Asur kralları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Mezopotamya
Fırat · Dicle
Asuroloji · Sümeroloji
İmparatorluklar / Şehirler
Sümer
Eridu · Kiş · Uruk · Ur
Lagaş · Nippur · Girsu
Akad İmparatorluğu
Akad · Mari
Amurrular
İsin · Larsa
Babil İmparatorluğu
Babil · Kalde
Asur İmparatorluğu
Asur · Nemrut
Horsabad · Ninova/Nineveh
Elam İmparatorluğu
Susa
Mezopotamya tarihi
Sümer (kral listesi)
Asur Kralları
Babil Kralları
Hitit Kralları
Sümerce · Akkad dili
Elam dili · Aramice
Hurrice · Hititçe
Enuma Eliş · Gılgamış
Ziggurat · Nibiru
Marduk · Asur-Babil dinleri

Bu sayfa ilk zamanlardan itibaren Asur Krallarını listelemektedir. Kayıp tarihler için Babil kronolojisi ile senkronize olarak hazırlanmıştır.

Krallar için aşağıda verilen tarihlerde MÖ 14. ile MÖ 11. arasındaki hükümdarlık süreleri sorunludur, tarihleme hangi Asur Kral listesine öncelik verildiğine göre değişmektedir. Bu döneme ait aşağıda verilen kral listesi Asur Kral Listesi B ve C baz alınarak hazırlanmıştır. Bu listelerde Ninurta-apal-Ekur ve Ashur-nadin-apli üç yıl hükümdarlık yapmış gözükmektedirler. Geleneksel Asur Kral Listesi A’ya dayanan bir liste Ninurta-apal-Ekur’a 14 yıl ve Ashur-nadin-apli’ye 4 yıl hükümdarlık süresi vermektedir.

MÖ 11. ile MÖ 9. arasındaki tarihler de MÖ 9.'den sonraki tarihler kadar güvenilir olmasa da, pek çok Asur bilimci tarafından mutabık kalınan tarihlerdir. Asur döneminin sonlarının tarihlenmesi çözülememiş bir konudur. Çünkü MÖ 6. yüzyıl sonrasına ait bir liste mevcut değildir.

Erken Dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Çadırlarda yaşayan krallar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tudiya
  • Adamu
  • Yangi
  • Suhlamu
  • Harharu
  • Mandaru
  • Imsu
  • Harsu
  • Didanu
  • Hanu
  • Zuabu
  • Nuabu
  • Abazu
  • Belu
  • Azarah
  • Ushpia
  • Apiashal

Babaları bilinen krallar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Apiashal, Ushpia’nın oğlu
  • Hale, Apiashal’ın oğlu
  • Samani, Hale’nin oğlu
  • Hayani, Samani’nin oğlu
  • Ilu-Mer, Hayani’nin oğlu
  • Yakmesi, Ilu-Mer’in oğlu
  • Yakmeni, Yakmesi’nin oğlu
  • Yazkur-el, Yakmeni’nin oğlu
  • Ila-kabkabu, Yazkur-el’in oğlu
  • Aminu, Ila-kabkabu’nun oğlu

