Baydur Yılmaz

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dr. Baydur Yılmaz (21 Ekim 1941 - 13 Ağustos 2007); Türk ziraat uzmanı ve bilim insanı. Tarla bitkileri üzerinde yaptığı genetik ve ıslah çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden 1966 yılında mezun olduktan sonra buğday ve diğer tarla bitkilerinin üzerine çalışmalarda bulundu. 1972-75 yılları arasında bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi Zirai Araştırma Enstitüsü'nde ıslah bölüm başkanlığı görevinin ardından 1978 yılında Atatürk Üniversitesi'nde Ph. D. derecesini tamamlayan Yılmaz, daha sonra aynı okulda buğday ıslahı üzerine çalışmalar yaptı. İtalya, İspanya, Portekiz, Ürdün, Meksika gibi çeşitli ülkelerde tarla bitkileri üzerinde çalışmalar yaptı. 1990-96 yılları arasında Toprak Mahsulleri Ofisi'nde genel müdür müşavirliği görevinde bulundu.

1996 yılı sonrasında Türkmenistan'da yaptığı çalışmalarda geliştirdiği buğday türlerine o dönemde Türkmenistan'ın devlet başkanı olan Saparmurat Türkmenbaşı'nın ismi verildi.

Geliştirdiği Saparmyrat-1, Saparmyrat-2, Türkmenbaşı-1 ve Türkmenbaşı-2 türlerinin tohum üretim çalışmalarında bulundu. 2002 yılında yaptığı ıslah çalışmaları sebebiyle üretime alınan tüylü meyveli fiğ çeşidine Baydur Bey adı verildi.