Dişbudak yapraklı kanatlı ceviz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dişbudak yapraklı kanatlı ceviz
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Eksik taksonomi şablonu (düzenle): Pterocarya fraxinifolia

Dişbudak yapraklı kanatlı ceviz (Pterocarya fraxinifolia), Juglandaceae familyasına ait bir ağaç türüdür. Anavatanı Kafkasya bölgesi Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Rusya, Ukrayna ve Türkiye'dir.

Ağaç tek evciklidir ve < 30 m yüksekliğe kadar büyür; kısa, kalın gövde, geniş çapta yayılan dalları destekleyerek yuvarlak bir yapı oluşturur; karaağaçtan pek farklı değildir. Pinnate yaprakların uzunluğu 60 cm'yi aşabilir ve 7 - 27 sapsız yaprakçıktan oluşur. Çiçekler nisan ayında ortaya çıkar, erkek kedicikler kalın ve yeşil, 7,5 – 12,5 cm uzunluğunda, dişi kedicikler daha uzun ve daha az yoğun çiçeklerle, 30–50 cm uzunluğunda meyve veren kedicikler oluşturan kırmızı stiller taşır, yeşil, kanatlı, yemişler yaklaşık 1,8 cm genişliğindedir.[1]

Türkiye'nin Kızılcahamam ilçesinde erken Pliyosen dönemine ait fosil florasında Pterocarya fraxinifolia fosilleri tanımlanmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Phillips, R. (1978). Trees in Britain, Europe & North America. Pan Books, London.
  2. ^ Kasaplıgil, Baki (1977). "Ankara, Kızılcahamam yakınındaki Güvem köyü civarında bulunan son tersiyer kozalaklı-yeşil yapraklı ormanı" (PDF). Bulletin of the Mineral Research and Exploration (Türkçe ve İngilizce). Cilt 88. Ankara: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü. s. 94-102. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Pterocarya fraxinifolia - information, genetic conservation units and related resources. European Forest Genetic Resources Programme (EUFORGEN)