Cumhuriyet, Sultangazi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cumhuriyet Mahallesi
Ülke Türkiye
İlİstanbul
İlçeSultangazi
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2014)[1]
 • Toplam13,898
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0212
İl plaka kodu34
Posta kodu34265

İstanbul ilinin Avrupa Yakası'ndaki ilçesi Sultangazi'nin Sultançiftliği semtine bağlı bir mahalledir.Sultangazi ile birlikte Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan, Bayrampaşa ve Arnavutköy'ün de bağlı olduğu İGDAŞ Bölge Müdürlüğü bu mahalededir.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Uydu görüntülerinden bakıldığında kabaca bir dikdörtgen görümündedir. Kuzeyinde 50. Yıl Mahallesi, güneyinde Karadeniz Mahallesi ve Metris Mezarlığı, batısında Yunus Emre Mahallesi, doğusunda ise Askeriye vardır.Mahallenin batısından Eski Edirne Asfaltı, doğusundan Ertuğrulgazi Caddesi, güneyinden ise Tem Otoyolu geçmektedir.

Mahallenin Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından belediye binası yapma isteğiyle evleri yıkılan insanların yerleşimiyle kurulmuştur.

Eğitim-Altyapı-Sağlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallede lise bulunmazken mahallenin tek okulu Cumhuriyet İlköğretim Okulu 'dur. Topkapı - Mescid-i Selam Tramvay Hattı'nın açılmasıyla modern bir ulaşıma da sahip olmuştur. Mahallede muhtarlık binasının da bulunduğu binada Sağlık Ocağı ve Sultangazi Belediyesi Bilgi Evi vardır.

Spor[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi bu mahallededir. Başkanlığını Seyit Ateş'in yürüttüğü şu an Beşiktaş futbolcusu Muhammed Demirci'nin de yetiştiği amatör bir futbol kulübü olan İstanbul Gençlerbirliği Spor Kulübü'de bu mahallededir.Mahallenin ayrıca 2 adet Basketbol sahası vardır.

Mahallenin Fiziki Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzölçümü ilçesinin diğer mahallelerine nazaran küçük olmasına karşın ilçenin site yapılanmalı tek mahallesidir. Mahallede gecekondu bulunmamaktadır. Mahallede Plevne ve Çamlık ismini taşıyan iki büyük park vardır. Ayrıca, cuma günleri semt pazarı kurulur.

Hizmet[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin dört katlı büyük bir muhtarlık binası vardır. Bu binada sağlık ocağı da hizmet verilmektedir.Mahallenin çöpleri Sultangazi Belediyesi tarafından toplanmaktadır. Yolların bakımı ve yıkanması ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin toplam nüfusu 13.856'dır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2015. 

Web sitesi : http://www.cumhuriyetmahallesimuhtarlığı.com ilçe sitesi : http://www.sultangazirehber.com