Britanya Hint Okyanusu Toprakları arması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Britanya Hint Okyanusu Toprakları arması
Ayrıntılar
KullananBritanya Hint Okyanusu Toprakları
Kabul tarihi1990

Britanya Hint Okyanusu Bölgesi arması, Hint Okyanusu'nda bulunan ve Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen ve günümüzde sadece Chagos Takımadaları'nı kapsayan Britanya Hint Okyanusu Toprakları'nda kullanılan arma. Britanya Hint Okyanusu Bölgesi arması günümüzdeki hâli ile bölgenin oluşturuluşunun 25. yılın anısına 1990 tarihinde kabul edilmiştir.

Britanya Hint Okyanusu Bölgesi arması, birçok Britanya Denizaşırı Toprakları'nın aksine bu hâli ile bölgenin bayrağında yer almamaktadır. Armanın merkezinde yer alan ve mavi bir zemine sahip olan kalkanın üst kısmındaki üçte birlik alanda Birleşik Krallık bayrağı yer almaktadır. Kalkanın alt kısmında ise üç adet beyaz dalga konumlandırılmış olup, dalgaların ortasından kalkanın ortasını kaplayacak şekilde bayrakta da yer alan palmiye ağacı ve ağacın önünde bir taç yer almaktadır. Heraldik açıdan bayrağın sağ alt köşesinde ise ışık saçan bir güneş konumlandırılmıştır. Kalkanın üst kısmında gemi görünümü verilmiş taç yer alırken, tacın içinden yükselen ve üzerinde haç bulunan kızıl renkteki kule konumlandırılmıştır. Kuledeki bölgenin ulusal bayrağı heraldik açıdan sola doğru dalgalanmaktadır.

Kalkan tutucular olarak küçük deniz salyangozları ve kabukları bulunan bir plaj üzerinde duran kaplumbağalar kalkanda yer almaktadır. Heraldik açıdan sağ tarafta kahverengi bir kabuğa sahip Şahin gagalı kaplumbağa dururken, heraldik açıdan sol tarafta yeşil bir kabuğa sahip Chelonia mydas kaplumbağası konumlandırılmıştır. Kalkanın alt kımsında kahverengi bir zemine sahip slogan bandında ise Latince In tutela nostra Limuria (TürkçeLemurya bizim güvencemizdedir/korumamızdadır) yazmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]