Linus (dergi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
linus
linus dergisinin Nisan 1965'te yayınlanan ilk sayısı
EditörIgort (2018'den beri)
KategorilerSüreli yayın
SıklıkAylık
İlk sayıNisan 1965
Ülkeİtalya İtalya
Dilİtalyanca
Websitehttp://linus.net/

linus, Giovanni Gandini tarafından kurulan ve ilk olarak Nisan 1965'te Figure Yayınevi tarafından yayınlanan tarihi bir İtalyan aylık çizgi roman dergisidir. Yetişkin bir kitleyi hedefleyen ve belirgin bir siyasi kimliğe sahip, yalnızca çizgi romanlara adanmış ilk İtalyan dergisidir. Günümüzde dünyanın en uzun soluklu yayınlanan ve en saygın çizgi roman dergilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

linus dergisinin adı, derginin sayfalarında yayınlanan ünlü Peanuts serisindeki çizgi roman karakterine atıfta bulunmaktadır. Dergi 60 yıla yakın bir süredir yayınlanmaktadır ve 2015 yılında, 50. yıldönümü vesilesiyle, dergiye adanmış çeşitli anma sergilerinin yanı sıra ilk sayıların "tıpkıbasım" yeni baskıları gerçekleştirilmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

linus'un ilk sayısı Nisan 1965'te Figure Libri tarafından yayınlandı. İlk sayısında Charles M. Schulz'un çizgileri dışında; Umberto Eco, Oreste Del Buono, Elio Vittorini gibi İtalya'nın ünlü yazar ve aydınlarının yazıları yer alıyordu.[1]

linus dergisi 1968'de Rizzoli'nin ortaklığı olan Milano Libri altında yayınlanmaya başladı. 1971'den itibaren ise Baldini & Castoldi tarafından Nisan 2013'e kadar aylık sayılar halinde yayımlandı. Derginin adı her zaman küçük harflerle yazılmıştır. linus'un aynı zamanda bir çizgi roman dergisi olan Alter adında bir kardeş dergisi vardı. Her iki dergi de solcu bir kültürel duruşa sahipti ve başyazıları İtalyan Komünist Partisi'ni destekliyordu. Bu sol politik tavır, Benito Jacovitti[2] gibi bazı büyük ustaların ancak 1970'lerin ortalarında derginin sayfalarında yer bulabilmelerine neden oldu.

Dergide yayımlanan çizgi roman serilerinin tümü, ilk sayfalarındaki bilgilendirici bir giriş bölümüyle birlikte, uluslararası çizgi roman klasiklerinden bazılarıydı. Dergiye adını veren Schulz'un Peanuts'ının yanı sıra Al Capp'ın Hoş Memo'su, Elzie Crisler Segar'ın Temel Reis'i, George Herriman'ın Krazy Kat'i, Johnny Hart'ın B.C.'si, Walt Kelly'nin Pogo'su, Chester Gould'un Dick Tracy'si ve Sydney Jordan'ın Jeff Hawke'ı da erken dönemde derginin sayfalarında yer aldı. Bu dönemde yayınlanan İtalyan yazarlar arasında Neutron ve Valentina karakterleriyle Guido Crepax, Enzo Lunari ve Dino Battaglia gibi çizerler vardı.

Derginin başarısı, 1960'larda dergi tarzında öyküler ve çizgi romanlar sunan ve linusestate, ReLinus, AcquaLinus, LinusDaieDai, linusilrosso gibi orijinal dergiyi anımsatan isimlere sahip eklerin yayınlanmasına yol açtı. 1966'da linusestate'in ilk sayısında, İtalya'da yayınlanan Marvel süper kahramanlarının ilk örneği olan Fantastici Quattro serisi ve Asterix ilk kez görücüye çıktı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Koşma, Berkem. "Çizgi Roman Sektörünün İtalyan Ekolü: Fumetti". Wannart (İngilizce). 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  2. ^ Priarone, Stefano (10 Nisan 2017). "Jacovitti, La Sfortuna di Chiamarsi Benito". www.ilfoglio.it (İtalyanca). Il Foglio. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2024.