Andreas Urs Sommer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Andreas Urs Sommer

Andreas Urs Sommer (* 14 Temmuz 1972, Zofingen, Kanton Aargau, İsviçre) İsviçreli bir filozof, yayıncı ve nümismattır. Ekim 2016'dan bu yana kültür felsefesi odaklı felsefe alanında akademi profesörlüğü yapmaktadır ve 2019'dan bu yana Freiburg Albert Ludwigs Üniversitesi'nde Nietzsche Araştırma Merkezi'nin idari direktörlüğünü yürütmektedir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Andreas Sommer, Aarburg ve Basel'deki okul yıllarından sonra Basel, Göttingen ve Freiburg üniversitelerinde felsefe, kilise ve dogma tarihi ile Alman edebiyatı okudu. 1995 yılında Basel'de lisans derecesiyle mezun oldu ve 1998 yılında burada summa cum laude derecesiyle doktorasını aldı.

1996/97 yıllarında Basel'deki Frey-Grynaean Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 1998 yılında Basel Üniversitesi Felsefe Semineri'nde ders verdi. Sommer 1998/99 yıllarında Princeton Üniversitesi'nde "Misafir Araştırmacı" ve 1999-2001 yılları arasında Wolfenbüttel'deki Herzog August Kütüphanesi'nin Avrupa Kültür Tarihi Araştırma ve Çalışma Merkezi'nde bilimsel araştırmalar için İsviçre Ulusal Bilim Vakfı'nın araştırma görevlisi olarak bulundu. 2000 yılında Greifswald Üniversitesi Felsefe Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Sommer, 2001 yılında Londra Üniversitesi İleri Araştırmalar Okulu Alman Çalışmaları Enstitüsü'ne "Misafir Öğretim Üyesi" olarak geçti. Yine Greifswald'da 2004 yılında Bayle ve Kant Arasında Tarih Felsefesinin Doğuşu Üzerine. 2000-2007 yılları arasında Greifswald Üniversitesi'nde felsefe tarihine odaklanarak felsefe dersleri vermiş, 2007/08 kış döneminde Mannheim Üniversitesi'nde ve nihayet 2008'den beri Freiburg Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde felsefe dersleri vermektedir. 2011 yılında Freiburg Üniversitesi'ne felsefe doçenti olarak atandı.[1]

Sommer, 2014 yılından bu yana Freiburg Üniversitesi'nde Heidelberg Bilimler ve Beşeri Bilimler Akademisi'nin Nietzsche Yorumu Araştırma Birimi'nin başkanlığını yürütmektedir.[2] Sommer, Ekim 2016'da Heidelberg Bilimler ve Beşeri Bilimler Akademisi ile işbirliği içinde Freiburg Üniversitesi kültür felsefesi odaklı bir felsefe profesörlüğü çağrısını kabul etti. 2019/2020 için École normale supérieure'de (Paris) misafir profesör (Professeur invité) olarak bulundu.

Sommer, Friedrich Nietzsche felsefesi, Aydınlanma ve erken modern dönemin yanı sıra felsefe tarihi yazımının metodolojisi konusunda uzmandır. Sommer, 2008'den bu yana Freiburg Üniversitesi'nde derlenmekte olan Heidelberg Bilimler ve Beşeri Bilimler Akademisi'nin Nietzsche Kommentar'ına büyük katkılar sunmuş ve Naumburg'daki (Saale) Friedrich Nietzsche Vakfı'nın yöneticiliğini yapmıştır. Gazete ve dergi makaleleri ve özellikle popüler felsefi kitapları "Die Kunst, selber zu denken, Lohnt es sich, ein guter Mensch zu sein?" ve "Die Kunst des Zweifelns" ile daha geniş bir kitle tarafından tanınmıştır. Bu kitaplarda, kuşkucu felsefenin ve eleştirel aydınlanmanın yeni bir biçimini araştırmıştır. Sommer, Stoa düşüncesinin modern bir uyarlamasıyla yapmaya çalışmakta ve bu düşüncenin bir huzur felsefesi olarak potansiyelini yeniden değerlendirmek istemektedir: Ona göre Stoa felsefesi, metafizik ve ahlakçı ağırlıklarından kurtarılmalıdır. "Warum man sie braucht, obwohl es nicht gibt" adlı kitabı modernitenin olumlu bir özelliği olarak anlaşılan değerlerin çoğulluğu fikrini savunmaktadır.

Sommer, Alman-İsviçre PEN Merkezi (DSPZ) üyesidir.[3]

Sommer, filozof olarak yaptığı çalışmaların yanı sıra nümizmatikle, özellikle de Bizans İmparatorluğu nümizmatiğiyle ilgilenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Prof. Dr. Andreas Urs Sommer | www.hfg-karlsruhe.de". web.archive.org. 26 Mart 2014. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 
  2. ^ "Nietzsche-Kommentar | Heidelberger Akademie der Wissenschaften". www.hadw-bw.de. 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022. 
  3. ^ "Deutschschweizer Pen Zentrum". www.pen-dschweiz.ch. 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2022.