Meriadoc Brandybuck

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meriadoc Brandybuck
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
Yüzüklerin Efendisi film üçlemesinde Merry.
Unvanı/Diğer adıMerry, Holdwine, Kalimac Brandagamba,
İsminin anlamıGülen kişi
IrkıHobbit
SilahıDúnedain kaması
Doğum tarihiÜ.Ç. 2982
Ölüm tarihiD.Ç. 70

Meriadoc Brandybuck, Shire'lı bir hobbittir.[1] Üçüncü Çağın 2982. yılında doğan Meriadoc Brandybuck, Erdiyarı'nın efendisi Saradoc Brandybuck'ın oğludur.[2]

Üçüncü Çağ'ın 3018 yılında Merry, Yüzük Kardeşliği'nin dört hobbit üyesinden biri olarak seçildi. Kardeşlik ile birlikte Mordor'un derinliklerine gitmek, Frodo'nun yüzüğü atmasına yardımcı olmak görevini üstlenirken hiç tereddüt etmedi. Kardeşlik kafilesi ile birlikte Moria'da savaştı ve Gandalf'ın köprüden düşüşüne ve soyu tükenmiş olan balrogların son ferdiyle savaşmasına tanık oldu.[1]

Kafilenin geri kalanıyla -Aragorn'un liderliğinde- Lothlórien'e gitti ve bizzat üç yüzüğün taşıyıcısından biri olan Galadriel'le yüz yüze görüştü ve ondan elf pelerini hediyesi aldı.[1]

Kardeşliğin son konak yeri olan Amon Hen'de arkadaşı Pippin ile birlikte, uruklar dört bir yanlarını sarmışken, Gondor'un başkomutanı ve cesur kahramanı olan kardeşlik üyesi Boromir tarafından kurtarıldılar. Boromir ile birlikte orklarla savaşırken Boromir'in yardımına kimsenin gelmeyişine ve Boromir'in öldürülüşüne tanık oldular. Boromir birçok ok yiyerek Pippin ve Merry'nin kaçırılmasını izlemeye mecbur kaldı. Kardeşlik bozulana dek pek çok macera atlattı ve bu olayın ardından arkadaşı Pippin (Peregrin Took) ile birlikte uruklar tarafından esir alındı.

Uruklar Rohirrim'in saldırısına uğradığında kurtulan iki hobbit Merry ve Pippin, Fangorn Ormanına sığınarak entlerin Isengard'a saldırmaya ikna edilmesinde önemli rol oynadılar.

Merry daha sonra Rohan Kralı Théoden'in hizmetine girdi. Pelennor Çayırları Savaşı'nda Éowyn'in Angmarlı Cadı Kral'ı öldürmesine yardım ederek kahraman oldu. Bu olayda ölümden dönen Merry'yi, Aragorn iyileştirdi.

Aynı yıl daha sonra Shire'a geri döndüğünde, Subaşı Savaşı'nda Şef'in adamlarını bozguna uğrattı. Merry daha sonra Estella Bolger ile evlenerek, Erdiyarı efendisi olarak babasının yerini aldı.135 cm boyunda olan Merry ve Pippin tarihteki en uzun hobbitlerdi.[1]

Dördüncü çağın 63. yılında Rohan kralı Eomer'i ziyaret etmiş, onu son görenlerden olmuştur. Dördüncü Çağın 64. yılında Merry ve Pippin, Shire'dan ayrılarak hayatlarının geri kalanını geçirmek üzere Rohan ve Gondor'a gittiler. Burada öldüklerinde büyük bir onurla Minas Tirith'in Kral Mezarlığı'na Gondor krallarının mezarlarının yanına gömüldüler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Kocher, Paul H. (1980). A reader's guide to The Silmarillion. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-28950-5. 
  2. ^ Bates, Brian (2002). The real Middle-Earth: magic and mystery in the Dark Ages. Londra: Sidgwick & Jackson. ISBN 0-283-07353-5.