Aragon Krallığı

Koordinatlar: 41°39′K 0°54′B / 41.650°K 0.900°B / 41.650; -0.900
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aragon Krallığı
Aragonca: Reino d'Aragón
İspanyolca: Reino de Aragón
Latince: Regnum Aragonum
1035-1707
Aragon Krallığı bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Aragon Krallığı ve Aragon Bölgesi
Aragon Krallığı ve Aragon Bölgesi
BaşkentZaragoza
Yaygın dil(ler)Aragonca, Katalanca, Kastilya dili, Latince
HükûmetFeodal Monarşi
Yasama organıCortes Generales
Tarihçe 
• Kuruluşu
1035
• Aragon'un Bağımsız bir krallık olarak kurulması
1035
1707-1716
• Dağılışı
1707
Öncüller
Ardıllar
Aragon Kontluğu
Bourbon İspanyası
Günümüzdeki durumuİspanya İspanya

Aragon Krallığı, 11. ve 15. yüzyıllar arasında bugünkü İspanya'nın kuzeydoğusunda var olmuş devlet.

Aragon Krallığı Katalonya ve Valensiya'nın yanı sıra Fransızların yaşadığı çeşitli bölgeler ile Akdeniz'in karşı kıyısındaki çeşitli toprakları da (Balear Adaları, Sicilya, Napoli ve Sardinya) içine alıyordu. 1035'te III. Sancho, küçük bir Pirene yurdu olan Aragon'u bağımsız bir krallık haline getirerek üçüncü oğlu I. Ramiro'ya bıraktı. Ramiro, bu dağlık bölgeye doğudaki Sobrarbe ve Ribagorza'yı da kattı.

12. yüzyılın sonlarında Müslüman Araplardan geri alınan topraklar üzerinden büyüdü. 1118'de Araplardan alınan Zaragoza başkent yapıldı. 1140'ta Aragon ile Katalonya'nın birleşmesi, daha çok Katalanlara yaradı. Katalanlar, kendilerini Kastilya'ya karşı savunmanın mali ve askeri sorumluluğunu, büyük ölçüde Aragon bölgesinde yaşayanlara düştüğünü bildikleri için ticarete ve denizlerde yayılmaya yöneldiler. 15. yüzyıla gelindiğinde Aragonlu soylular, tüccar Katalanların gücünü dengeleyebilmek için Kastilya ile birleşmeyi yeğlemeye başlamışlardı. İki krallık 1479'da birleşti; parlamentosu ile öteki yönetsel kurumlar, anayasal haklar 18. yüzyıl başlarında V. Felipe tarafından feshedilene değin özerkliğini korudu.

Eski Aragon Krallığı'nın sınırları 1833'e değin yönetsel bir bütün olarak varlığını sürdürdü ve o tarihte bugünkü üç ayrı ile (Aragona, Katalonya ve Valencia) bölündü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]