Before the Flood (Doctor Who)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
255b – "Before the Flood"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristToby Whithouse
YönetmenDaniel O'Hara
YapımcıDerek Ritchie
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri9. sezon
Süre2 parçalı bölümün ikincisi, 45 dakika
Tarih2015
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Under the Lake"
"The Girl Who Died"

"Before the Flood", Büyük Britanya bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun dokuzuncu sezonunun dördüncü bölümü. Bölüm ilk kez 10 Ekim 2015 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Toby Whithouse'un yazdığı bölümün yönetmenliğini Daniel O'Hara üstlenmektedir. Bu bölüm "Before the Flood" adlı bölümün devamı niteliğindedir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm Doktor'un ayakkabı bağı paradoksunu açıklamasıyla başlar. Açıklamasında kuramsal zaman gezgininin hayran olduğu Beethoven ile tanışmak için zamanda geri gitmeye karar verdiğini, ancak Beethoven'ın hiç var olmadığını keşfettiğini, sonra zaman gezgininin Beethoven'ın müziğini kendisi çalmaya karar verdiğini ve aslında gezginin Beethoven olduğunu söyler. O zaman Beethoven'ın 5. Senfoni'sini kimin bestelediğini sorar.

Doctor Who Experience'ta sergilenen Balıkçı Kral

Doktor, ordudan Bennett ve O'Donnell ile 1980 yılına sel olmadan öncesine, uzay gemisinin indiği güne gider. Orada henüz ölmemiş Tivolili Prentis ile karşılaşırlar. Geminin duvarında yazının olmadığını görürler. Prentis, uzay gemisinin aslında Balıkçı Kral'ı taşıyan bir cenaze arabası olduğunu söyler. Gelecekteki su altı üssünde Clara, Cass ve Lunn Doktor'un hayaletinin koordinatların yerine kendi isimlerinin listesini söylediğini anlarlar. Doktor, Clara ile bağlantı kurar ve hayaletinin olduğunu öğrenir. Doktor geleceğiyle ilgili bu bilgiyi öğrenince sarsılır. Clara zorla Doktor'u olayları değiştirmeye teşvik etmeye çalışır. Ama Doktor, bunu yapamayacağını ve bunun değiştirilemeyeceğini, zamanı gelince ölmesi gerektiğini söyler. Hayaletinden bilgi almaya çalışır, ama hayalet Faraday kafesinin kilidini açarak hayaletleri serbest bırakır. 1980 yılında Balıkçı Kral hayattadır. Kelimeleri geminin duvarına yazar ve Prentis'i öldürür. Doktor'un grubunu tuzağa düşürmek için onları canlı tutma odasının olduğu yere sürükler.

O'Donnell, Bennett ve Doktor koşarken ayrılırlar ve O'Donnell, Balıkçı Kral tarafından öldürülür. Bennett, hayaletin mürettebatın adlarını ölüm sırasına göre söylediğini söyler ve Doktor'u O'Donnell'ın ölmesine izin vermesiyle suçlar. Ama sıra kendisine geldiğinde kendisi kurtarmaya çalışacağını söyler. Doktor, sıranın Clara'ya geldiğini ve o yüzden kendisini değil Clara'yı kurtarmaya çalışacağını söyler. Geleceğe dönmeye çalışır ama TARDIS oradan ayrılamaz, onun yerine geldikleri zamanın yarım saat öncesine gider. Doktor kendi zaman çizgisinde sıkışmıştır. Doktor ve Bennett önceki olanları izler ve müdahale etmezler. O'Donnell'ın hayaleti gelecekte Clara'nın Doktor ile kurabileceği tek iletişim kaynağı olan telefonunu çalar. Clara, Cass izin vermediği için Lunn'ın gemiye giremediğini ve oradaki yazıları görmediğini öğrenir. Mesajın Lunn'ın beyninde kodlanmadığı için hayaletlerin ona saldırmayacağını ve bu yüzden telefonu geri alması gerektiğini söyler. Cass, ilk başta gitmesini istemese de Lunn kafesten ayrılıe ve telefonun yerini bulur ama hayaletler onu tuzağa düşürür. Onu ana odaya kilitlerler. Lunn dönmeyince Clara, Cass'in onu aramasına eşlik etmeyi kabul eder.

Doktor, Bennett'i TARDIS'te bırakarak Balıkçı Kral'la yüzleşmeye gider. Balıkçı Kral, dönüştürdüğü hayaletlerin oluşturduğu sinyali kullanarak insanlarına mesaj yollayacağını ve o mesajla Dünya'yı işgal edecek bir donanma yollayacaklarını söyler. Ayrıca Doktor'un geleceği değiştirme isteksizliğiyle alay eder. Ama Doktor, ölenlerin ruhlarını kendi amaçları için kullandığı ve kuralları ihlal ettiği için onu cezalandırır. Doktor, Balıkçı Kral'ı yazıların silindiğini söyleyerek kandırır ve yaratık gemiye döner. Doktor'un onu kandırdığını anlar ama iş işten geçmiştir. Doktor, güç hücrelerinden birini (önceki bölümde eksik olan hücre) kullanarak baraj duvarını yok eder. Bennett hâlâ TARDIS'tedir. TARDIS'in güvenlik protokolü aktif olur ve TARDIS geleceğe döner. Balıkçı Kral, baraj duvarı yok olduğu için dökülen sele kapılır. Ama Doktor'un selden sonra nerede olduğu bilinmemektedir.

