TARDIS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2005 ve 2010 arasında kullanılmış olan TARDIS

TARDIS (Time And Relative Dimension In Space) (Türkçe: Uzaydaki zaman ve izafi boyut), İngiliz bilimkurgu dizisi Doctor Who'daki uzay ve zamanda herhangi bir yere gidebilen, Gallifrey adlı bir gezegende yaşayan Zaman Lordları tarafından yaratılan bir zaman makinesidir. Bazen adı "The Blue Box" yani "Mavi Kulübe" olarak da geçer.

Asıl şekli olmasa da dışarıdan 1963 yılı Londrasından kalma bir polis telefon kulübesi olarak görünmektedir. Şekil değiştirmesini sağlayan kamuflaj ünitesi bozulduktan sonra Doktor onu tamir etmemiş, öyle bırakmıştır. Aynı anda 6 kişinin kullanabilme kapasitesi olan bu zaman makinesinin aynı zamanda içi dışından daha büyüktür. TARDIS'in içinde uyuma bölümleri, özel ihtiyaç odaları, gardırop, kütüphane, havuz, inziva odası ve kontrol odası bulunuyor. TARDIS içini kontrol edebilir, yeni odalar ekleyebilir ve bazı odaları silebilir. TARDIS, taşıdığı yolculara farklı dilleri anlama ve konuşma yetisi veren bir sisteme sahiptir. Ayrıca her TARDIS'in kendine has bir zekası ve kişiliği vardır.

Doktor onu çalmıştır ya da kendi söylediğine göre ödünç almıştır ve onunla birlikte son büyük zaman savaşından kaçmayı başarmıştır. "The Doctor's Wife" bölümünde TARDIS insan görünümündedir ve Doktor'un kendisini çaldığını değil de kendisinin Doktor'u çaldığını iddia eder.

Doctor Who dizisi İngiltere'nin her yerine yayıldıktan sonra popüler kültür arasına girmeyi de başarmıştır. "TARDIS" kelimesi artık içi dışından büyük görünen herhangi bir şeyin adı olmuştur.

Kavramsal tarihi 1963'te Doctor Who dizisi yazılırken, yazan kişiler Doktor'un zaman makinesinin neye benzemesi gerektiğini tartışmaktaydılar. Belli bir şekilde tutmak için "Police Box" olarak yapılmasına karar verilmişti. Ve the ship's "chameleon circuit" adlı bölümde şeklinin aynı olmasının nedeni açıklanmıştı.

Diğer Zaman Lordları TARDIS'in bir diğer adı olan TT Kapsülü yani Time Travel Capsule (Zaman Yolculuğu Kapsülü) adını kullanmaktadırlar.