Gökçepınar, İskeçe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gökçepınar
Ülke Yunanistan
BölgeDoğu Makedonya ve Trakya
Bölge birimiİskeçe
BelediyeMustafçova

Gökçepınar (Yunanca: Γλαύκη / İngilizce: Glafki) Yunanistan'ın, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi'nde İskeçe ilinin Mustafçova Belediyesi’ne bağlı Türk kasabasıdır.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün tarihi hakkında en eski kaynak olarak köydeki mezar taşlarının ve cami inşaat tarihinin II. Mahmud zamanından kalma olduğu tahmin edilmektedir. Ancak T.C. Devlet Arşivleri'nin yayımlamış olduğu 1530 tarihli haritaya göre köyün tarihinin en erken 1530 tarihine dayandığı görülmektedir.[1]

Köy isminin bir dönem köy meydanında bulunan bir pınardan geldiği rivayet edilmektedir. Günümüzde köy meydanının aşağısında kalan çeşmenin söz konusu pınarın devamı olduğu söylenir. Köyün mimarisi tipik bir İslam kenti görüntüsü vermektedir. İslam kentleri dairesel bir mimariyle inşa edilmiştir. Buna göre kent merkezde en ulviden en sufliye doğru yayılmaktadır. Gökçepınar Camii de bu anlamda köy merkezinde bulunmaktadır. İslam kentlerinde aynı şekilde mezarlıklar ölümü hatırlatmak için şehir merkezine kurulduğu gibi Gökçepınar'da da caminin hemen yanında eski bir mezarlık bulunmaktadır. Bu gibi özelliklerin yanında köy diğer birçok İslam kenti gibi yağmur sularıyla kendi kendini temizleyebilmesi için engebeli arazide kurulmuştur.

Osmanlı döneminde bazı insanların köyden Edirne'ye ilim tahsili almak için gittikleri görülmüştür. Bunlardan köy halkı tarafından en çok tanınanlar Molla Hüseyin efendi ile İmam Salih Efendi olmuştur. Bu şahsiyetler uzun yıllar köyün kanaat önderleri olarak yaşamışlardır.[2] Köy halkı aynı zamanda 93 Harbi ve Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı'ya destek olmuştur.

Yunanistan'a bırakıldığı dönemde zaman zaman Bulgar işgalinde köy halkı çeşitli zulümler görmüş ve Hıristiyanlaştırmaya çalışılmıştır ancak köy halkından Hıristiyanlaşan olmamıştır. Aynı şekilde Alman işgali ve 1967-1974 yılları arasındaki Albaylar Cuntası köy halkının kolektif hafızasında bir travma olarak yaşamaya devam etmektedir.

Tanınmış İsimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Osmanlı Yer Adları: I RUMELİ EYALETİ (1514-1550) (PDF). T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı. s. 929. 22 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 15 Mart 2021. 
  2. ^ "Gökçepınarlı bir filozof: Molla Hüseyin Efendi". Millet Gazetesi. 25 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2021.