Mormon savaşları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mormon savaşları Mormonların yer aldığı silahlı çatışmaları anlatır. Mormonlar tarihleri boyunca şiddete maruz kalmış ve şiddet uygulamıştır. Mormonlar, baskıya uğramış ve fiziki zor kullanılarak Ohio'dan Missouri'ye, oradan Illinois'ye, oradan da Utah'a sürülmüşlerdir. Katliama uğramış, evleri yakılmış ve peygamberleri Joseph Smith hapisteyken linç edilmiştir.[1] Mormonlar Crooked River Muharebesi'nde Missourili milislere saldırmış ve katletmiş, Utah yerlileri olan Timpanagoları yok etmiştir. Mormonlar ayrıca Missouri-Mormon Savaşı, Walker Savaşı ve Black Hawk Savaşı gibi önemli çatışmalarda taraf olmuştur. Bu şiddet içeren tarihsellik Son Zaman Azizler hareketini etkilemiştir.

Savaşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Yer Olayın adı Ölüm Açıklama
1838 Missouri Missouri-Mormon Savaşı 22 (Haun's Mill içinde ölen 17 dahil) Haun's Mill Katliamı, Crooked River Muharebesi ve Daviess County seferini kapsar.
1844–45 Nauvoo, Illinois Illinois'deki Mormon Savaşı 3 (Joseph Smith, Jr. ve kardeşi Hyrum Smith dahil) Mormon Göçü öncesi çatışma
1849 Pleasant Grove, Utah Battle Creek katliamı 4+ Mormonlara ait büyükbaş hayvanların çalınması sonrasında Utah yerlileri Timpanogolara saldırı.
1850 Fort Utah (Provo, Utah) Fort Utah Muharebesi 40-100 Timpanogo, 1 Mormon Mormon yerleşimciler Timpanogolara saldırır.
1851 Skull Valley William McBride katliamı 9 Goshute Goshute yerlileri Charles White'a ait büyükbaş hayvanları çaldıktan sonra Yüzbaşı William McBride yerli kampına saldırmıştır.
Nisan 1851 Skull Valley Porter Rockwell katliamı Yaklaşık 7 Ute At hırsızlarının peşine düşen Yüzbaşı Porter Rockwell bir grup Ute yerlisine rastlar ve esir eder. Ancak hırsızlık olayı hakkında bir şey bilmediklerinden emin olunca yargısız şekilde infaz eder.
1853 Utah Walker Savaşı 12 Mormon ve ~12 Amerikan yerlisi Mormonlar ve Walkara liderliğindeki yerli halklar arasındaki savaş.
1857 Mountain Meadow, Utah Mountain Meadows Katliamı 120 Baker–Fancher göçmen kervanına saldıran Nauvoo Lejyonu buradaki herkesi öldürmüştür.
1857–1858 Utah Utah Savaşı Mormon olmayan siviller Mormonların ayaklandığı yönündeki söylentiler üzerine ABD Birlikleri bölgeye gelmiştir.
1862 Kington Fort Morrisite Savaşı 11 Morrisiteler ile Utah milisleri arasındaki çatışma
1865–72 Utah Black Hawk Savaşı ~70 Mormon ve 140 Amerikalı yerli Black Hawk liderliğinde biraraya gelen yerli kabileleriyle Mormonlar arasındaki savaş.
1866 Circleville, Utah Circleville Katliamı ~30 Payut Circleville'dekiler artan gerilim üzerine bölgedeki Payut halkından bir grubu esir edip öldürmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ encylopedia.com adresindeki ilgili madde 2 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 2 Kasım 2022 tarihinde erişilmiştir