Centre International de Formation Européenne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Centre international de formation européenne
Bilgi
Başkan: Herman Van Rompuy[1]
Direktör: Matthias Waechter
Kuruluş: 1954
Kurucu: Alexandre Marc[2]
Uzmanlık Alanları: Eğitim, Avrupa Birliği, Uluslararası İlişkiler, Sürdürülebilir kalkınma
Faaliyetler: Yüksek lisans Programları, Seminerler, Üç Aylık İncelemeler, Kitaplar, Broşürler
Adres: 81 rue de France,

F-06000 Nice

Web sitesi: http://www.cife.eu 25 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

1954 yılında kurulan, Centre ınternational de formation européenne (Kısaltma: CIFE. Türkçe: Uluslararası Avrupa Çalışmaları Merkezi; İngilizce: International Centre for European Studies; Almanca: Internationales Zentrum für europäische Bildung; Çince: 欧洲研究国际中心), faaliyetleri arasında Avrupa çalışmaları, yüksek lisans programları, eğitim kursları, konferanslar, seminerler ve yayınlar bulunan kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur.  CIFE'nin faaliyetleri; Avrupa entegrasyonu, federalizm, bölgeselcilik ve çağdaş toplum yapıları içindeki değişimleri federalist bir bakış açısıyla ele alan eğitim ve araştırma faaliyetlerini kapsamaktadır.[3] CIFE, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kuruluşların yanı sıra birçok ulusal hükûmet, bölgesel ve yerel yetkili makamlar, vakıflar ve özel bağışçılardan destek almaktadır. Avrupa Komisyonu'nun Jean Monnet “Avrupa menfaatlerini amaç edinen belirli kurumlar için destek” Programından yararlanan altı kurumdan biridir.[4]

Halen; Centre international de formation européenne (CIFE) Başkanı olarak görevine devam eden Avrupa Konseyi eski Başkanı ve Belçika eski Devlet Bakanı Herman Van Rompuy, bu göreve 26 Ocak 2018 tarihinde seçilmiştir. Kendisi; 2005 yılından Avrupa Komisyonu Başkanı olarak seçildiği 2014 yılına kadar CIFE Başkanı olan Jean-Claude Juncker ve Ocak 2015'te Başkan olarak atanan Philippe Maystadt (Aralık 2017'de hayatını kaybeden)’ın halefidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Centre international de formation européenne; kişilikçi federalizmin [5] hem merkeziyetçi kolektivizm hem de 1930'ların başlarında Nazi Almanya’sı ve Sovyetler Birliği'nde ortaya çıkan abartılı bireycilik tarafından dayatılan bireysel merkeziyetçilik baskısına karşı öğretilebileceği bir eğitim kurumu olarak kimi araştırmacılar tarafından, Kişilikçi Federalizm'in en tanınmış kurucularından biri olarak tanınan Alexandre Marc tarafından kurulmuştur. 1964 yılında kurum, Nice Belediyesi ve Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle, Avrupa Yüksek Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nü (Çince: 欧洲 学院) kurmuştur. Kuruluşundan bu yana, Enstitü, özellikle Almanya, İtalya, Türkiye ve Orta ve Doğu Avrupa'daki üniversitelerle uluslararası etki ve akademik eğitim sağlamak için çok sayıda işbirliğini hayata geçirmiştir. Enstitü, dünyanın her yerinden üniversite profesörleri ve uzmanları bir araya getiren uluslararası bir kadrodan oluşmaktadır. CIFE, seçkin geçmişlere sahip öğrencilerden oluşan uluslararası mezun grubunun her geçen sene artan çok kültürlü yapısını desteklemekten gurur duymaktadır. 2013 yılında Matthias Waechter, 2002'den beri kurumu yöneten ve CIFE'de araştırma ve geliştirme müdürü olarak çalışmaya devam eden Hartmut Marhold'dan Genel Direktörlük görevini devralmıştır.

