Edith Weigert

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Edith Weigert, Edith Vowinckel Weigert (6 Şubat 1894, Düsseldorf ; † 12 Ocak 1982, Chevy Chase, Maryland), Alman-Amerikalı bir psikanalisttir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir bankacının kızı olan Edith Vowinckel, çocukluğunu Düsseldorf'ta geçirdi. Berlin Üniversitesi'nde tıp okuduktan sonra Charité'nin Psikiyatri ve Nöroloji Kliniğinde Karl Bonhoeffer'in asistanı olarak çalıştı. Aynı zamanda Berlin Psikanaliz Enstitüsü'nde psikanalitik eğitimini tamamladı. Eğitim analisti Carl Müller-Braunschweig'di . Daha sonra iki yıl Schloss Tegel sanatoryumunda asistan doktor olarak çalıştı.

1933'te “Aryan kökenli olmadığı için” görevden alınan bakanlık görevlisi ve avukat eşi Oscar Weigert ve oğulları ile 1935'te Türkiye'ye kaçtı. Türkiye'de ilk kadın psikanalist olarak öncü çalışmalar yaptı. Edith Weigert, İzzettin Şadan’ın analizini üstlenmiş ve ona alandaki ilk Türk olarak eğitim vermiştir.[1] Şadan, Sigmund Freud’un çalışmalarını Türkçe’ye çevirmiş ve “Türk usulü” bir psikanalitik anlayışı tartışmaya açmıştır. Üç yıl sonra ABD'ye göç ederek özel muayenehanesinde çalıştı. Orada Sigmund Freud'a ek olarak, Harry Stack Sullivan ve Frieda Fromm-Reichmann ile şizofreni için psikoterapi alanında çalıştı. Oidipus kompleksini ve çocuksu cinselliği görelileştirdi. Varoluşçuluğa dayanarak, psikopatolojiyi güven, umut ve özgünlük kaybı olarak tanımladı. Yazılarında sık sık korkuyla, yaklaşan yalnızlık ve bunun güven kaybı için tehlike sembolleri olması ile uğraştı.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Maren Holmes: Düsseldorf – Berlin – Ankara – Washington: Der Lebenslauf von Edith Weigert, geb. Vowinckel (1894–1982). In: Luzifer-Amor. Zeitschrift zur Geschichte der Psychoanalyse. Bd. 20 (2007), H. 39, S. 7–52.
  • Galina Hristeva: „Nicht mitzuhassen, mitzulieben bin ich da.“ Psychoanalyse und Nationalsozialismus im Leben und Werk Edith Weigerts. In: Werkblatt. Zeitschrift für Psychoanalyse und Gesellschaftskritik. Nr. 74, 1/2015, S. 96–111.
  • Weigert, Edith. In: Werner Röder; Herbert A. Strauss (Hrsg.): International Biographical Dictionary of Central European Emigrés 1933–1945. Band 2,2. München, Saur, 1983 ISBN 3-598-10089-2, S. 1216

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]