Ersin Özarslan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ersin Özarslan
Doğum1956
Erzurum
MeslekAkademisyen, Yazar
DilTürkçe
Vatandaşlık Türkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi

Ersin Özarslan, (d. 1956, Tortum, Erzurum), Türk akademisyen yazar.

Yeni Türk Edebiyatı Uzmanı Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi.

Hayatı ve Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Prof. Dr. Ersin Özarslan Erzurum - Tortum’da dünyaya geldi. Kemerkaya'da okula başladı Ballı ve Çiftlik İlkokullarına devam etti ve Çiftlik İlkokulu’ndan mezun oldu. Ortaokula Tortum’da başladı iki ay sonra Gazi Ahmet Muhtar Ortaokulu’na nakletti ve burayı bitirdi. Erzurum Lisesi’nde başladığı lise tahsilini Erzurum Akşam Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda Prof. Dr. Ömer Faruk Akün nezaretinde hazırladığı “Bahaeddin Özkişi’nin Hayatı ve Eserleri Üzerinde Bir Araştırma” başlıklı lisans teziyle mezun oldu.

Ege Üniversitesi Türk Dili Bölümü’ne okutman olarak üniversiteye intisap etti. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde lisansüstü öğrenimine başladı. Ardından Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek okulu Gazetecilik bölümüne basın dili araştırma görevlisi oldu. “1876 Öncesi Gazete Dilinin Sentaksı” konulu yüksek lisans tezi üzerinde çalışmakta iken doktora yapmak üzere Amerika’ya gönderildi. Tampa ve Southern Colorado üniversitelerinde yabancı dil öğrendi. Columbia Üniversitesi’nde doktora adayı olarak lisans üstü öğrenimini sürdürdü. “Orta Asya Yeni Türk Yazı Dilleri ile Anadolu Sahası Türk Yazı Dili Üzerinde Mukayeseli Bir Çalışma” konulu tez projesinin kabul edildiği ikinci yılın sonunda, Gazi Üniversitesi senatosu sebepsiz olarak görev süresini uzatmadığı için Gazi Üniversitesi’ne geri döndü. Öğrenim harçları zamanında ödenmediği için Amerika’daki öğrenimini Türkiye’ye aktaramadı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tahsiline bıraktığı yerden devam etmesini istedi. Anlamsızlıklardan kurtulmak için saha değiştirerek Yeni Türk Edebiyatı alanında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden yüksek lisans, Hacettepe Üniversitesi’nden doktora derecesi aldı. Tezlerini başka üniversitelerde yaptığı için beklemeye tabi olmadığı halde yardımcı doçent kadrosu verilmedi. Beş yıl doktor araştırma görevlisi olarak kadro bekledi. Tezlerinin haricindeki kitap ve makaleleri ile Filoloji temel alanında Türk Edebiyatı bilim dalı doçenti oldu. Bir yıl da Doç. Dr. Araştırma görevlisi olarak bekledikten sonra doçent kadrosuna atandı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2009-2010 ve 2011-2012 ders yıllarında Yeni Türk Edebiyatı anabilim dalı derslerini yürüttü. Akademik çalışmaları Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları, Osmanlı Araştırmaları Dergisi (Journal of Ottoman Studies), İletişim, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Millî Eğitim, Türk Dili ve Türk Yurdu gibi uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayımlandı.

Edebiyata şiirle girdi. İlk kalem tecrübeleri Erzurum’da mahallî gazetelerde yer aldı. Öğrenciliğinde hikâyeye yöneldiyse de şiirde karar kıldı. Şiir ve yazıları And, Aprınçor, Ayışığı, Aziziye, Bilim ve Aklın Işığında Eğitim, Dergâh, Düş Çınarı, Edebiyat Ortamı, Edebiyat Otağı, Kırağı, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Milletin Sesi, Millî Eğitim, Mor Taka, Seviye, Seyir, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Türk Yurdu, Yedi İklim, Yurttan Dünyadan Haber gibi kültür ve sanat dergilerinde yer aldı.

2005- Ağustos 2014 arasında Millî Eğitim Bakanlığı Çocuk Yayınları Yayın ve Danışma Kurulu Üyeliği görevini yürüten Prof. Dr. Ersin Özarslan, hâlen Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde öğretim üyesidir. Evlidir ve iki çocuk babasıdır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Düşünce Ufuklarında -Erol Güngör’ün Sanat, Edebiyat, Dil ve Tercüme Hakkındaki Görüş ve Düşünceleri, 2007, Ankara: Lotus Yayınları, 180 sayfa, ISBN 975-6665-30-0.

2 a. Şiirden Coğrafyaya - Ârif Nihat Asya’nın Şiirlerinde Mekân Endişesi, 2007, Ankara: Lotus Yayınları, 319 Sayfa, ISBN 975-6665-42-08.

2 b. Şiirden Coğrafyaya - Ârif Nihat Asya’nın Şiirlerinde Mekân Endişesi, İkinci Baskı (2010). İstanbul: Ötüken Nesriyât, Sayfa Sayısı 390, ISBN 978-975-437-810-8

3 a. Said Paşa: Gazeteci Lisânı, 2007, Ankara: Lotus Yayınları, XLIV+113 Sayfa, ISBN 978-975-6665-43-5.

3 b. Said Paşa: Gazeteci Lisânı, 2007, [Gözden geçirilmiş yeni baskı] Ankara: Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi, 40. Yıl Kitaplığı Nu: 17, XLVII+107 Sayfa, ISBN 978-975-507-173-2.

4. Ömer Seyfeddin –Yalnız Efe ve Diğer Hikâyeler, (2013), Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Yayınları. 978-975-11-3762-3.

Editörlüğünü Yürüttüğü Çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Gülşen-i Şuʽarâ- [Tezkire-i Şuʽarâ-yı Ahdî-i Bağdâdî] İndeksli Tıpkıbasım, Ahdî, Hazırlayan Süleyman Solmaz, Editör: Prof. Dr. Esin Özarslan, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 2014, XXIX+12+2+418 s.

Prof. Dr. Necmeddin Sefercioğlu Armağanı, Hazırlayan: Ersin Özarslan, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Basımevi, Ankara.

Yabancı Kültürlerin Türkiye’de Öğretimi ve Türk Kültürü, Hazırlayan: Ersin Özarslan, Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları: 18, Toplantı Metinleri Dizisi: 3, REM Matbaacılık, Ankara, 1997, [ISBN 975-7382-07-6].

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni Güldestesi 3, Hazırlayan: Ersin Özarslan, Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları: 19, Güldeste Dizisi: 3, REM Matbaacılık, Ankara, 1997. [ISBN 975-7382-09-4].

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

http://websitem.gazi.edu.tr/site/ozarslan/academic 28 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.