Büyükdere, Sarıyer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyükdere
Büyükdere'nin 1895 yılındaki hali
Sarıyer'in İstanbul'daki konumu
Sarıyer'in İstanbul'daki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeSarıyer
Nüfus
 (2014)
 • Toplam9,197 [1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
34453
Alan kodu212
Plaka kodu34

Büyükdere, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı, Boğaziçi'nde bir semttir. Deniz kıyısında çay bahçeleri ve sedirlerin bulunduğu,bolca yeşil alana sahip, İstanbul'un semtlerinden birisidir. Büyükdere'de 3 Ermeni kilisesi bir Rum kilisesi ve okulu ayrıca bir camii, ilköğretim okulu, kız meslek lisesi mevcuttur.[1] Mahallenin İlköğretim okulu merhum eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet İpgin'in adını taşımaktadır. Sarıyer Belediye Başkanlığı, vergi dairesi, maliye ve Sarıyer İtfaiyesi, Büyükdere sınırları içerisindedir. Mahallenin futbol takımına bir dönem türkücü Nihat Doğan teknik direktörlük yapmıştır.

Etnik yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyükdere'de eskiden Türklerle birlikte Rumlar da yoğun olarak yaşamıştır. Ermeni azınlık da Büyükdere semtinde mevcuttur. Rumların Yunanistan'a göçünden sonra Rum popülasyonu düşüş yaşamıştır. 1950-1960 yılları arasında yaşanan yoğun göç dalgasından etkilenen Büyükdere; Trabzon, Tonya, Giresun gibi yerlerden gelenlerin yaşamak için tercih ettiği semt olmuştur.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarihi ve Turistik Yerler". sariyer.gov.tr. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]