Clara ile ayrıldıktan sonra Moran'ın hayaletinden kıl payı kurtulan Cass, Clara ile tekrar bir araya gelip hangardaki Lunn'ın yanına giderler. Hayaletler de içeriye gelirken canlı tutma odası açılır ve içinden Doktor çıkar. Doktor, sonik gözlüklerini kullanır ve Balıkçı Kral'ın çağrısının sesi çıkar. Sesi takip eden hayaletleri Doktor'un hologramının olduğu Faraday kafesine çekerek tuzağa düşürür.

Doktor, sonik gözlüğünü kullanarak herkesin o sembollerle ilgili olan anılarını siler ve UNIT'in Faraday kafesini içindeki hayaletler beraber götüreceğini söyler. Clara, O'Donnell'ın ölümünden dolayı Bennett'i teselli etmeye çalışır. Bennett, Lunn'ı Cass'e aşkını itiraf etmesi için ikna eder. Doktor ve Clara oradan ayrılıp TARDIS'e giderler. Clara, Doktor'a hayaletinin hologramını nasıl yaptığını sorar. Doktor ayakkabı bağı paradoksunu anlatır.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün girişinde Doktor elektro gitarıyla Beethoven'ın 5. Senfoni'sini çalmıştır. Doktor daha önce "The Magician's Apprentice" bölümünde bir tank üzerinde elektro gitarla görünmüştür.[1]

Bölümün girişinde görünen Doktor'un elektro gitarının amplifikatöründe "Magpie Electronics" yazmaktadır. Magpie Electronics, Onuncu Doktor ve Rose Tyler'ın "The Idiot's Lantern" bölümünde gittiği Bay Magpie'nin bir mağazasıdır.[2] Martha Jones'un olduğu "The Sound of Drums" bölümünde bu ad sık sık geçmiştir. "The Beast Below" bölümünde aynı adda bir mağaza görünmüştür.[3]

O'Donnell, Doktor'un önceki yol arkadaşları Rose Tyler, Martha Jones ve Amy Pond'dan; Harold Saxon ve "Kill the Moon" bölümünde olanlardan bahsetmiştir. Ayrıca "Savaşın Bakanı"ndan söz etmiştir, ama Doktor henüz bunu bilmediğinden gelecekte olabileceğini tahmin etmiştir.[3][4]

Tivoli ırkı daha önce "The God Complex" bölümünde görünmüştür. Tivolili Prentis, Balıkçı Kral'ın insanları tarafından işgal edilen gezegenlerinin Arcateenianlar tarafından kurtulduğunu, sonra da onların işgal ettiğini söylemiştir. Arcateenianların adı ilk kez Torchwood dizisinin "Greeks Bearing Gifts" bölümünde geçmiştir. O bölümü de Toby Whithouse yazmıştır.[5][6]

TARDIS'in "Güvenlik Protokolü 712" ilk kez "Blink" bölümünde görünmüştür.[7] Daha önce konsol odası hologramları olan Acil Durum Programı Bir ("The Parting of the Ways") ve hologram üzerinde bir ses arayüzü ("Let's Kill Hitler") daha önceki bölümlerde gösterilmiştir.[3]

Balıkçı Kral, zaman lordlarının birden dişlerinin olduğunu hatırlayıp galaksinin en savaş yanlısı ırkı olan korkak ve kibirli küratörler olduğunu söyleyerek Zaman Savaşı'nda zaman lordlarının rolüne göndermede bulunmuştur.[8]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün açılış müziği alışılmadık bir şekilde daha önceki temanın elektro gitar versiyonu olmuştur. Bu jenerik müziğini On İkinci Doktor'u oynayan Peter Capaldi çalmıştır. Bölümün girişinde Beethoven'ın 5. Senfonisinin sözü geçmiştir. Capaldi, 1980'lerde Craig Ferguson ile beraber kurdukları bir punk grubu olan The Dreamboys'un solo gitaristi olmuştur.[1]

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayınlandığı gece Birleşik krallık'ta 4,38 milyon seyirci tarafından izlenmiştir. Önceki bölümlere göre artış olmuştur. Ragbi Dünya Kupası ile küçük bir rekabete girerek %21,5 izleyici payı almıştır. Reyting derecelendirmelerinde Doctor Who dördüncü olmuştur.[9] 83 Appreciation Index skoru almıştır.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Jones, Paul (10 Ekim 2015). "Peter Capaldi plays electric guitar over Doctor Who opening credits". radiotimes.com. Radio Times. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2015. 
  2. ^ Dillon-Trenchard, Pete (10 Ekim 2015). "Doctor Who series 9: geeky spots in Before The Flood". denofgeek.com. Den of Geek. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2015. 
  3. ^ a b c "BBC One - Doctor Who, Series 9, The Girl Who Died - Before the Flood: The Fact File". BBC. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2015. 
  4. ^ "Before the Flood: Hints & Teasers (Set #1)". doctorwhotv.co.uk. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2015. 
  5. ^ "More Details on Series 9's Four Episodes". Doctor Who TV. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2015. 
  6. ^ Dan Martin. "Doctor Who Series 35, episode 4: Before the Flood". The Guardian. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2015. 
  7. ^ "Before the Flood: Hints & Teasers (Set #2)". doctorwhotv.co.uk. 12 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2015. 
  8. ^ Jennifer Hodson. "'Doctor Who' Season 9, Episode 4 Recap: 'Before the Flood'". WSJ. 12 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2015. 
  9. ^ "Doctor Who News: Before the Flood - Overnight viewing figures". The Doctor Who News Page. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2015. 
  10. ^ "Under the lake - AI:83". Doctor Who News. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]