İnternet forumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Forum (WEB) sayfasından yönlendirildi)
Discourse forum yazılımını kullanan bir web sitesi

İnternet forumu ya da mesaj panoları, insanların iletiler biçiminde tartışma yürütebileceği platformlardır. Mesajlar genellikle bir satırdan uzun olur, başlıklara ve kategorilere ayrılır; bu özellikler, forumları diğer sohbet odalarından ayıran özelliklerden bazılarıdır.

Forumlar, çeşitli internet platformlarında yer alan dijital topluluklardır ve kendi özel terimlerini içerirler. Bir forum, sohbet mesajları veya konulara göre düzenlenmiş bir yapıya sahiptir.

Tartışma forumları, genellikle hiyerarşik veya ağaç benzeri bir düzenlemeye sahiptir. Bir forum, birden fazla alt foruma bölünebilir ve bu alt forumlardan da konulara erişim sağlanabilir. Kullanıcılar, konu olarak adlandırılan alanlarda istedikleri konulara yanıt yazabilirler.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Forumlar, sürekli ve hızlıca değişken oldukları için normal internet sayfaları olan HTML, XHTML, XML gibi biçimlerde kodlanamazlar. Bu nedenle ya ASP (Active Server Page) ya da PHP (Hypertext Preprocessor) gibi web programlama dilleri ile oluşturulurlar. Fakat arama motoru optimizasyonları için GNU/Linux sunucularda Mod Rewrite özelliği kullanılarak sanal linklerle HTM, HTML gibi linkler elde edilebilir.

Forumlarda mevcut verileri kaydetmek için bir veri tabanı vardır. Bu veri tabanı Microsoft tabanlı ise genelde Ms Access, Linux tabanlı ise genelde MySQL'dir. Veri tabanının içinde kullanıcı, mesaj, forum, denetim kayıtları ve diğer birçok bilgi depolanır.

Günümüzde ASP ve PHP ile kodlanmış birçok forum yazılımı mevcuttur.

Woltlab Burning Board[değiştir | kaynağı değiştir]

WoltLab Burning Board, PHP ve MySQL ile yazılmış bir forum yazılımıdır. Wayback Machine tarafından arşivlenmiştir. Çince, Hırvatça, Fransızca, Almanca,İtalyanca, Portekizce ve Türkçe dil seçenekleri mevcuttur.

vBulletin Board[değiştir | kaynağı değiştir]

VBulletin, PHP ve MySQL ile yazılmış bir forum betiğidir. Forum sistemleri arasında en yaygın ve en popüler forum yazılımı olarak bilinir. Birçok dil seçeneği mevcuttur. Farklı sitelerde geliştirmelerine halen devam edilmektedir.[1]

XenForo[değiştir | kaynağı değiştir]

XenForo PHP Programlama dili ile yazılmış, bir ticari forum yazılımıdır. Bu yazılım eski vBulletin baş geliştiricileri Kier Darby ve Mike Sullivan tarafından geliştirilmiştir. Birçok dil eklentisi bulunan sistem, şu an en popüler forum yazılımları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.[2]

MyBB(My Bulletin Board)[değiştir | kaynağı değiştir]

My Bulletin Board (MyBB) adı ile bilinen veya kısa adı ile MyBB, özel bir PHP dilinde yazılmış forum yazılımıdır. Bu forum sistemi MySQL veri tabanın kullanırken diğer forumlara nazaran ücretsizdir.[3]

Personal Home Pages Bullettin Board[değiştir | kaynağı değiştir]

phpBB Açık kaynak kodlu bir forum yazılımıdır. PHP dilinde geliştirilmiştir ve ücretsizdir. phpBB (PHP Bulletin Board) isminin baş harflerini almış ve phpBB olarak kısaltılmıştır. Bu forum sisteminin özelleştirilebilir stili ve arayüzü kolaylıkla değiştirilebilir.[4]

Invision Power Board[değiştir | kaynağı değiştir]

IPBx (Invision Power Board) Invision Power Services tarafından geliştirilen ve üretilen bir topluluk yazılımıdır. PHP ile yazılmış, MySQL veri tabanı ile yönetilebilir hale getirilmiştir.[5]

Simple Machines Forum[değiştir | kaynağı değiştir]

Simple Machines Forum: Simple Machines organizasyonu tarafından PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuş açık kaynak kodlu farklı ve eski bir forum yazılımıdır.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Help". vBulletin Community Forum (İngilizce). 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  2. ^ "XenForo - Compelling community forum platform". XenForo (İngilizce). 4 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  3. ^ "About MyBB - MyBB". mybb.com. 13 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  4. ^ "phpBB • About phpBB". www.phpbb.com. 15 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  5. ^ "İnvision board". 4 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022. 
  6. ^ "Home of Open Source Free Forum Community Software". Simple Machines (İngilizce). 4 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2022.