Cinsaut

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cinsaut
Üzüm (Vitis)
Cinsaut, Côtes du Luberon'da büyüyor

Cinsaut veya Cinsault (/ˈsæns/ SAN-soh) Languedoc-Roussillon ve eski Fransız kolonileri arasında Cezayir, Lübnan ve Fasta ısı toleransı ve verimi yüzünden önemli bir kırmızı şaraplık üzümdür. Yumuşaklık ve buket eklemek için genellikle Grenache ve Carignan gibi üzümlerle harmanlanır.

Pek çok eşanlamlısı vardır bunlardan belki de en kafa karıştırıcı olanı artık yetiştirilmeyen "gerçek" Oeillade'den farklı olmasına rağmen 'Oeillade' adlı sofralık üzüm olarak satılmasıdır. Güney Afrika'da "Hermitage" olarak biliniyordu bu nedenle en ünlü melez çapraz Pinotage adıydı.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsaut kökenli olabileceği antik bir çeşitlilik gibi görünen Hérault'daki ama aynı derecede Akdeniz'deki doğulu tüccarlar tarafından getirilmiş olabilir.

Dağıtım ve şaraplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Cezayir[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsaut kuraklığa dayanıklılığı nedeniyle Cezayir'de popülerdir ve büyük miktarlarda şarap yapımında kullanılır.

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsaut, Black Prince, Blue Imperial, Oeillade ve Ulliade gibi çeşitli isimler altında yetiştirilmektedir.

Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsaut Fransa'da en çok ekilen dördüncü üzüm çeşididir ve özellikle Languedoc-Roussillon'da önemlidir. Ayrıca Provence'ta roze şarapları için yaygın olarak kullanılmaktadır.

İtalya[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsaut asmaları.

Ottavianello olarak bilinen Cinsaut - Ostuni Ottavianello'ya adanmış küçük bir DOC var ve toplamda yılda 1000'den az kasa üretilir.[1] Ancak Cinsaut uzun zamandır Apulian karışımlarında kullanılır ve eski çeşitleri canlandırmak isteyen şarap üreticilerinin de ilgisini çekmeye başladı.[2]

Lübnan[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsaut, Lübnan'daki Chateau Musar'ın karışımında önemli bir bileşendir.

Fas ve Tunus[değiştir | kaynağı değiştir]

Cezayir'de olduğu gibi Cinsaut kuraklığa dayanıklılığıyla Fas ve Tunus'ta popülerdir.

Güney Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Afrika'da çoğu Cabernet Sauvignon ile harmanlanmış birçok Cinsaut yetiştirilir. Pinotage'ın ebeveynlerinden biri olan Pinot noir ile birlikte ülkenin bağcılık alanında özel bir yere sahiptir. Cinsault Cape'e ekilen tüm üzüm çeşitleri arasında yakın tarihte önemli bir "Külkedisi" dönüşü olduğunu iddia etti. Tarihsel olarak ısı toleransı ve üretkenliğinin toplu karışımlarda kullanılması tercih edildi ancak son zamanlarda şarap üreticileri üzüm ile deneyler yapıyorlardı. Piyasada düşük alkollerde gevrek kırmızı dut aromaları sunan birçok yeni etiket bulunabilir bu hala diğer Rhone çeşitleri ile çok yararlı bir harmanlama bileşenidir ve aynı zamanda Cabernet Sauvignon'a biraz meyvemsi parlaklık katmaktadır.[3]

Amerika Birleşik Devletleri[değiştir | kaynağı değiştir]

En eski sürekli Cinsaut bağının Joseph Spenker tarafından 1885'te dikilen Kaliforniya Lodi'deki Bechtold bağı olduğu söylenir.[4]

Bazı Cinsaut, California'da Black Malvoisie olarak dikildi.

Cinsaut Kaliforniya'daki North Coast AVA'da özellikle de Red Hills Lake County AVA'da dikilmiştir.

Cinsaut, Washington'daki Yakima Valley AVA'da dikildi.

Cinsaut, Teksas'ta, özellikle Texas High Plains AVA'da dikildi

Asma ve Bağcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Asma ağır mahsuller üretebilir ancak verim kontrol edilirse şaraplar çok daha iyidir. Cinsaut kuraklığa çok dayanıklıdır ancak hastalığa duyarlı olabilir bu nedenle kuru bir iklimi takdir eder. Oldukça kalın kabuklu büyük silindirik siyah üzüm salkımlar üretir.

Diğer üzümlerle eşanlamlılar ve kafa karışıklığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Black Malvoisie, Blue Imperial, Bourdales Kek, Budales, Calibre, Chainette, Cincout, Cinq-sao, Cinquien, Cinsanet, Cinsault, Cubilier, Cubillier, Cuviller, Espagne, Espagnol, Froutignan, Grappu De La Dordogne, Hermitage, Malaga Kek, Marocain, Maurange, Mavro Kara Melkii, Milhau, Morterille noire, Moustardier Noir, Navarro, Negru De Sarichioi, Oeillade noire, Ottavianello, Ottaviano, Ottavianello, Pampous, Papadou, Passerille, Pedaire, Picardan noir, Piquepoul D'Uzes, Pis De Chevre Chevre Plant D Arles Boudales, Plant D'Arles, Plant De Broqui, Plant De Broquies, Poupe De Crabe, Pousse De Chevre Rouge, Prunaley, Prunelas, Prunella, Prunellas noir, Salerne, Samsó, Samson, Senso, Sensu, Sinsó, Strum, Takopulo Kara, Ulliaou, Batının Beyaz Üreticisi,[5] Kara Prens, Boudales, Oeillade, Picardin noir ve Ulliade.

Cinsault, Oeillade noire eşanlamlısı olarak bilinirken özellikle sofralık üzüm olarak satıldığında Languedoc ve Provence şarap üzümü Oeillade noire ile bir ilgisi yoktur.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ministero delle Politiche Agricole Alimentari e Forestale, Banca Dati Vini DOC, DOCG :: Ostuni Ottavianello[ölü/kırık bağlantı] (İtalyanca))
  2. ^ Accademia dei Racemi 30 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at diwinetaste.com
  3. ^ "Cinsault Higgo Jacobs' Top 10 South African Cinsaults". Explore Sideways (İngilizce). 30 Eylül 2016. 13 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2017. 
  4. ^ "Lodi's oldest existing vines: the magical Bechthold Vineyard". LoCa: The Wines of Lodi, CA. 7 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Vitis International Variety Catalogue". Information and Coordination Centre for Biological Diversity (IBV) of the Federal Agency for Agriculture and Food (BLE), Deichmanns Aue 29, 53179 Bonn, Germany. June 1999. 11 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2007. 
  6. ^ J. Robinson, J. Harding and J. Vouillamoz Wine Grapes - A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours pg 743, Allen Lane 2012 978-1-846-14446-2