Kavimleri bilinmeyen krallar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sulili, Aminu’nun oğlu
  • Kikkia (MÖ 2000-MÖ 1985)
  • Akiya (MÖ 1985-MÖ 1970)
  • I. Puzur-Ashur (MÖ 1970-MÖ 1960)
  • Shallim-ahhe (MÖ 1960-MÖ 1945)
  • Ilushuma (MÖ 1945-MÖ 1906) (Güney Mezopotamya'ya yayıldı)
  • I. Erishum (MÖ 1906-MÖ 1867)
  • Ikunum (MÖ 1867-MÖ 1860)
  • I. Sargon (MÖ 1860-MÖ 1850) (Nimud tapınağı/kalesinde hükmetti)
  • II. Puzur-Ashur (MÖ 1850-MÖ 1830)
  • Naram-Sin (MÖ 1830-MÖ 1815)
  • II. Erishum (MÖ 1815-MÖ 1809)
  • I. Shamshi-Adad (MÖ 1809-MÖ 1781)
  • I. Ishme-Dagan (MÖ 1780-MÖ 1741)
  • Mut-Ashkur (MÖ 1730-MÖ 1720)
  • Rimush (MÖ 1720-MÖ 1710)
  • Asinum (MÖ 1710-MÖ 1706)
    • Nasir-Sin
    • Sin-namir
    • Ibqi-Ishtar
    • Adad-salulu
    • Adasi
  • Belu-bani (MÖ 1700-MÖ 1691)
  • Libaia (MÖ 1690-MÖ 1674)
  • I. Sharma-Adad (MÖ 1673-MÖ 1662)
  • Iptar-Sin (MÖ 1661-MÖ 1650)
  • Bazaia (MÖ 1649-MÖ 1622)
  • Lullaia (MÖ 1621-MÖ 1618)
  • Shu-Ninua (MÖ 1615-MÖ 1602)
  • II. Sharma-Adad (MÖ 1601-MÖ 1598)
  • III. Erishum (MÖ 1598-MÖ 1586')
  • II. Shamshi-Adad (MÖ 1567-MÖ 1561)
  • II. Ishme-Dagan (MÖ 1561-MÖ 1545)
  • III. Shamshi-Adad (MÖ 1545-MÖ 1529)
  • I. Ashur-nirari (MÖ 1529-MÖ 1503)
  • III. Puzur-Ashur (MÖ 1503-MÖ 1479)
  • I. Enlil-nasir (MÖ 1479-MÖ 1466)
  • Nur-ili (MÖ 1466-MÖ 1454)
  • Ashur-shaduni (MÖ 1454)
  • I. Ashur-rabi (MÖ 1453-MÖ 1435)
  • I. Ashur-nadin-ahhe (MÖ 1435-MÖ 1420)
  • II. Enlil-nasir (MÖ 1420-MÖ 1414)
  • II. Ashur-nirari (MÖ 1414-MÖ 1407)
  • Ashur-bel-nisheshu (MÖ 1407-MÖ 1398)
  • Ashur-rim-nisheshu (MÖ 1398-MÖ 1390)
  • Ashur-nadin-ahhe II (MÖ 1390-MÖ 1380)

Orta Asur Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • I. Eriba-Adad (MÖ 1380-MÖ 1353)
  • Ashur-uballit I (M.Ö. 1353-M.Ö. 1317)
  • Enlil-nirari (M.Ö. 1317-M.Ö. 1307)
  • Arik-den-ili (M.Ö. 1307-M.Ö. 1295)
  • Adad-nirari I (M.Ö. 1295-M.Ö. 1263)
  • Shalmaneser I (M.Ö. 1263-M.Ö. 1233)
  • Tukulti-Ninurta I (M.Ö. 1233-M.Ö. 1196)
  • Ashur-nadin-apli (M.Ö. 1196-M.Ö. 1193)
  • Ashur-nirari III (M.Ö. 1193-M.Ö. 1187)
  • Enlil-kudurri-usur (M.Ö. 1187-M.Ö. 1182)
  • Ninurta-apal-Ekur (M.Ö. 1182-M.Ö. 1179)
  • Ashur-Dan I (M.Ö. 1179-M.Ö. 1133)
  • Ninurta-tukulti-Ashur (M.Ö. 1133)
  • Mutakkil-nusku (M.Ö. 1133)
  • Ashur-resh-ishi I (M.Ö. 1133-M.Ö. 1115)
  • Tiglath-Pileser I (M.Ö. 1115-M.Ö. 1076)
  • Asharid-apal-Ekur (M.Ö. 1076-M.Ö. 1074)
  • Ashur-bel-kala (M.Ö. 1074-M.Ö. 1056)
  • Eriba-Adad II (M.Ö. 1056-M.Ö. 1054)
  • Shamshi-Adad IV (M.Ö. 1054-M.Ö. 1050)
  • Ashur-nasir-pal I (M.Ö. 1050-M.Ö. 1031)
  • Shalmaneser II (M.Ö. 1031-M.Ö. 1019)
  • Ashur-nirari IV (M.Ö. 1019-M.Ö. 1013)
  • Ashur-rabi II (M.Ö. 1013-M.Ö. 972)
  • Ashur-resh-ishi II (M.Ö. 972-M.Ö. 967)
  • Tiglath-Pileser II (M.Ö. 967-M.Ö. 935)
  • Ashur-Dan II (M.Ö. 935-M.Ö. 912)

Yeni Asur Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Asur Kral Listesi olarak bilinen dökümanının sonu; bundan sonraki krallar liste düzenlendikten sonra hükümdarlık yapmışlardır.

MÖ 612'de, Asur başkenti Nineveh Babillilerin eline geçti; Mısır’lılar tarafından desteklenen Asurlu bir general Harran’dan Asur yönetimini birkaç yıl daha sürdürdü. Bu kişi Ashur-uballit II idi.

  • II. Ashur-uballit (MÖ 612- MÖ 609)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]