Gülsen Tuncer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Gülsen Tuncer
Doğum 29 Mayıs 1945 (1945-05-29) (69 yaşında)
Adana, Türkiye
Uyruk Türk
Meslek(ler) Tiyatrocu , oyuncu
Etkin yıllar 1968 - günümüz
Altın Portakal Ödülleri
1991, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Gülsen Tuncer (d. 1945, Adana), Aşk-ı Memnu televizyon dizisi 'Ahsen Hanım' karakteriyle daha geniş kitlelerce tanınmış başarılı Türk tiyatrocu ve sinema oyuncusudur.[1] İlk profesyonel gösterisini 1968 yılında Haldun Taner klasiği, başrolde Gülriz Sururi'nin oynadığı “Zilli Zarife” ile yapmıştır. Sanat hayatında kırk yılı aşkın süredir aktiftir.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Kız Lisesinde ortaokulu, İstanbul Tarhan Kolejinde liseyi bitirmiştir. Burada Yıldız Kenter, Melih Cevdet Anday, Ahmet Kutsi Tecer, Sabahattin Kudret Aksal ve Samih Nafiz Tansu ’dan eğitim almıştır. İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro bölümünü bitirmiştir. Nişantaşı,LCC (Language and Culture Centre) Lisan ve Kültür Merkezi'nde Ayla Algan ve Beklan Algan’dan tiyatro, Selma Berk’ten şan, Seyit Mısırlı’dan eskrim eğitimi almıştır. Öğrencilik döneminde aktif olarak TMTF (Türkiye Masa Tenisi Federasyonu ) çalışmalarına katılmış olan Tuncer, öğrenci temsilciliği yapan başarılı bir öğrenciydi.[2]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tepebaşı sahnesinde ve Ankara Çağdaş sahnesinde yöneticilik yapan Tuncer, 37 filmde yönetmen yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Şarkı sözü ve diyalog yazımı, çevre düzeni, yapım yönetmenliği görevlerinde bulunmuştur. 1968 de profesyonel tiyatro oyunculuğuna Gülriz Sururi- Engin Cezzar tiyatrosunda “Zilli Zarife” oyunu ile başlamıştır. Konservatuar döneminde “Ertuğ Koruyan”, Deniz Türkali, “İbrahim Bergman”, “Mehmet Çerezcioğlu” ve Mustafa Alabora ile birlikte altı arkadaş Grup 6 Tiyatrosunu kurmuş, Erdek şenliklerini düzenlemişlerdir.

Yetmişli yıllardan bu yana 300’ün üstünde politik kitlesel gösterinin sanat yönetmenliğini ve bu gösterilerin sunuculuğunu yapmıştır. Türkiye’de ilk kez bu gösterilerde senaryolu akış ve dia kullanımını gerçekleştirmiştir. İlk dia uygulamasını 1974 yılı Ümit Tiyatrosu' nda ülkemizde ilk kez kutlanan ‘Dünya Kadınlar Günü’’ nde denemiştir. ‘İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’, ‘Spor Sergi Sarayı’ gibi mekânlarda ilk kez dia - film destekli anlatımlarla ajit-prop gösterileri sahneye koymuştur. Demokratik kadın örgütlerinde çalışan Tuncer, Türkiye’de ilk kez toplanan Ümraniye Kadın Kurultay’ ının hazırlanışı içinde yer almıştır.

İstanbul TRT radyosunda birçok şiir, radyo tiyatrosu, kültürel programı seslendirmiş, TRT televizyon programlarında (ilk canlı yayınlarda) sanatçılarla söyleşiler yapmıştır. Sinema ve tiyatro çalışmalarının yanı sıra yurt içi ve yurtdışında ( Almanya, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Belçika, Hollanda, İsviçre'de ) tek kişilik, metnini kendi hazırladığı okuma tiyatroları, şiir resitalleri ve müzikli gösteriler düzenlemiştir.

İstanbul ve ülkemizin birçok yerinde demokratik örgütlerin, belediyelerin festivallerini yönetmiş, sunuculuğunu ve danışmanlığını yapmıştır. Altınoluk Belediye Kültür Festivali' nin isim annesi olan başarılı oyuncu festivale “Yaşama Saygı” adını koymuştur.

Mehmet Teoman’ la profesyonel olarak müzik çalışmaları yapmıştır. Harbiye “Siyah Gümüş” lokalinde Türkiye’ de ilk kez denenen bir kuartet eşliğinde türkülerimizi caz formunda söylemişlerdir.

Sanat çalışmalarının yanı sıra, dönemin, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ahmet İsvan’ ın danışmanlığını yapmıştır. Milletvekili seçimlerine ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı seçimlerine bağımsız adaylığını koymuştur. İstanbul Konservatuarı' nda Nedim Otyam' ın teşviki ve seçimiyle halkla ilişkiler sorumluluğu yapmıştır. Mimar arkeolog Mustafa Uz denetiminde İzmir – Teos antik şehir kazısında iki sezon kazı yöneticiliği yapmıştır.

Eğitmenliğe Yalçın Tura’nın davetiyle İ.T.Ü. (İstanbul Teknik Üniversitesi) Konservatuarında “Sahne Estetiği” ve “Oyunculuk” dersleri vererek başladı. Halen TÜRSAK’ta (Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı) sinema ve tiyatro oyunculuğu dersleri vermekte olup, SAKM’nde de (Sadri Alışık Kültür Merkezi) tiyatro tarihi, oyunculuk bilgisi ve dramaturji dersleri vermektedir.

