Anna Tomowa-Sintow

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anna Tomowa-Sintow
Diğer adlarıАнна Томова-Синтова
DoğumEylül 1941 (82 yaşında)
Stara Zagora, Bulgaristan
TarzlarKlasik, Romantik
MesleklerOpera şarkıcısı (soprano)
Etkin yıllar1962 – günümüz
İlişkili hareketlerDeutsche Staatsoper Berlin,
Vienna State Opera
Salzburg Festival
San Francisco Opera
Covent Garden
Metropolitan Opera
Lyric Opera of Chicago
La Scala
Vienna Philharmonic
Resmî sitetomowa-sintow.com

Anna Tomowa-Sintow (doğum 22 Eylül 1941, Stara Zagora) Bulgar sopranosudur. Mozart, Rossini, Verdi, Puccini, Wagner ve Strauss'u içeren repertuvarıyla dünyadaki tüm büyük opera salonlarında büyük beğeni kazanmıştır. Orkestra şefi Herbert von Karajan ile 1973'ten 1989'daki ölümüne dek yakın profesyonel bir ilişki yaşamıştır.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tomowa-Sintow, altı yaşında piyano derslerine başlamıştır. On altı yaşında ulusal bir şarkı yarışmasını kazanmıştır. Daha sonra Profesör Georgi Zlatev-Tcherkin ve soprano Katia Spiridonowa'dan şan eğitimi aldığı Sofya Ulusal Konservatuvarı'na başlamıştır. Buradan şan ve piyano diplomalarıyla mezun olmuştur. Tchaikovsky'nin Eugene Onegin'inde Tatiana rolüyle final sınavında sahneye çıkmıştır. Mezun olduktan sonra Leipzig Operası Opera Stüdyosu'na katılmış ve 1967'de Verdi'nin Nabucco'sunda Abigaille olarak ilk profesyonel gösterisini yapmıştır. Bu stüdyo ile repertuvarını Puccini'nin Madama Butterfly ve Manon Lescaut'daki başrolleriyle oluşturmuştur. Aynı zamanda Verdi'nin La traviata, Il trovatore ve Otello, Mozart'tan Don Giovanni, Strauss'dan Arabella'sı ve Werner Egk'ten Die Zaubergeige temsillerinde de sahne almıştır. Bu rollerin çoğu için şirketin müzik direktörü Profesör Paul Schmitz ile çalışmıştır.

1972'de Kammersängerin (seçkin şarkıcıları için bir Alman onur unvanı) olarak adlandırıldığı Deutsche Staatsoper Berlin'e davet edilmiştir. Berlin'de repertuvarını Mozart'tan The Marriage of Figaro ve Così fan tutte, Verdi'den Aida, Puccini'den Tosca, Tchaikovsky'den Eugene Onegin, Wagner'den Tannhäuser, Lohengrin ve Strauss'tan Ariadne auf Naxos ve Der Rosenkavalier'de başrolleriyle genişletmiştir.[2]

Kendisi aynı zamanda Viyana Devlet Operası'nın da Kammersängerin'dir .

1973'te Tomowa-Sintow, Salzburg Festivali'nde şef Herbert von Karajan yönetiminde sahnelenecek Carl Orff'un De temporum fine comœdia'sının gerçekleşecek olan dünya prömiyeri için seçmelere katılmıştır. Karajan onu hemen kadroya dahil etmiş ve sonraki on yedi yıl boyunca (Karajan'ın ölümüne kadar) dünyanın dört bir yanındaki opera evlerinde, konser salonlarında ve kayıt stüdyolarında sık sık birlikte çalışmışlardır. Karajan, Tomowa-Sintow'u "son yıllarda karşılaştığım en büyük yetenek" olarak nitelendirmiştir. 1973'ten 1991'e kadar Tomowa-Sintow, Salzburg Festivali'nin kalıcı konuk sanatçısı olmuştur. Karajan ile Le nozze di Figaro (1978), Lohengrin (René Kollo ve Dunja Vejzovic ile, 1976–81) ve Der Rosenkavalier (Agnes Baltsa ve Janet Perry ile, 1982) plak kayıtlarını yapmışlardır.

Tomowa-Sintow, 1974'te Don Giovanni'de Donna Anna rolüyle San Francisco Operasında ilk çıkışını yapmıştır. Covent Garden'da ilk sahnesi ise 1975'te Così fan tutte filmindeki Fiordiligi rolüyle olmuştur. 1978'de Metropolitan Opera'da ve 1980'de Chicago Lirik Operası'nda Donna Anna rolüyle sahne almıştır. La Scala'da ilk kez 1982'de Lohengrin'de Elsa rolü ile boy göstermiştir.

1998 yılında James Levine ve Viyana Filarmoni ile gerçekleştirdiği Ariadne auf Naxos kaydı En İyi Opera Kaydı Grammy Ödülü'nü kazanmıştır.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Videografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Metropolitan Opera Centennial Gala, Deutsche Grammophon DVD, 00440-073-4538, 2009

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Röportajlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Anna Tomowa". 27 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 
  2. ^ "ANNA TOMOWA-SINTOW". 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021.