Öğretim ve Araştırma faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İleri Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar Yüksek Lisans Programı[değiştir | kaynağı değiştir]

İleri Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar Yüksek Lisans Programı, tam zamanlı lisans derecesine eşdeğer veya daha yüksek dereceli bir eğitim programını tamamlamış öğrenciler için tasarlanmış bir yıllık ileri düzey bir yüksek lisans eğitim programıdır. Program; Avrupa ve Uluslararası çalışmalar konularına odaklanmaktadır. Öğrencilerine; modern dünyanın politik, sosyal, ekonomik ve kültürel konularını kapsayan bir bakış açısı sunmayı amaçlayan program, öğrencilerine Avrupa Serbest Dolaşımı imkânını sunma özelliğine sahiptir. Her biri öğrencilerin farklı ülkelerde yaşayabilmeleri ve Avrupa entegrasyonu ile dış politikanın farklı yönlerini tecrübe etmelerini sağlayacak şekilde tasarlanan üç branş, aynı zamanda öğrencilerin dil bilgilerini ve diğer sosyal becerilerini geliştirmelerine de imkân sağlamaktadır. Bu yüksek lisans programı, fakülteleri, müfredatı, derslerin gerçekleştiği ve öğrencilerin konakladıkları mekanlar açısından benzersiz özellikleri ile aşağıda belirtilen dallara ayrılmıştır. Programın sonunda, tüm öğrencilerden, günümüz uluslararası akademik standartlara ve öğretim üyelerinden birinin danışmanlığına sıkı sıkıya bağlı olarak nitelikli bir yüksek lisans tezini bağımsız olarak tamamlamaları ve başarılı bir şekilde savunmaları beklenmektedir.

Üç Dilde Eğitim Branşı[değiştir | kaynağı değiştir]

40 yılı aşkın bir süre önce kurulan, İleri Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar Yüksek Lisans Programı, CIFE'in en uzun soluklu eğitim programıdır. [11] Bugüne kadar, 100'den fazla ülkeden 2000'den fazla öğrenci bu eğitim programına katılmıştır. Programın; Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar konusunda üç dilde (Fransızca, İngilizce ve Almanca) eğitim imkânı sunan sadece birkaç yüksek lisans programından biri olduğu bilinmektedir. Üç Dilde Eğitim Branşı Fransa Nice'de iki ve Almanya Berlin'de bir dönem olmak üzere üç dönemden oluşmaktadır. Ayrıca program sırasında Avrupalı ve uluslararası kuruluşlara bir çalışma gezisi programı gerçekleştirilmektedir. Bu programda benimsenen yaklaşımlar, öğrencilere ve aynı şekilde eğitimcilere de zenginleştirici perspektifler sunmaktadır: Nice'de, Avrupa'nın Fransız vizyonu ele alınırken; Berlin'de Avrupa Birliği sürecinin genişlemesini analiz etmeyi sağlayan bir bakış açısından Orta ve Doğu Avrupa perspektifine odaklanılmaktadır. Genel olarak, Üç Dilde Eğitim Branşı öğrencilere Avrupa entegrasyonunun temel unsurları hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır: Fransız-Alman ilişkileri. 

İngilizce Dilinde Eğitim Branşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2005'te İngilizce Dilinde Eğitim Branşı; Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin başlamasıyla aynı anda eğitime hayatına başlamıştır. Öğrencilerin bu süreci analiz etmelerine yardımcı olmak için, program İstanbul, Nice ve Berlin'de yer alan üç dönemden oluşmakta ve program sırasında Avrupalı ve uluslararası kuruluşlara bir çalışma gezisi gerçekleştirilmektedir. İstanbul'da, Türkiye'nin Avrupalılaşması süreci yanı sıra Kafkasya ülkeleri ve Orta Asya ile Avrupa Birliği'nin komşuluk politikaları ve dış ilişkileri ana başlıkları oluşturmaktadır. Nice'de öğrenciler; seçkin profesörler ve uzmanlar yanı sıra hükûmet, AB kurumları ve uluslararası örgütlerin mevcut ya da eski çalışanlarının desteğiyle hem tarihsel hem de çağdaş öneme sahip konularda eğitim görmeye devam etmekte; bu süreçte ara sınavlara girmekte ve resmi ziyaretler için seçilmiş AB kurumları, uluslararası kuruluşlar ve hükûmetlere gerçekleştirilen gezilere katılmaktadır. Berlin'de, öğrenciler final sınavları ve taslak tez çalışmaları üzerine hazırlanmaktadır. Bu arada, çeşitli üniversiteler ve kurumlar tarafından Berlin'de düzenlenen akademik etkinliklere katılmaları teşvik edilir. Başarılı öğrenciler 60 ECTS kredisine sahip olarak, Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar Yüksek Lisans derecesi ile mezun olmaktadır. 