Meslek örgütleri SODER, TODER, SİNESEN’ de ikişer dönem yönetim kurulu üyeliği yapan aktif insan, halen üyesi olduğu FİLM-SAN vakfında 2 dönem yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevini üstlenmiştir.

Tiyatro[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalıştığı Tiyatrolar:

  • Gülriz Sururi- Engin Cezzar,
  • Kenter Tiyatrosu,
  • Ulvi Uraz Çevre Tiyatrosu,
  • Levent Kırca- Hodri Meydan Tiyatrosu,
  • İstanbul Birlik Sahnesi,
  • Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu,
  • Ankara Çağdaş Sahne,
  • Erkal Yücel Sahnesi,
  • Ali Poyrazoğlu- Korhan Yurtsever tiyatrosu,
  • Sadri Alışık Çevre tiyatrosu,[3]
  • Hadi Çaman Yedi Tepe Oyuncuları,
  • Sadri Alışık Tiyatrosu,
  • Tiyatro Zeytin Dalı,
  • Tiyatro Stüdyosu,
  • Nazım Oyuncuları.
Tiyatro Oyunları
Zilli Zarife Palto Teneke Kurban
Üç Kız Kardeş İhtilal Var Ayak Takımı Arasında Noel Babayı Kim Güldürdü?
Tatlı Kaçık Sezuanın İyi İnsanı Çimento Ezenler, Ezilenler, Baş Kaldıranlar
Şili’de Av Evlatçıklar ( Makbuş ) Anahtarlar ve Sahipleri Töre
Kubilay Küheylan Ağır Roman Al Yazmalım
Acıyı Bal Eğledik Eroin Oğlum Çiçek Açtı Orkestra
Vanya Dayı

Sinema ve televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografisi
Suna - 2007[4] Sinema Bir Mucizedir (Büyülü Fener) - 2005 Şıh Senem - 2003 Hummadruz - 1999
Unutmadım - 1997 Ekmek - 1996 Solgun Bir Sarı Gül - 1996 Bir Aşk Uğruna 1994
Bir Düğün Masalı - 1993 Kıvılcım - 1993 İlk Aşk - 1991 Hasan Boğuldu - 1990
Berdel - 1990 Karartma Geceleri - 1990 Boynu Bükük Küheylan - 1990 Aşka Kimse Yok - 1990
Bir Milyara Bir Çocuk - 1990 Düğün - 1990 Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu - 1990 Hiçbir Gece - 1989
Allahım Sen Bilirsin - 1989 Can Şenliği - 1989 A Ay - 1988 Bir Tren Yolculuğu - 1988
On Kadın - 1987 Gramofon Avrat - 1987 İpekçe - 1987 Afife Jale - 1987
Ateşten Günler - 1987 Fatmagül'ün Suçu Ne - 1986 Uzun Bir Gece - 1986 Asılacak Kadın - 1986
Çağdaş Bir Köle - 1986 Bugünün Saraylısı - 1985 Dağınık Yatak - 1984 Ölmez Ağacı - 1984
Üç İstanbul - 1983 At - 1981 Kurban Olduğum - 1980 Derya Gülü - 1979
Harakiri - 1975 Kopuk - 1972
Televizyon Dizileri [5]
Aşk-ı Memnu – Tv Üvey Baba - Tv Su Sinekleri- Tv Karşı Show- Tv Çalıkuşu -Tv
Yıkılmadım- Tv Tohum ve Toprak - Tv Ev Hali – Tv Bugünün Saraylısı- Tv
Şans Blokları -Tv Üç İstanbul - Tv Ateşten Günler -Tv Bir Tren Yolculuğu- TV

Ödül ve başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri [6]
Ankara Sanat Sevenler Tiyatro Ödülü- (Fabrika Çimento Oyunu)
SİYAD – (Sinema Yazarları Derneği) En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Ölmez Ağacı-1986)
Ankara Film Festivali- Bir Tren Yolculuğu, 1989, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Antalya Altın Portakal Film Festivali- Sadri Alışık Oyuncu Ödülü,1991, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Afife Jale Tiyatro Oyunculuğu Adaylığı
Truva Folklor Araştırmaları Derneği Özel Ödülü - Yılın Hümanist Sanatçısı Ödülü
Archi Tecture And Then Eradicationof Poverty Onur Ödülü ( Sarıgazi Belediyesi ve Mimar Yücel Gürsel Ekibiyle Paylaştı)
Türk Dil Derneği Onur Ödülü
Ankara Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali Emek Ödülü
Yalova Kısa Çevre Filmleri Festivali Çevreye Duyarlı Sanatçı Ödülü
İstanbul Rotaract Derneği 2011 Sinemada En İyi Drama Kadın Oyuncusu Ödülü.
Almanya-Bremen “Barış” konulu festivalde “Yılın Hümanist Sanatçısı Ödülü
Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” (Suna-2008)

Jüri üyelikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Jüri Üyeliği Yaptığı Organizasyonlar
İstanbul Uluslararası Film Festivali Jüri Üyeliği,
Konya Selçuk Üniversitesi Belgesel Film Festivali Jüri Üyeliği,
İstanbul Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrenci Filmleri Festivali Jüri Üyeliği,[7]
Antalya Altın Portakal Kısa Film Yarışması Jüri Üyeliği.
TEB Tiyatro Ödülleri Jüri Üyeliği (2009-2010)[8]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]