Genç Valdemar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genç Valdemar (III)
Valdemar'ın Sankt Bendts Kilisesi'nde bulunan resmi
Kıdemsiz Danimarka kralı
Hüküm süresi1215–1231
Taç giymesi1218
Kıdemli KralII. Valdemar
Doğumy. 1209
Ölüm28 Kasım 1231 (21-22 yaşlarında)
Refsnæs, Kalundborg yakınları
DefinSankt Bendts Kilisesi
Eş(ler)iEleanor of Portugal
Tam adı
Valdemar Valdemarsen
HanedanEstridsen
BabasıII. Valdemar
AnnesiDagmar of Bohemia

Genç Valdemar (III) (DancaValdemar den Unge) (y. 1209 - 28 Kasım 1231), 1215'ten ölümüne kadar Danimarka'nın kıdemsiz kralıdır.[1]

Valdemar, Danimarka Kralı II. Valdemar'ın ilk eşi Bohemyalı Dagmar'dan olan en büyük oğlu ve eş hükümdarıdır. Babasından önce ölmüş, dolayısıyla hiçbir zaman tek başına hükümdar olamamıştır. Bazen III. Valdemar olarak da anılır, örneğin mezar taşında Latince şu yazmaktadır: LatinceWaldemarus Tertius Rex Daniae, Filius Waldemari Secundi "Üçüncü Valdemar, Danimarka Kralı, İkinci Valdemar'ın oğlu". Ancak III. Valdemar daha yaygın olarak daha sonraki bir kral olan Schleswig'li Valdemar'ı belirtmek için kullanılır.

Erken dönem hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Valdemar 1209'da doğmuştur. Babasının ilk evliliğinden olan en büyük çocuktur. Annesi, Kraliçe Dagmar, 1212'de doğum sırasında ölmüş ve kocasını küçük bir oğluyla dul bırakmıştır. Kraliçe, dindarlığı ve sıradan insanlara karşı nezaketi nedeniyle Danimarka halkı arasında çok popülerdi.

Kral Valdemar iki yıl sonra Portekizli Berengaria ile yeniden evlenmiştir. Bu evlilikten Genç Valdemar'ın Sophie, Erik, Abel ve Christopher olmak üzere dört üvey kardeş olmuştur. Güzel ve kibirli bir kadın olan, Danimarka halkı tarafından sevilmeyen ve küçümsenen yeni üvey annesi, Valdemar'ın annesi Dagmar'la büyük bir tezat oluşturuyordu. Berengaria 1221'de doğum sırasında öldüğünde Kral Valdemar yeniden evlenmemiştir.

Kıdemsiz Kral[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Valdemar'ın 1215'te Samsø'da ayarladığı Danimarkalı kodamanların toplantısında herkes Genç Valdemar'a yemin etmeyi kabul etmiş ve kısa bir süre sonra Viborg topraklarında Danimarka'nın ortak kralı seçilmiştir; bu, başlangıçta Fransız Capet Hanedanı ve daha sonra birçok Avrupa monarşisinde tarafından yapılan bir uygulamaydı. Valdemar'ın Schleswig Dükalığı küçük kardeşi Erik'e geçti.

1218 yazında Schleswig'de 15 piskopos ve 3 dükün katıldığı büyük bir ziyafet sırasında Valdemar, Danimarka'nın kıdemsiz kralı olarak kutsanmış ve taç giymiştir. 1223'te Lyø adasında babasıyla birlikte yapılan şanssız ava katılmış; burada her iki kral da Schwerin Kontu I. Heinrich, tarafından esir alınmış ve Valdemar 1226 yılının Paskalya'sına kadar hapsedilmiştir.[2] Kont Heinrich, baba ve oğlunun serbest bırakılması için Danimarka'nın 20 yıl önce Holstein'da fethedilen toprakları teslim etmesini ve Kutsal Roma İmparatoru'nun tebaası olmasını talep etmiştir. Danimarka elçileri bu şartları reddetmiş ve Danimarka savaş ilan etmiştir. Krallar hapisteyken Alman topraklarının çoğu Danimarka'dan ayrılmıştır. Onları hizada tutmak için Danimarka orduları gönderilmiştir. Savaş, 1225'te Mölln'de Orlamünde'li Albert komutasındaki Danimarka birliklerinin yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Serbest bırakılmalarını sağlamak için II. Valdemar, Almanya'daki bölgelerinin ayrılmasını kabul etmek, 44.000 gümüş mark ödemek, Kont Heinrich'den intikam almayacağına dair bir söz imzalamak ve onun yerine oğlu Erik'i hapse göndermek zorunda kaldı.

Danimarkalı ressam Christian Emil Andersen tarafından canlandırılan Genç Valdemar'ın ölümü, 1843.

24 Haziran 1229'da genç kral, Portekiz Kralı II. Afonso'nun kızı Portekizli Eleanor ile Ribe'de evlendi. Eşlendirme, çiftin bir baba gibi sevdiği Viborg Piskoposu Gunner tarafından ayarlanmıştır. Kraliçe Eleanor 28 Ağustos 1231'de doğum sırasında öldüğünde iki yıldır evliydiler. Çocuk kısa süre yaşadı.

28 Kasım 1231'de Genç Valdemar, Kalundborg yakınlarındaki Refsnæs'te avlanırken kazara vurulmuş aynı gün ölmüştür. Valdemar, herkese karşı yumuşak huyluluğu ve nezaketinden ötürü sevilmiş ve çok popülerdi; Krallar esir alındığında bir din adamının yazdığı Latince ağıt, onu en güzel övgü sözleriyle anmaktadır. Öldürülmesi ülke için büyük bir acıydı. Ringsted'deki Sankt Bendts Kilisesi'nde eşi Kraliçe Eleanor'un yanına gömülmüştür. Babası daha sonra küçük üvey kardeşi Erik'i ortak kral yapmıştır. Kral II. Valdemar on yıl sonra ölmüş ve yerine Erik geçmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bregnsbo, Michael; Jensen, Kurt Villads (7 Haziran 2022). The Rise and Fall of the Danish Empire (İngilizce). Springer Nature. s. 68. ISBN 978-3-030-91441-7. 21 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024. 
  2. ^ Ellis-Gorman, Stuart (20 Temmuz 2022). The Medieval Crossbow: A Weapon Fit to Kill a King (İngilizce). Pen and Sword Military. s. 137. ISBN 978-1-5267-8956-3. 21 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2024.