Folk metal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Folk metal
Müzikal kökenleriHeavy metal, halk müziği
Kültürel kökenleri1990'ların başında Avrupa
Önemli çalgılarElektro gitar - bas gitar - bateri - vokal - yöresel çalgılar ya da klavye
Alt tarzlar
Celtic metal - Medieval metal
(tam liste)
Karışım tarzları
Viking metal
Bölgesel tarzlar
AlmanyaFinlandiyaİskandinavya - Rusya
Diğer konular

Folk metal, 1990'lı yıllarda Avrupa'da gelişmeye başlayan bir heavy metal alttarzıdır. Halk anlamına gelen "folk" sözcüğünden de anlaşılacağı gibi bu tarz, heavy metal ile halk müziği ezgilerinin bir sentezidir. Yöresel çalgıların kullanıldığı bu türde, fazla olmasa da yöresel şarkı söyleme tarzları da kullanılır.

Folk metal tarzında müzik yapan ilk grup, The Wayward Sons of Mother Earth adlı albümleri 1990 yılında yayınlanan Skyclad adında bir İngiliz gruptur. Türün ilk örnekleri İsrail de dahil olmak üzere Avrupa'nın değişik bölgelerinde 1994-1995 yıllarına kadar pek sergilenmedi. Bu ilk grupların arasındaki İrlandalı grup Cruachan, zamanla Celtic metal olarak adlandırılacak yeni bölgesel türe öncülük ederken Alman grup Subway to Sally, medieval metal olarak bilinen türün oluşmasına öncülük etti. Bu grupların katkılarına rağmen bu müzik türü 1990'lar boyunca fazla tanınma başarısı gösteremedi. 2000'li yılların başından itibaren Finlandiyalı gruplar Finntroll, Ensiferum, Korpiklaani, Turisas ve Moonsorrow da katkılarıyla kısmen ön plana çıktı.

Folk metal, hem heavy metal hem de halk müziği sergileyen grupların farklı türlerde performans sergileyerek oluşturdukları çeşitlilikle ayırt edilmektedir. Çok çeşitli yöresel çalgıların kullanılmasından dolayı grupların düzenli kadrosunda altı veya daha fazla müzisyen bulunabilir. Ayrıca bazı gruplar yöresel çalgıların seslerini elde etmek için klavye kullanmaktadır. Bu tarz içindeki şarkı sözleri genellikle paganlık, doğa, fantezi, mitoloji ve tarih ile ilgilidir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kökenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Metal müziğin enerjisinin geleneksel tarzlarla daha fazla kaynaşmış olmasını görmek benim en çok istediğim şeylerden bir tanesiydi.

—200, 50

Bir İngiliz grubu olan Skyclad, 1990 yılında, Martin Walkyier'in eski grubu Sabbat'ten ayrılmasından sonra kuruldu.[1]Thrash metal grubu olarak başlayan ekibin The Wayward Sons of Mother Earth adlı ilk albümlerinde birkaç şarkıda geçici müzisyen Mike Evans'ın keman ezgileri kullanıldı.[2]Allmusic'ten Eduardo Rivadavia bu albümü "iddialı" ve "çığır açan" şeklinde ifadelerle tanımladı.[3] İlk albümde yer alan "The Widdershins Jig" adlı şarkı, "bilhassa çok önemli" ve "metal dünyasında kuşkusuz bir ilk" gibi ifadelerle alkışları topladı.[4] Gruba yeni dahil olan keman müzisyeniyle birlikte ikinci albümleri "destansı yöresel eğlendirici stil" ve "normalde rock gruplarının solo gitarla yaptıkları melodi ve ana hatların kemanla daha belirgin gerçekleştirildiği bir içerik" taşıyordu.[2] Skyclad o günden beri, Cruachan grubundan Keith Fay'in de bu grubu "folk metalin yaratıcıları" olarak tanımasının yanında[5] bu tarzın öncüleri olarak kabul görmektedir.[2][6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bush, John. "AMG Skyclad". Allmusic. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 
  2. ^ a b c Boylin, Alex. "Skyclad Biography". Metalstorm.ee. 16 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 
  3. ^ Rivadavia, Eduardo. "AMG The Wayward Sons of Mother Earth Review". Allmusic. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 
  4. ^ Sharpe-Young, Garry. "Skyclad". MusicMight. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2008. 
  5. ^ Palmares, Pedro. "Interview with Keith Fay of Cruachan". cruachan.metalfan.nl. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 
  6. ^ O'Neill, Wade. "Skyclad". Metaleater.com. 20 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 
    "Skyclad". Bnrmetal.com. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]