Emma Smith

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Emma Smith (1844)

Emma Hale Smith Bidamon (10 Temmuz 1804 - 30 Nisan 1879) Amerikalı çiftçi, Mormonların ilk peygamberi olarak tanınan Joseph Smith, Jr.'ın ilk eşi ve onun ölümünün ardından İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nden ayrılan Mesih'in Topluluğu (Community of Christ) adlı kilisenin üyesi.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Emma, 1804 yılında Vermont'tan Pennsylvania'ya göç etmiş varlıklı bir çiftçi ailenin kızı olarak dünyaya gelir. Ailenin kökleri Mayflower ile kıtaya gelen İngiliz pilgrimlere dayanmaktadır. İyi bir eğitim alan Emma, çiftlikte yatılı olarak çalışmak için gelen Joseph Smith ile tanışır. Joseph Emma ile evlenmek için Emma'nın babasından iki kez izin istese de olumsuz yanıt alır. Sonrasında ocak 1827'de evden kaçan Emma ve Joseph New York, South Bainbridge'de evlenir. Joseph'in ailesinin yanında Manchester, New York'da yaşayan çift 22 Eylül 1827'de Mormon Kitabı'na yazılacak olan altın tabletleri bulur. Joseph, Emma'nın tabletleri görmesine izin vermez. Kendisi tabletlerde yazılanları eski Mısır dilinden tercüme ederken Emma da söylenenleri yazıya geçirir. Mart 1830'da Mormon Kitabı yayınlandıktan iki ay sonra en az 40 kişi Smith'i İsa'nın havarisi ve yeni peygamber olarak tanır. Emma da yeni oluşturulan kilisenin önemli bir üyesi haline gelir.

Emma, kendi ikizlerinin vefatının ardından doğum sırasında anneleri ölmüş olan ikizleri evlat edinir. Bunun dışında yedi çocuğu daha olur. Smith yeni inanç sistemi için mücadele ederken Emma da ev ekonomisini düzeltmeye çalışır, evlerine kiracı almak durumunda kalır. Çeşitli Mormon göçlerinde eşine eşlik eder ve kilise bünyesinde kurulan Kadın Yardımlaşma Topluluğuna önderlik eder. Eşinin 1841 yılında yeni aldığı bir vahiyle çok eşliliğe geçilmesi emrini protesto etse 1843 yılında Tanrının emri olarak kamuoyuna açıklanmasına engel olamaz. Mormon savaşlarının sonrasında teslim olan eşinin linç edilmesinin ardından gizlice naaşını alarak bilinmeyen bir yere defneder. Kilisenin yeni lideri Brigham Young ile eşinin malvarlığı üzerinden anlaşmazlığa düşer ve Utah'a giden Mormonları takip etmeyerek az sayıdaki Mormonlarla beraber Nauvoo'da kalır.

Smith'in öldürülmesinin ardından[değiştir | kaynağı değiştir]

Eşinin öldürülmesinin ardından Brigham Young önderliğinde Utah'a göçen Mormonları takip etmeyerek Nauvoo'da kalmayı tercih etmiştir. Ömrü boyunca Smith'in öğretisini poligami hariç harfiyen takip etmiştir. Oğlu Joseph Smith III'ün Mormonların lideri olmasını desteklemiştir. 1847 yılında Mormon olmayan Binbaşı Lewis Crum Bidamon ile evlenir. Smith'in annesinin de bakımını üstlenir. 1879 yılında vefat eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ encyclopedia.com adresinde ilgili madde 3 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 3 Kasım 2022 tarihinde erişilmiştir