Akdeniz Çalışmaları Eğitim Branşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Arap Baharı olgusunun tetiklediği uluslararası bağlamın evrimini takip etmek için, Mart 2015'te CIFE ve Uluslararası Tunus Üniversitesi arasında eğitimlerin gerçekleştirileceği şehirler olarak Nice, Tunus ve İstanbul’un seçildiği Akdeniz Çalışmaları Eğitim Branşının oluşturulmasına yol açan bir mutabakat zaptı imzalanmıştır.

AB Çalışmalarında Yönetici Yüksek Lisans Programı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu program, AB ve dünya ile ilgili güncel konulara, özellikle Avrupa Birliği çerçevesinde politik, ekonomik ve hukuki sorulara ilişkin bilgilerini güncellemek isteyen genç profesyoneller için tasarlanmıştır. Programa ait e-öğrenme platformu, ders materyallerini depolamakta ve belirlenen alanlarda uzmanların yanı sıra katılımcılar arasında etkileşime olanak tanımaktadır. Çevrimiçi aktivitelere ek olarak katılımcıların birbirleriyle ve ulusal karar vericilerle buluşarak dinamik uluslararası bir ağ oluşturduğu yüz yüze atölyeler, Berlin, Roma, Budapeşte veya Brüksel gibi farklı Avrupa başkentlerinde gerçekleştirilmektedir. AB Çalışmalarında Yönetici Yüksek Lisans Programı, öğrencilerin yönetişim ve yönetim konusundaki çalışmalarını zenginleştirmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda kişinin yönetici yeteneklerini ve eleştirel düşünme becerisini de geliştirmeyi hedeflemektedir. Başarılı öğrenciler, kendilerine kariyer gelişimlerinde yardımcı olacak bir diploma almaya hak kazanmaktadır. 

Uluslararası Sistemde Avrupa Birliği ve Orta Asya (EUCAIS) - Çevrimiçi Yüksek Lisans Programı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Uluslararası Sistemde AB ve Orta Asya Çalışmaları" (EUCAIS) Çevrimiçi Yüksek Lisans Programı; Avrupa Politika Enstitüsü (IEP) ve Centre international de formation européenne (CIFE) ortaklığıyla gerçekleştirilmektedir. Program, Orta Asya'dan (Özbekistan, Türkmenistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Afganistan ve Çin'in Sincan Eyaleti) lisans mezunları ve genç profesyonellerin katılımına açıktır. Program; e-öğrenme ve Berlin ile Brüksel'de kampüs içi çalışma aşamalarının bir kombinasyonunu sunmaktadır. Çevrimiçi Yüksek Lisans Programı; Volkswagen Vakfı'ndan (Almanya) önemli bir miktarda mali destek almaktadır. 

Program, AB ile Orta Asya arasındaki ilişkilerde yaşanan son gelişmelerin yanı sıra, bu bölgelerin uluslararası ekonomik ve politik sistemdeki durumunu daha iyi anlamak için AB bütünleşme süreci bilgisini derinleştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma şekli, iyi bilinen bir Avrupa ağına ve AB-Orta Asya akademik değişim programlarına erişim sağlamaktadır. Program mezunları; Orta Asya'daki üniversitelerde veya Orta Asya'daki uluslararası kuruluş, vakıf ve kalkınma ajanslarındaki gelecek kariyerleri için donanımlı ve nitelikli kabul edilmektedir. Genel olarak öğrenciler, Orta Asya'daki Çevrimiçi Akademinin akademik katılımcıları arasında ağlar kurmakta, bilimsel çalışma ve yazmadaki yeteneklerini güçlendirmektedirler. 

