Azerbaycan Özel Kuvvetleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azerbaycan Özel Kuvvetleri
Etkin30 Nisan 1999-günümüz
Ülke Azerbaycan
BağlılıkAzerbaycan Silahlı Kuvvetleri
SınıfıÖzel kuvvet
TipiKara Kuvvetleri
GöreviTerörle mücadele

Direnişle mücadele Doğrudan eylem Özel keşif Konvansiyonel Olmayan Savaş Rehine Kurtarma

Askeri Yardım
BüyüklükKolordu
ParçasıAzerbaycan Savunma Bakanlığı
KarargâhBakü
Takma AdıYaşma
SloganGörünmeden görmek, ölmeden dönmek
RenkleriKırmızı, Mavi
TeçhizatMuasır silahlar
Komutanlar
KomutanKorgeneral Hikmet Mirzayev

Azerbaycan Özel Kuvvetleri (Azerice: Xüsusi Təyinatlı Qüvvələr), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin askeri birliğidir.[1][2] 30 Nisan 1999'da Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulmuştur. Birinci Dağlık Karabağ Savaşına katılan subay ve teğmenler, kuvvetlerin teşekkülünde yer aldılar. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Özel Kuvvetler Komutanlığı, Azerbaycan Özel Kuvvetlerinin oluşumunda özel rol oynuyor. Genel olarak 500 adaydan yaklaşık 30 tanesi eğitimi başarıyla tamamlayarak "Bordo Bereli" sertifikası kazanır. Komutanı Korgeneral Hikmet Mirzayev'dir.

Azerbaycan özel kuvvetleri genellikle Türk ve Pakistan askeri akademilerinde eğitim görmektedir. Askerlere günlerce aç ve susuz kalsalar bile hayatta kalıp görevlerini yerine getirmeleri; kurbağa, yılan gibi o anda bulabildikleri yabani hayvanları yemeleri, ileri düzeyde ilk yardım müdahalesi yapmaları öğretilir. Ateşli silahları ve patlayıcıları kapsayan ileri düzey silah eğitimi alırlar. Subaylar başçavuş rütbesi altında çalışırlar.

20 Haziran 2020'de yeni bir özel amaçlı birim kuruldu. O yılın Temmuz sonu ve Ağustos başında, Azerbaycan'da ilk aşamada Azerbaycan Özel Kuvvetleri birliklerinin katılımıyla bir dizi büyük çaplı ortak Azerbaycan-Türk taktik tatbikatı yapıldı.

İkinci Karabağ Savaşı sırasında, Özel Kuvvetler Cebrail şehrini ve çevredeki dokuz köyü kurtardı. 8 Kasım'da İlham Aliyev, Hikmet Mirzayev'i "Şuşa'nın kurtuluşu" nedeniyle tebrik etti.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Xüsusi Təyinatlı Qüvvələrin yeni yaradılan hərbi hissələrinə döyüş bayraqları təqdim olunub". Ministry of Defence of Azerbaijan (Azerice). 29 Nisan 2015. 13 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2018. 
  2. ^ "Bu gün Azərbaycan Xüsusi Təyinatlı Qüvvələrinin yaranma günüdür – FOTOLAR". Azeri Defence (Azerice). 30 Nisan 2016. 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2018.