Bahadır Baruter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bahadır Baruter
Doğum1963 (60-61 yaşında)
Ankara, Türkiye
MeslekKarikatürist ve ressam
Resmî sitehttp://bahadirbaruter.com

Bahadır Baruter (d. 1963, Ankara), Türk karikatürist ve ressam.

Lombak karikatür köşesinin çizeri, L-manyak, Penguen, Lombak dergilerinin kurucularındandır. Yazar Mine Söğüt'ün eşidir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra devam ettiği İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki eğitimini tamamlamadı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun oldu.

1990 yılında profesyonel çizerliğe başladığı Pişmiş Kelle Dergisinde üç ay çalıştıktan sonra Limon Dergisine geçti ve Lombak Köşesini çizmeye başladı. Altı aylık bir dönem boyunca aynı zamanda Avni dergisinde de çizen Baruter, Leman'ın kurulmasıyla birlikte bu dergide yaklaşık 12 yıl süresince, Fatih Solmaz ile birlikte hazırladıkları Lombak'ı çizmeye devam etti. Lombak köşesi yayınlanmaya başladığı zamandan itibaren dönemin en beğenilen köşelerinden biri olmuştur.

1996 yılında Leman Dergisi bünyesinde, Selçuk Erdem'le birlikte L-manyak Dergisini çıkardı ve ilk bir yılı Selçuk Erdem ile birlikte olmak üzere yaklaşık 5 yıl süresince bu derginin editörlüğünü yaptı. 1997 yılında Orhan Acar ile birlikte Komik Şeyler Yayıncılık isimli şirketi kurdu ve L-Manyak çizerlerinin çizgi romanlarını kitaplaştırmaya başladı. 2001 yılında L-Manyak çizerlerinin büyük bir bölümü ile birlikte Leman bünyesinden ayrılarak Komik Şeyler Yayıncılık bünyesinde L-Manyak'la aynı format ve içerikte, yine Lombak ismini verdiği aylık dergiyi çıkardı. Hemen ardından başlangıçta Lombak'ın eki olan Kemik dergisini bağımsız bir dergi olarak yayınladı. 2002 yılında Leman'dan ayrılan Metin Üstündağ, Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem ile birlikte haftalık Penguen dergisini kurdu. Ortak kurdukları yayınevinden Hayvan edebiyat dergisi ve çizerlerin karikatür albümleri yayınlandı.

Satışların düşmesi ve çizerlerin ayrılıp başka dergiler kurmaları sonucunda 2009'a kadar Hayvan, Kemik ve Lombak dergileri kapandı. Baruter daha sonra Metin Üstündağ, Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem ile birlikte Penguen dergisini çıkarttı.

Penguen dergisinde çizdiği bir karikatürden dolayı "halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağıladığı" gerekçesiyle 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanılması talep edildi.[1][2]

2012 yılında "Senin Ailen Bir Yalan Yavrum", 2014 yılında "Evim Güzel Evim" adlı iki resim sergisi ve 2015'te "Mukadderat" adlı bir heykel sergisi açtı.

Şu anda Gümüşlük'teki atölyesinde heykel yapmaya devam ediyor.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lombak (Komik Şeyler Yayıncılık-1999)
  • Lombak - Paso Lezzet (Komik Şeyler Yayıncılık-1999)
  • Lombak - Üçüncü Kitap (Komik Şeyler Yayıncılık-2000)
  • Lombak - Dördüncü Kitap (Parantez Yayınları-2007)
  • Ruhaltı (Yapı Kredi Yayınları-2012)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Karikatürist Baruter'e 1 yıl hapis istemi 1 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Radikal, 28 Eylül 2011 tarihinde erişildi.
  2. ^ Şikayet Dilekçesi 1 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ifadeozgurlugu.org, 28 Eylül 2011 tarihinde erişildi.