Nauvoo

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nauvoo (İbranice: נָאווּ‎) ABD'nin Illinois eyaleti Hancock County içinde yeralan küçük bir yerleşim yeridir.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Iowa eyaleti sınırları içindeki Fort Madison yakınlarında, Mississippi Nehri kıyısındadır. 2020 Sayımına göre kentte 950 kişi yaşamaktadır.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim İbranice'den gelmektedir. Yeşaya Kitabı 52.ayet 7. suresinde geçen "Dağların üzerine ne güzel bir yer..." cümlesinin okunuşundan türetilmiştir.

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kentin bulunduğu bölgenin yerli dillerinde adı Quashquema'dır. Burada yaklaşık 500 hanelik bir yerleşim olduğu tahmin edilmektedir. Bölgeye ilk kez 1827 yılında beyazlar gelmiş, 1829 yılında gelişim sağlamıştır. 1832 yılında kasabaya Venus adı verilmiş, sonradan isim Commerce olarak değiştirilmiştir. 1839 sonlarında bölgeye gelen Joseph Smith, Jr. liderliğindeki Mormonlar Nisan 1840'da kasabay satın almış ve adını Nauvoo olarak değiştirmişlerdir. 1844 yılına gelindiğinde 12 bin kişilik nüfusuyla kent neredeyse Chicago ile boy ölçüşür hale gelmiştir. 1844 yılında Smith'in öldürülmesinden sonra Brigham Young önderliğinde Utah'a göçem Mormonlar kenti boşaltmıştır. Kente 1849 yılında gelen İkaryacılar, ütopik sosyalist Étienne Cabet öğretisine göre bir toplum kurmaya çalışmışlardır. Ancak 1856 yılında Cabet'in vefatı üzerine plan başarısız olmuştur.[1]

Günümüzde Nauvoo[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugün kent Mormonlar geçmişine dair önemli bir turizm merkezidir. Kent bunun dışında büyük bir ekonomiye sahip değildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nauvoo resmî sitesi 3 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 3 Kasım 2022 tarihinde erişilmiştir