Once and Future King adlı eserinde T. H. White, topraklarının "Forest Sauvage" içinde olduğunu söyler; daha sonraki bazı yazarlar da bunu kullanmıştır.

Daha önceki Gal hikâyelerinde Kay'in (Cei) babasının adı Cynyr (Kyner) olarak geçer.[1]

Diğer ortamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1963 Walt Disney Studios'un animasyonlu müzikal-fantezi-komedi filmi Taşa Saplanan Kılıç'da Lord Ector, aktör Sebastian Cabot tarafından seslendirilmiştir. Merlin önüne bir kar fırtınası atana kadar sihire inanmaz, böylece büyücünün Arthur'u kalede eğitmesine izin verir, Ector bunu yasaklamış olsa bile. Büyüye ve yanlışlıkla Marvin olarak adlandırdığı Merlin'e son derece güvensizdir. Merlin'in Arthur'u eğitmesine ilk izin verdiğinde Ector, Merlin'i ayrılmak istemesini umarak Merlin'i kalenin yakınındaki eski, harap bir kulede kalmaya zorlar. Onu sevmesine rağmen, Ector sık sık Arthur'a sert davranır ve onun üzerinde net bir otoriteye sahiptir, ona daha çok bir hizmetçi gibi davranırken, öz oğlu Sir Kay'a düşkündür. Bununla birlikte, ilk sahnesinde gösterildiği gibi, Kay'i Arthur'un ormana tek başına gitmesine izin verdiği ve ölmüş olabileceğinden endişe ettiği için azarladığı gibi, Arthur'u umursuyor. Ayrıca onu Kay'in yaveri olarak atadı ve açıkça Arthur'a karşı bir sevgi besliyor ve ona her zaman kötü davranmak istemiyor, aksine onun refahından sorumlu hissediyor. Arthur, kılıcı taştan çekerek İngiltere'nin gerçek Kralı olarak ortaya çıktıktan sonra, o noktaya kadar kendisine nasıl davrandığı için Arthur'dan hemen özür diler ve Kay'e sert bir şekilde Arthur'a boyun eğmesini emrederken boyun eğerek eğilir.
  • 1975 Monty Python filmi Monty Python and the Holy Grail'de Sir Ector, Caerbannog Tavşanı tarafından öldürülen şövalyelerden biri olarak adlandırılır.
  • 1981 yapımı epik fantastik film Excalibur'da Sir Ector, aktör Clive Swift tarafından canlandırılmıştır.
  • 2011 tarihi-fantezi-drama TV dizisi Camelot'da Sir Ector, aktör Sean Pertwee tarafından canlandırılmıştır.
  • Cursed isimli TV dizisinde, Sir Ector Peter Guinness (aktör) tarafından canlandırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Celtic Kingdoms of the British Isles 28 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..