Dee Demirbağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dee Demirbağ
DoğumDilnarin Demirbağ
14 Kasım 1973 (50 yaşında)
Gülçatı, Kovancılar, Elazığ
Başladığı yerKürt asıllı Türk-İsveçli
TarzlarPop müzik, Dans müziği
MesleklerŞarkıcı ve dansçı
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar1995-günümüz
Müzik şirketiStockholm Plakçılık
İlişkili hareketlerE-Type

Dilnarin "Dee" Demirbağ (14 Kasım 1973, Gülçatı, Kovancılar, Elazığ), Kürt kökenli Türk-İsveçli kadın şarkıcı ve dansçı. Ailesi Kürt asıllı olup Kirvan, Kovancılar, Elazığ, Türkiye'den İsveç'e gelerek yerleşmiştir.[1]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Demirbağ 14 Kasım 1973'te Türkiye'nin doğusunda Elazığ ili Kovancılar ilçesine bağlı küçük bir köy olan Gülçatı'da doğdu. 1976 yılında ailesiyle İsveç'e gelerek yerleştiler. Karlstad ve Uppsala şehirlerinde yetişti. 1990'lı yılların ortalarında kariyerine dansçı, şarkıcı ve fotomodel olarak başladı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1995 yılında İsveç yapımı NileCity 105.6 adlı televizyon dizisinde yan rollerden birinde yer alarak kariyerine başladı. 1998'de ise Steffan Ling'in sunduğu İsveç prodüksiyonu televizyon programı "Stadskampen" bünyesinde dansçı olarak ekranlara geldi.

Demirbağ müziğe geçiş yaparak İsveçli elektronik dans müzisyeni E-Type'nin müzik grubunda dansçı vokalist olarak yer almış, düzenlenen sahne çalışmaları ile çekilen müzik kliplerindeki performansıyla adını duyurmuştur.

E-Type ile olan müzik kariyerini sürdüren Demirbağ 2000 yılında bireysel olarak Stockholm Plakçılık firmasından "All The Way Up" ve "Go To You Go" adlı iki tekli albümünü piyasaya sürmüştür.

2001 yılında E-Type ile olan müzik kariyerini noktalamış olsa da 2005 yılından itibaren tekrar grubun düzenlendiği konserlerde dansçı, vokalist olarak zaman zaman yer almıştır.

Özel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Demirbağ yaşamını Stockholm, İsveç'te sürdürmektedir. Kendisi gibi tanınmış olan Dilba Demirbağ ile Dilşa Demirbağ Sten adlı iki kız kardeşi ve Assan adında bir erkek kardeşi vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Grabbar - Dee är tillbaka!" 18 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Realtid.se Karriär, 2007-06-29 (İsveççe)