Amalafrid

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amalafrid (LatinceAmalafridas, Yunanca'Αμαλαφρίδας[1]) Amalafrida'nın kızı Amalaberga ile son Thüringer kralı Hermanafrid'in oğludur. Ostrogot kralı Büyük Teoderik'in yeğenidir.

531'de Scithingi'nde bulunan Thüringen kraliyet makamının Metz kralı I. Theuderic'in eline geçmesinden sonra Amalaberga, Amalafrid ve kız kardeşi Rodelinda ile birlikte Ostrogot kralı Theodahad'a kaçtı. Bizans generali Belisarius tarafından yakalandılar ve yakalanan Ostrogot kralı Vitiges ile birlikte Konstantinopolis'e gönderildiler. I. Justinianus, Amalafrid'i general yaptı ve kız kardeşi Rodelinda'yı Lombard kralı Audoin ile evlendirdi.

Lombardlar, Gepidlere karşı Bizans İmparatoru I. Justinianus'tan yardım isteyince, Germanus'un oğulları Justinus ve Justinianus; Aratius ve Suartuas (Herulilerin eski hükümdarı) ve Amalafrid komutasında bir ordu gönderdi. Tüm eskiler, yerel Hristiyanlar arasında bir doktrin sorununa karar vermek için Ulpiana, İlirya'da kaldılar. Amalafrid, Roma ordusunun bir kısmını Gepidlere karşı yönetti. Audoin daha sonra İmparatorluk yardımının eksikliğinden şikayet etmek için Justinianus'a elçiler gönderdiğinden, bu orijinal ordunun sadece küçük bir parçası gibi görünmektedir. Yine de Amalafrid ve Audoin komutasındaki Lombard ordusu, Gepidlere karşı büyük bir zafer kazandı.

Amalafrid'in Artachis (Bkz.Venantius Fortunatus, Carm. App. 3) adında bir oğlu vardı, ancak kaderi hakkında daha fazla bir şey bilinmemektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Martindale 1992, s. 50.
Genel