Eski Hersek Müzesi

Koordinatlar: 43°30′22″K 18°46′31″D / 43.50611°K 18.77528°D / 43.50611; 18.77528
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski Hersek Müzesi
Harita
Açılış1956
KonumFoča, Sırp Cumhuriyeti
Koordinatlar43°30′22″K 18°46′31″D / 43.50611°K 18.77528°D / 43.50611; 18.77528
TürEtnografya Müzesi
Resmî sitehttp://muzejfoca.com/
Dr. Risto Jeremić, Eski Hersek Müzesi'nde.
Tezgah - Foča'daki Eski Hersek Müzesi'ndeki etnografik öğeleden bir parça.
Erkek halk kostümü.
Libada - kadın halk kostümlerinin bir parçası.
Anı Odası .

Eski Hersek Müzesi, Bosna Hersek, Sırp Cumhuriyeti , Foça'da (Sırpça; Foča) bulunan bir müzedir.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Müze 1956'da kurulmuştur. 1906 yılında inşa edilen ve 2. Dünya Savaşı sırasında yıkılan eski "Gerstl" Oteli binasında yer almaktadır. Aynı yerde Hotel "Vucevo" adıyla yeniden inşa yapılmış ve daha sonra müzecilik aktivitelerine uyarlanmıştır. Müze, zengin bir koleksiyona ve dört kalıcı sergiye sahiptir.

Müze sergileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzenin zengin koleksiyonu ve beş kalıcı sergisi bulunmaktadır. Müzenin galerisinde çeşitli konularda gezici sergiler de yapılmaktadır.[2]

Geçmişte Foça[değiştir | kaynağı değiştir]

"Geçmişte Foça" sergisi, ziyaretçilerin Foça belediyesinin zengin geçmişini tanımalarını sağlamaktadır. Kronolojik olarak tarih öncesi çağlardan XX yüzyılın ortalarına kadar olan dönemi kapsamaktadır. Sergi, Foça'nın geçmişinden farklı dönemleri ve önemli isimleri çağrıştıran çok sayıda öğe ve fotoğraf içermektedir. Silah kalıntıları, aletler ve çanak çömleklerin yanı sıra Orta Çağ mızrakları, kılıçlar ve topuzlar yer almaktadır. Ayrıca Osmanlı dönemi el işçiliğinden yapılmış ve süslenmiş silahlar gibi Antik dönemden kalma eserler de ziyaretçiler için çekici olmaktadır. Müzede nümismatik koleksiyonu da görülebilir (eski paralar ve Foča bölgesinde kullanılan farklı para değerine sahip eserler.)

Etnografik Sergi[değiştir | kaynağı değiştir]

Etnografik sergide, geçmiş zamanlarda yaratılmış, kullanılmayan ve Foča'nın çevresi nüfusunun yaşam tarzını yansıtan mobilya ve halk kostümleri yer almaktadır. Sergi öğeleri, XX yüzyılın başından itibaren kırsal ve kentsel evlerin iç mekanlarını çağrıştırmaktadır. Ayrıca otantik ve süslenmiş el sanatları ürünleri de görülebilmektedir.

Halk Kurtuluş Mücadelesinin Foça Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

"Halkın Kurtuluş mücadelesinin Foça dönemi" sergisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Foça'yı anlatmaktadır. Yugoslavya Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Tito başkanlığındaki Yüksek komuta o dönemde Foça'daydı. Yugoslavya Halk Kurtuluş mücadelesinin askeri, siyasi ve arka plan yapısının örgütlenmesi bu dönemde yapmıştı. Aynı zamanda İgman yürüyüşüne katılan soğuktan etkilenmiş Partizanlar kabul edilmiş ve yardım edilmişti. Bu süre zarfında yazar Moša Pijade, gelecekteki Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin temeli olacak "Foča düzenlemeleri" bildirgesini yazmıştır.

Dr. Risto Jeremić[değiştir | kaynağı değiştir]

Dr. Risto Jeremić, Sırp Kültür ve Eğitim Derneği "Prosvjeta" nın öncülerinden ve kurucularından biridir. Takiben de burada Ana Kurul başkanı olmuştur. Graz Tıp Fakültesinden mezun olmuş ve Foça'dan yüksek mesleki eğitim almış ilk erkekti. Ayrıca Bosna Hersek'te ilk cerrah ünvanına da sahip olmuştur. Çeşitli alanlardan on beş kitabın ve yetmişin üzerinde bilimsel ve profesyonel makalenin yazarıdır. Saraybosna Devlet Hastanesi müdürlüğü görevinde b ulunmuştur. Belgrad Üniversitesi fahri doktoru ve akademisyen kimliği de mevcuttu.

Vatan Savaşı ve Savunmasında Foça[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf, belge ve nesneler eşliğinde 1992-1995 Bosna Hersek İç Savaşı sırasında Foça bölgesinde meydana gelen olaylar anlatılmaktadırr. Eski Yugoslavya'nın son durumu ve iç savaştaki Hersek 11. Piyade Tugayında yaşananlar da segi de yer almaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bosna Hersek'teki müzelerin listesi
  • Sırp Cumhuriyeti Modern Sanat Müzesi
  • Eski Hersek

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Museum of Old Herzegovina". 21 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Museum of Old Herzegovina – exhibitions – Museum of Old Herzegovina Foča". 17 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]