Doğu Türkistan millî futbol takımı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğu Türkistan Milli Futbol Takımı
FederasyonDoğu Türkistan Futbol Federasyonu
KonfederasyonCONIFA
Teknik direktörElşad İslam

Doğu Türkistan Milli Futbol Takımı, günümüzde Çin sınırları içerisinde bulunan Doğu Türkistan bölgesini temsil eden milli futbol takımıdır. Takım, Uygur Milli Futbol Takımı olarak da bilinmektedir. Doğu Türkistan Milli Futbol Takımı, CONIFA üyesidir.[1]

Takımın Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Türkistan Futbol Federasyonu 2019 yılında kurulmuştur. Bu federasyon, Doğu Türkistan Cumhuriyeti'nin 1949 yılında Çin tarafından ilhak edilmesinin ardından Doğu Türkistan'ı temsil etmek amacıyla kurulan ilk futbol federasyonudur.[2] Federasyon, miili takımın yanı sıra Uygurlar'ın Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Norveç, İsveç, Hollanda, Almanya, Belçika, Fransa ve Avustralya gibi ülkelerde düzenlediği futbol organizasyonlarını da yönetmektedir.[2]

Şu ana kadar iki resmi maça çıkan Doğu Türkistan Milli Futbol Takımı, ilk maçını 19 Ekim 2019 tarihinde Hollanda'nın Lahey kentinde Batı Papua ile oynamıştır ve takım, maçı 8-2'lik skorla kazanmıştır.[3] Takımın ikinci maçı, 2020 CONIFA Dünya Futbol Kupası'na katılmak için Tamil İlam ile yapılan eleme maçıdır ancak takım, bu maçı 5-0'lık skorla kaybetmiştir ve kupadan elenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Home | East Turkistan Football Association". East Turkistan Footb (İngilizce). 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022. 
  2. ^ a b "East Turkistan". CONIFA (İngilizce). 31 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022. 
  3. ^ "East Turkistan, West Papua and an Extraordinary Game of Football". thediplomat.com (İngilizce). 25 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022.