Birleşik Krallık'ın idari bölümleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşik Krallık'ın idari bölümleri ve bağımlı toprakları

Birleşik Krallık'ın idari bölümleri, Birleşik Krallık topraklarının kurumsal ve idari yapısıdır. Birleşik Krallık'ın idari coğrafyası karmaşık ve çok katmanlı olup tek tip değildir. Kıta Avrupası'nın kuzeybatısında egemen bir devlet olan Birleşik Krallık, İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşmaktadır. Birleşik Krallık'ta yerel yönetim için İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler'in her birinin kendi idari ve coğrafi sınırlama sistemi bulunmaktadır. Sonuç olarak, Birleşik Krallık'ı kapsayan ortak bir idari birim katmanı bulunmamaktadır.[1]

Birleşik Krallık Anayasası'nı kapsamlı bir şekilde kapsayan yazılı bir belge olmadığı ve Birleşik Krallık'ın dolambaçlı bir kuruluş tarihi nedeniyle, bazen Birleşik Krallık'ın dört ülkesi olarak adlandırılan kurucu parçalarına atıfta bulunmak için çeşitli terimler kullanılmaktadır.[2] Dördü bazen toplu olarak, özellikle spor bağlamlarında, Ana Uluslar olarak adlandırılır. Dört ülke yasal ve idari amaçlar için önemli olsalar da, diğer çoğu ülkenin idari alt bölümleriyle karşılaştırılamazlar.

Birleşik Krallık ayrıca resmi olarak Birleşik Krallık'ın bir parçası olmayan, ancak Birleşik Krallık tarafından Birleşmiş Milletler gibi yerlerde temsil edilen 17 bağımlı toprağı içerir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ United Nations Economic and Social Council (Ağustos 2007). "Ninth United Nations Conference on the standardization of Geographical Names" (PDF). unstats.un.org. 30 Ekim 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 
  2. ^ Scottish Parliament. "Your Scotland questions; Is Scotland a country?". scottish.parliament.uk (İngilizce). 21 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]