Yaşlılar için Çevrimiçi Avrupa Akademisi (ESOA)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşlılar için Avrupa Çevrimiçi Akademisi yaşlılara ek eğitim şansı sunmaktadır. Yüz yüze seminerlerin yanı sıra kapsamlı çevrimiçi bilgiler vermektedir. Avrupa entegrasyonu sürecine aktif olarak katılmak isteyen ve Avrupa'yı kendi deneyim ve niteliklerinden faydalandırmak isteyen kişiler için yenilikçi öğrenme yöntemleri benimsenmiştir. ESOA yaşlı nesillere AB'nin gelişimine katkıda bulunma imkânı sağlamakta ve aynı zamanda onların fikirleri ve değerli deneyimlerini unutulmaktan kurtarmaktadır. 

Yaz Üniversitesi[değiştir | kaynağı değiştir]

CIFE her yaz döneminde, çeşitli Avrupa ülkelerinde "Université d'été-Summer University" düzenlemektedir. Bu programlar, uluslararası ilginin yoğunlaştığı konu ve tartışmalara odaklanma imkânı sağlamaktadır. Geçmiş dönemlerden bazıları: "Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki ilişkiler" (Avusturya), "Ulusal Azınlıklar - Bugün ve Yarın" (Opole, Berlin ve Strazburg), "Genişleme sürecindeki AB'de Karadeniz bölgesi" (Kişinev, Moldova) “Avrupa Birliği ve Türkiye Arasındaki İlişkiler” (İstanbul, Türkiye), “AB'nin İklimsel ve Çevresel Değişikliklere Karşı Eylemleri - Sorunlar ve Perspektifler” (Hırvatistan) ve “Avrupa Birliği ve AB üyesi ülkeler arasında hakların etkin bir şekilde uygulanması” (Sofya, Bulgaristan).

Araştırma Projeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

CIFE, FEUTURE - AB - Türkiye İlişkilerinin Geleceği: Haritalama Dinamikleri ve Test Senaryoları ile SEnECA - AB-Orta Asya İlişkilerinin Güçlendirilmesi ve Canlandırılması proje konsorsiyumlarının bir parçasıdır. Her iki proje de Avrupa Birliği Horizon 2020 Araştırma ve Yenilik Programı'ndan mali destek alan projelerdir. 

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

CIFE ayrıca Avrupa Birliği, Uluslararası İlişkiler ve federalizm odaklı kitap, broşür ve inceleme gibi bilimsel sürekli yayınların üretiminde bulunan bir araştırma merkezidir.

L'Europe en formation [değiştir | kaynağı değiştir]

L'Europe en formation, Mart 1960'tan bu yana CIFE tarafından İngilizce ve Fransızca makaleler içeren üç aylık bir dergidir. Avrupa Birliği, Uluslararası İlişkiler, Avrupa toplumsal modelleri ve federalizmin gelişimine odaklanmaktadır. 

EU-27 Watch[değiştir | kaynağı değiştir]

EU-27 Watch, 12 yıldır AB politikasına ilişkin tartışmaları izleyen ve Avrupa politikası hakkındaki ulusal tartışmalardan zengin bir malzeme seti sağlayarak artzamanlı analizler için eşsiz bir kaynak sunmaktadır. Halihazırda, internet tabanlı bu yayın, 31 ülkedeki Avrupa politikaları hakkındaki görüşleri karşılaştırmalı bir perspektifle incelemektedir. 

Kitap ve broşürler[değiştir | kaynağı değiştir]

CIFE, Avrupa entegrasyonu önünde engel oluşturan önemli sorunları ortaya koyan seçilmiş konularda kitap ve broşürler yayınlamaktadır. Her basım; seçili ana teması üzerine bilimsel analizler, diğer seçili konu başlıkları üzerine bilimsel katkılar ve görüşler yanı sıra Avrupa ve Dünya politikalarındaki gelişmeler hakkında detaylı bilgi notları sunmaktadır. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2018. 
  5. ^ http://publius.oxfordjournals.org/content/30/4/169.full.pdf+html 15 Nisan 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi Derginin Federalizm 30:4 (Güz 2000), "anısına: Alexandre Marc", s.169