Baltiysk Boğazı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Baltiysk Boğazı

Baltiysk Boğazı (Rusça: Балтийский пролив, Lehçe: Cieśnina Piławska, Almanca: Pillauer Tief), Sambia Yarımadası ile Vistül kordonunu birbirinden ayırıp Baltık Denizi'ni Vistül Lagünü'yle birleştirmektedir.

Nakliye[değiştir | kaynağı değiştir]

Boğaz, Baltiysk ve Kaliningrad'da bulunan önemli Rus limanlarının açık denizlere açılmasını sağlamaktadır. Sadece Rus limanların değil Polonya'nın Elbląg, Braniewo, Tolkmicko, Frombork, Sztutowo, Krynica Morska ve Nowa Pasłęka limanlarının da açık denize olan erişimi bu boğazdan sağlanmaktadır. Ancak Polonya Rusya'ya güvenmemesinden dolayı yeni bir kanalaçma çalışmalarına başladı.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

1960'larda kapı genişletildi ve şimdi genişliği 400 metre (1.300 ft) ve derinliği 12 metre (39 ft) ölçüyor. 1990'lardan beri Rusya, boğazdan geçişi periyodik olarak engellemektedir (hem Polonya hem de Rusya Kaliningrad Oblastı için). 2006 yılından bu yana Polonya, bu kısıtlamayı aşmak için Vistula Spit boyunca başka bir kanal kazmayı düşünmektedir.

Vistül Kordonu, fırtına ve Gdańsk Körfezi'nden gelen akıntılarla defalarca aşındı ve bu aşınma sonucu Baltiysk bölgesinde boğaz oluştu. Tarihsel olarak boğazdan ilk bahseden belge 1376 tarihlidir. Ancak boğaz kumla kaplandığı için ticarete uygun değildi. 1497'de bir fırtınadan sonra boğaz yeniden oluştu. Ancak yine kumla kaplandı. 8 Eylül 1510'da meydana gelen şiddetli bir fırtına sonucu boğaz yine aynı yerde oluştu. Aynı yıl yapay olarak derinleştirildi.

Otuz Yıl Savaşları sırasında 6 Temmuz 1626'da İsveç Kralı II. Gustaf Adolf 37 gemi ile on yıl boyunca ellerinde tutacakları (Stuhmsdorf Antlaşması'na kadar) Pillau'da (günümüzde Baltiysk olarak bilinir) bulunan boğazın yanına çıkarmada bulundu. Daha sonra İsveçliler Pillau'da mevcut bariyeri ve Pillau köyünü genişlettiler. Pillau'nun güvenliğini sağlanabilmesi için kale inşa eden İsveçliler, ibadetleri için Lüteriyen kilisesini inşa ettiler. Gerçekleşen işgal ve Kaliningrad Körfezi ile Baltık Denizini bağlayan bu boğaz, Königsberg'in gelişiminde önemli bir rol oynadı.[1] İkinci Dünya Savaşı sırasında, boğazın kontrolü için savaşlar yapıldı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Колганова Э. М. (1961). Путешествуйте по Калининградской области. Калининград: Калининградское книжное издательство. ss. 46, 220. 
  2. ^ Гурин Г. А. (1966). Борьба за Советскую Прибалтику в Великой Отечественной войне. 3. Рига: Лиесма. Под ред. П. Д. Грищенко.