Anaconda (kurulum yazılımı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anaconda
Fedora 33 kurulum özetinde Anaconda ekran görüntüsü
Geliştirici Anaconda Team
İlk sürüm 23 yıl önce (1999)
Kararlı sürüm
37.11-1[1] Edit this on Wikidata / 27 June 2022; 2 ay önce (27 Haziran 2022)
Kod deposu
Yazıldığı dil Python ve C
İşletim sistemi Linux
Dil Çoklu-dil
Tür Sistem yükleyici
Lisans GPLv2 (Özgür yazılım)
Website fedoraproject.org/wiki/Anaconda

Anaconda, Linux dağıtımları için tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir sistem yükleyicisidir .

Anaconda, Red Hat Enterprise Linux, Oracle Linux, Scientific Linux, AlmaLinux, CentOS, MIRACLE LINUX, Qubes OS, Fedora, Sabayon Linux ve BLAG Linux ve GNU tarafından, ayrıca Progeny Componentized Linux, Asianux, Foresight Linux, Rpath Linux ve VidaLinux gibi daha az bilinen ve artık geliştirilmeyen dağıtımlar tarafından da kullanılmaktadır.[2]

İşlevsellik[değiştir | kaynağı değiştir]

Anaconda text mode
Anaconda, CentOS 7'yi metin modunda kuruyor

Anaconda, kullanıcıların çok çeşitli sistemlere kurulum yapabilmeleri için bir metin modu ve GUI modu sunar. Kolayca taşınabilir olacak şekilde tasarlanmıştır ve çok çeşitli donanım platformlarını destekler (IA-32, Itanium, DEC Alpha, IBM ESA/390, PowerPC, ARMv8). CD-ROM sürücüleri ve sabit diskler gibi yerel depolama aygıtlarından ve FTP, HTTP veya NFS aracılığıyla ağ kaynaklarından yüklemeyi destekler. Kurulumlar, kurulumu otomatik olarak yapılandıran ve kullanıcıların minimum denetimle çalıştırmasını sağlayan bir kickstart dosyası kullanılarak otomatikleştirilebilir. İşletim sistemi yükleme işlemine başlamadan önce yükleyici, sistem donanımını ve kaynak gereksinimlerini kontrol eder. Yalnızca gereksinimler karşılanırsa yükleme işlemini başlatır.

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğunlukla Python'da yazılmıştır ve bazı modüller C ile yazılmıştır. GTK+ tabanlı bir grafik ön ucu vardır. 3 / PyGObject ve Glade arayüz tasarımcısı ile tasarlanmıştır. Anaconda ayrıca IBM ESA/390 anabilgisayarları gibi satır yazıcı benzeri terminallere sahip bilgisayarları destekleyen özel bir metin arayüzüne sahiptir.

Temel[değiştir | kaynağı değiştir]

Anaconda yükleyicisi, hem belirli yükleme ihtiyaçları olan kullanıcılar için hem de yükleyicinin kendisiyle veya genel olarak işletim sistemi yüklemesiyle ilgili hata ayıklama sorunları için çeşitli yararlı araçlar ve komutlar sağlar.

Anaconda, yükleme davranışını etkilemek için önyükleme komut satırına aktarılabilen zengin bir seçenekler kümesini [3] destekler. Ayrıca, kurulum çalıştırması sırasında kullanıcının kurulum ortamını incelemesi için TTY2 üzerinde çalışan bir kök kabuğu da vardır.

Kurulum ortamında çeşitli faydalı dosyalar da vardır:

  • /tmp/anaconda.log - Anaconda ile ilgili günlük mesajlarını içerir (Anaconda ayrıca journal kaydeder)
  • /root/lorax-packages.log - kurulum görüntüsünü oluşturmak için kullanılan tüm paketlerin adlarının ve sürümlerinin bir listesini içerir
  • /mnt/install/ks.cfg, kurulum çalıştırması için kullanılan kickstart'ı içerir (varsa)

Başarılı bir kurulumdan sonra Anaconda, kurulum çalışmasından çeşitli önemli dosyaları sistemin kendisinde saklar. Bu, daha sonra bile sistemin nasıl kurulduğunu kontrol etmeyi mümkün kılar.

  • kurulum günlükleri /var/log/anaconda saklanır
  • kurulum çalıştırması sırasında seçilen seçeneği açıklayan bir kickstart dosyası /root/anaconda-ks.cfg içinde saklanır

Bir sistemde bulunan anaconda-ks.cfg dosyası (muhtemelen küçük değişikliklerle) çok benzer bir sistemi yeniden kurmak için kullanılabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://github.com/rhinstaller/anaconda/releases/tag/anaconda-37.11-1 15 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Anaconda/Distros - Fedora Project Wiki". fedoraproject.org. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  3. ^ ""Anaconda Boot Options"". 16 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]